Annons

Polisen: ”Det handlar om fastighetsägarnas goda vilja”

Västra Götaland Cykelstölder är ett av våra vanligaste egendomsbrott. Risken att råka illa ut ökar om du bor i lägenhet, men trots det kan polisen inte kräva åtgärder från hyresvärdarna.
Foto: AnnaKarin Löwendahl/Pixabay

Förra året polisanmäldes 11 679 cykelstölder i Västsverige. Men de allra flesta anmälningar leder ingenvart.

– Vi måste i stort sett ta personen som tagit cykeln på bar gärning. Det är inte lätt för oss att bevisa, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson på Polisregion Väst.

Läs ocksåCykeltjuven togs på bar gärning – tack vare sociala medier
Stefan Gustafsson.

Hushåll som bor i flerbostadshus drabbas betydligt oftare jämfört med dem som bor i småhus, visar statistiken.

Men polisen har ingen möjlighet att ställa några krav på fastighetsägarna när det gäller skalskydd och stöldsäkerhet, enligt Stefan Gustafsson.

– Det finns ingen sådan lagstiftning, utan det handlar om fastighetsägarnas goda vilja. Vi kan bara hoppas att man har någorlunda säkra lås till alla dörrar i en fastighet, och skydd för låsen så att man inte kan bryta upp dörrarna. Så länge cyklar kan ställas in i cykelförråd tycker jag att fastighetsägaren har gjort vad man kan. Man kan inte bygga en borg.

Annons
Läs ocksåOlofs cykel stals ur förrådet

När allt fler köper elcykel ökar stöldfrekvensen, konstaterar polisen.

– Då blir det intressant med en andrahandsmarknad. Det förekommer stöldligor som åker runt och hämtar cyklar. Det blir som en beställningsvara. Sedan hamnar de på Blocket, eller utomlands.

Vad ska man själv tänka på?

Läs ocksåJuristens råd: "Man ska inte behöva stå ut med inbrott"

– Tänk hur tjuven tänker. Cyklar är en vara som är lätt att stjäla. Ett låst cykelförråd är ju det absolut bästa sättet att förvara cykeln. Då exponerar man den inte, och tjuven måste ta sig in där. Har du en dyr cykel måste du vara medveten om hur du låser fast den. Ett lås i framhjulet är värt noll, då tar de bara av hjulet.

Annons

Cykelstölder i låsta förråd, cykelrum och på stängda gårdar är trots allt inte det vanligaste, säger Stefan Gustafsson. Framför allt är det ute på stan som cyklar lever farligt.

– Utan tvekan är det så. Folk låser inte fast sina cyklar ordentligt. Min erfarenhet av cykelstölder är att de stjäls i centrala delar av stan, i närheten av krogkvarter och nattetid. De utgör transportmedel för den som ska ta sig hem från krogen.

Läs också Så blir du en del av fusket – detta bör du ha koll på när du köper hemstäd Hemlös dömd till fängelse – tog sig in i tom lägenhet: "Vad ska man göra – ska man dö?"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.