Annons

Plus i kassan gav Siw altan

Ydre Från konkurshot till överskott. Efter åratal med usel ekonomi har Ydrebostäder kommit på fötter, till glädje för bland andra hyresgästen Siw Axelsson i Hestra som har fått en ny altan.
Foto: Jakob Kindesjö
Siw Axelsson uppskattar sin nya altan och tillbringar mycket tid där. Men om renoveringen medfört höjd hyra så är hon tveksam till om hon hade bott kvar.

För bara några år sedan stod fler än var femte av den kommunala hyresvärden Ydrebostäders lägenheter tomma. Uteblivna hyresintäkter ledde år efter år till minusresultat och bolaget hade inte råd att underhålla sina fastigheter i den takt som behövdes.

Nu ser läget ljusare ut och Ydrebostäder har börjat beta av det uppdämda behovet.

Läs ocksåEfter jävsskandalen: Förlikningen med kommunchefen blir dyr affär för Sotenäsbostäders hyresgäster

– Vi har som mål att max fem procent av lägenheterna ska vara outhyrda och det klarar vi i dag, säger styrelseordförande Anders Andersson (C).

Årsredovisningen för 2016 visar ett plus på cirka 470 000 kronor och då har bolaget ändå betalat av två miljoner på sin låneskuld och samtidigt satsat mer på underhåll än någonsin tidigare.

– Vi lade sju till åtta miljoner på underhåll. Det är rekord för det här bolaget, säger vd Urban Tordsson.

Läs ocksåBetalade inte hyra på flera år – nu kommer chocknotan på 425 000 kronorHyresskuld

Många av Ydrebostäders 261 lägenheter är parhus med träfasader.

Annons

– Det kostar ungefär 100 000 kronor att måla om ett sådant, berättar Urban Tordsson.

Alla behov kan därför inte tillgodoses samtidigt, betonar han. Men i fjol målades bland annat fem hus på Andstigen i Hestra om. De sex lägenheterna på Djupängsvägen fick sig också en rejäl ansiktslyftning utvändigt. Taken har bytts, väggarna målats och dessutom har lägenheterna fått nya, stora altaner.

Läs ocksåFå kommuner erbjuder hyresgaranti – men Sofia och barnen fick hjälp att bo kvar: "Jag hade tur"En kvinna vid en vägg av trä och en dörr.

Siw Axelsson bor i en av lägenheterna på Djupängsvägen. Hon utnyttjar sin altan flitigt.

– Det blev som ett nytt hus. Precis så här vill jag ha det, säger hon.

Urban Tordsson konstaterar att de nya altanerna höjde lägenheternas standard och menar att bolaget därför hade kunnat höja hyran.

Annons

– Men vi valde att inte göra det.

Även om läget ser ljust ut för tillfället kan det svänga igen och Ydrebostäder är måna om att få behålla hyresgästerna.

– För tillfället har vi inga vakanser i det här området, säger Urban Tordsson.

Läs också Grannarna Lena och Birgitta flyttade ihop: "Vinner så mycket på det" Rekordhöjning i Alingsås – kommunala bostadsbolaget står för årets hittills största höjning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.