Annons

Polisen får göra jobbet när störningsjour saknas

Ängelholm Ring polisen om grannen spelar för hög musik eller renoverar på natten. Åtminstone om du bor i allmännyttan i Höör, Hylte, Åstorp och 80 procent av Helsingborgs bestånd.
Ring polisen om grannen stör efter kontorstid. Åtminstone om du bor i en kommunal hyresrätt i Hylte, Höör och Åstorp.

Att döma av ärenden i hyresnämnden kan grannskap innebära vissa utmaningar. Det kan vara grannen som spelar för hög musik eller har högljudda fester. Det kan också vara grannen som mitt på natten fått för sig att det är en god idé att renovera med slagborr och vinkelslip. Ofta går konflikter att lösa med en enkel dörrknackning och upplysning om olägenheten. I andra fall kan hyresvärden komma att kontaktas, åtminstone under kontorstid. På kvällar och helger, då störningarna inte sällan förekommer, hänvisas hyresgästerna istället åt annat håll. 

När Hem & Hyra kontaktar de kommunala bostadsbolagen i Halland och norra Skåne visar det sig att 21 av 25 bostadsbolag erbjuder hyresgästerna någon form av störningsjour dygnet runt. I en majoritet av fallen rör det sig om telefonnummer kopplade till vaktbolag.

Läs ocksåVandrar tillsammans för ökad botrygghet: "Minskar fördomar mot socialtjänsten"Hyresgästen Hans Nilsson fick påhälsning av Mia Schagerholm, uthyrare på Bengtsforshus, Diana Rörström, förtroendevald, Mia Kjellsson, folkrörelseutvecklare på Hyresgästföreningen, Bachir Sulaiman, som jobbar med arbete- och integration, samt Olle Vister, fältsekreterare på Bengtsfors kommun.

– Vi tycker att det är en del av vårt långsiktiga arbete med service för våra hyresgäster. Det handlar också om trygghet för våra hyresgäster, oavsett vad det gäller ska de kunna ringa till oss. Det är klart att det är en kostnad men vi tror att det betalar sig med nöjda hyresgäster som bor kvar länge. Man minskar omflyttning och eventuella skador i fastigheterna, säger Jonas Rosenberg, kommunikationsansvarig vid ABK.

Men för hyresgästerna Kviddingebyggen, Höörs Fastighets AB och Hyltebostäder finns inget störningsjournummer eller trygghetsjour att tillgå. Det visar Hem & Hyras genomgång. Här får hyresgästerna istället lov att vända sig till polisen i fall en granne spelar för hög musik.
– Varför vi valt att inte ha något störningsnummer är att det inte förekommer några större problem. Vi sitter på en liten ort där de flesta känner varandra. Det kan ibland vara missförstånd mellan generationer, men det löser sig ofta enkelt. Om det bor yngre i en fastighet så är de äldre som bor i huset ofta kompisar till deras föräldrar eller far och morföräldrar. Man får en diskussion och dialog. Men i en del fall så händer det givetvis incidenter, men då tar vi tag i det under ordinarie arbetstid, säger Mikael Fors, VD för Kviddingebostäder.

Annons

Liknande resonemang för Hyltebostäders förvaltningschef Tobias Larsson.
– Anledning till att vi inte erbjuder något störningsjoursnummer är att det är få störningsärenden. Det är väldigt sällan som det kommit till vår kännedom att det förekommer några sådana störningar i någon större omfattning. Det är därför ett medvetet val från vår sida. Däremot har vi samarbete med Securitas i andra ärenden, så det går att koppla på tjänsten om det skulle vara så, säger Tobias Larsson.

Läs ocksåAlice, 9, stoppade hyresvärdens trädfällning: "Jag satt där uppe i sju timmar tills de gick hem"

Men det är inte enbart i mindre orter där störningsjournummer saknas, åtminstone delvis. Faktum är att en överväldigande majoritet av Helsingborgshems hyresgäster saknar denna service.
– Vi har valt att använda trygghetsjouren på de områden där det finns ett behov, i skrivande stund gäller det omkring 20 procent. Under vissa perioder kan det förekomma oroligheter på våra områden eller i specifika fastigheter vilket innebär att vår avdelning för bosocial samordning samt vår förvaltning tar ett beslut kring om att erbjuda trygghetsjour i berörda fastigheter, säger Helena Jirsved, fastighetschef vid Helsingborgshem.

Att som hyresgäst kräva av hyresvärden att inrätta en störningsjour kan vara bortkastad tid, bolagen har nämligen ingen sådan skyldighet.
– Det finns inget krav på de allmännyttiga bostadsbolagen, eller någon annan hyresvärd, att tillhandahålla någon form av störningsjour. Det är trots detta en uppskattad tjänst. I de fall det förekommer så handlar det nog mest om en effektivisering och samordning av hyresvärdens samlade ansvar för hyresgästernas boendemiljö som också för med sig goodwill. Det ser kort sagt bra ut och är uppskattat av hyresgästerna, säger Josephine Slotts, jurist vid Konsumentverket.

Annons

Från polisens ledningscentral konstateras det att störningsjoursorienterande ärende är vanligt förekommande.
– Vi gör ingen bedömning om huruvida bostadsbolagen bör ha någon störningsjour men vi kan konstatera att det flesta har en sådan. Men visst är det så att det är relativt vanligt men samtal till ledningscentralen från hyresgäster som störs av festande grannar eller liknande, säger Ewa-Gun Westford, kommunikatör för polisen i region syd.

Läs ocksåMiljonbidrag ska ge guldkant till äldre – men boende undrar hur pengarna används: "Jag känner mig lurad"Två bilder. Den till vänster visar fasaden på ett större flerbostadshus. Den till höger ett äldre par som går nerför en trapp.
Läs också Kommunal värd låter knarkhundar patrullera hyresområden: "Led i vårt trygghetsskapande arbete" Tusentals äldre hålls kvar i sitt hem mot sin vilja – Ingrid, 93: "Jag vill inte bo här ensam tills jag dör"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.