Polis blir av med sin övernattningslägenhet
Från början bodde barnfamiljen permanent i sin trea i centrala Stockholm. När de sedan våren 2015 ansökte om att byta lägenheten mot en mindre uppdagades att de hade ytterligare en bostad. 2014 hade familjen nämligen köpt sig en villa drygt åtta mil utanför huvudstaden. I och med köpet skrev sig pappan och barnen direkt på den nya adressen medan mamman i familjen fortsatte att vara skriven i trean.
När det stod klart för värden att familjen hade en annan bostad sas kontraktet upp med motiveringen att lägenheten skulle hyras ut till andra hyresgäster och för permanent boende. I samband med det ändrade paret i folkbokföringen ännu en gång. Pappan skrev sig i stan och mamman i det nya huset.
Mannen, som arbetar som polis, motsatte sig värdens krav att han skulle lämna ifrån sig kontraktet. Han framförde flera skäl till att han var i behov av övernattningslägenheten; att han har oregelbundna arbetstider, ofta arbetar övertid och att resvägen till och från arbetet är lång, ofta sker nattetid och bitvis har dåliga vägförhållanden.
Fastighetsägaren och mannen kom inte överens och tvisten avgjordes i hyresnämnden som gav mannen rätt. Visserligen visade tidigare domar att personer med samma pendlingsavstånd som mannen inte ansågs vara i behov av en extra bostad. Men de övriga skäl som mannen uppgav fick hyresnämnden att göra en annan bedömning denna gång.
Domen överklagades sedan till högre instans och i hovrätten blev utslaget ett annat. Då hade värden också kommit med ett nytt skäl – fastigheten skulle säljas och lägenheten ombildas till bostadsrätt. Hovrätten ansåg att detta var ett skäl att säga upp kontraktet.
Dessutom konstaterade rätten att mannen visserligen använt lägenheten tillräckligt många gånger, i lagens mening, men att avståndet mellan villan och arbetet däremot inte var tillräckligt långt för att få behålla lägenheten. Mannen tvingas nu därför lämna ifrån sig innerstadstrean och måste flytta därifrån senast i april i år.