Annons

Polisen: Alltid svårt att lämna dödsbud

Nyheter Att tvingas lämna ett dödsbud är polisens tuffaste uppgift, enligt Rickard Björklund.
Foto: Johan Nilsson
Den svåraste arbetsuppgiften. Lägenhetsbesök och att se döda människor är en del av polisarbetet. Men den tyngsta uppgiften är att tvingas lämna dödsbudet.

Stockholmspolisen Rickard Björklund har tvingats lämna många dödsbud under sin karriär. Det är den del av jobbet som han tycker allra sämst om.

– Det finns inget bra sätt att säga det på. Det viktiga är att vara så tydlig som möjligt. Det får inte finnas något utrymme för hopp.

Läs ocksåVar femte svensk dör hemma

Nästan alla poliser får åka på så kallade lägenhetsundersökningar, när någon, kanske en anhörig, kanske en granne, misstänker att allt inte står rätt till. Ibland handlar det om ett dödsfall.

För vissa poliser kan det vara första gången de ser en avliden person. Det kan vara påfrestande, men enligt Rickard Björklund är samtalet med offrets familj svårare. Hur anhöriga reagerar på att höra nyheten går aldrig att förutse.

Annons

– Vissa förnekar och hamnar i chocktillstånd. De tror inte på det vi säger, de blir arga på oss och ska kasta saker. Vissa blir helt apatiska, andra gråter hejdlöst, säger han.

Läs ocksåDe städar bort spåren av de döda

Poliser får utbildning i att överlämna dödsbud och att ta sig tid är en av de viktigaste riktlinjerna.

– Första gången känns det väldigt konstigt, att tala om för en människa att den de älskar är död. Det får ta den tid det tar. Ibland kanske du får försöka igen efter en kvart. Vi säger det inte bara en gång och går. Vi kan sitta i timmar med de anhöriga.

Annons

LÄS MER: Var femte svensk dör hemma

Läs ocksåHäng med på en guidad tur i folkhemmets spår: "25 barn i samma trappuppgång"

LÄS MER: De städar bort spåren av de döda

Läs också Listan på sakerna vi vägrar slänga: Hårtussar, kärleksbrev och mjölktänder Här riskerar äldre stå bostadslösa - Jörgen har väntat flera år på lägenhet utan mögel

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.