Annons

Polisen lovar krafttag mot fusk med bostadsbidrag

Nyheter Polisen har inte resurser att utreda alla anmälningar om fusk med bostadsbidrag. I alla fall i Stockholm, där ärenden under en tid har lagts på hög eller avskrivits.

Fru Justitia är blind. Och som Hem & Hyra rapporterade förra veckan gäller det i allra högsta grad vid fusk med bostadsbidrag. Endast en tiondel av Försäkringskassans polisanmälningar resulterar i fällande dom – och som vid så många andra brott anser utredarna att de behöver mer resurser.

– Generellt kan man säga att under det sista året, här i Stockholm i alla fall, har vi fått en ändrad attityd till de här brotten och utreder dem, säger Björn Sidenhjärta, förundersökningsledare vid Stockholmspolisens bedrägerisektion.

Läs ocksåLiten risk att dömas för fusk med bostadsbidrag

– Tidigare tror jag att man la ner ärenden innan den misstänkte hördes, säger Sidenhjärta, som just nu jobbar med sju anmälda fall av fusk med bostadsbidrag. Ärendena handlar om belopp från 30 000 till 150 000 kronor.

Gruppen som utreder bidragsbrott hos Stockholmspolisen består av sju personer: Sidenhjärta och ytterligare en förundersökningsledare, samt fem utredare. För få, anser han.

– Vi som jobbar med det här hoppas att det ska bli mer prioriterat.

Läs också5 200 smålänningar får återbetala bostadsbidrag

Just nu finns 1 500 bara i Stockholm öppna utredningar om bidragsbrott. Ungefär hälften av utredningarna påbörjades sedan Försäkringskassan anmälde. Den andra hälften består av anmälningar från bland annat Centrala studiestödsnämnden, Pensionsmyndigheten och a-kassor. Hur många som handlar om fusk med bostadsbidrag finns det dock ingen statistik på.

Annons

Flera av anmälningarna har blivit liggande en längre tid, säger Sidenhjärta.

– Vissa har vi inte gjort något åt på flera år.

Läs också”Gör det möjligt att ge bidraget direkt till värden”

Förra året utredde Försäkringskassans drygt 2 000 fall av misstänkt bostadsbidragsfusk, inte bara i Stockholm, utan i hela landet. Av dessa konstaterade myndigheten misstänkt fusk i 785 fall. Merparten fick återbetalningskrav eller så stoppade Försäkringskassan kommande utbetalningar. I 107 fall gjorde man också en polisanmälan.

– Vi har bra underlag när vi gör en polisanmälan, det handlar om vad polisen prioriterar och vad de har för resurser, sa Daniel Lundmark, controller på Försäkringskassan, när Hem & Hyra förra veckan skrev om de få domarna.

Förundersökningsledaren delar den uppfattningen. Ärendena är inte särskilt svårutredda.

Annons

– Jag kan hålla med om att det är bra material som kommer till oss. Som jag ser det så är det ärenden som det går att jobba med, säger Sidenhjärta.

Han hoppas att den ändrade attityd till bidragsbrott han nämnde i början av intervjun ska ge resultat.

– Jag förväntar mig fler fällande domar i framtiden.

 

Fakta: Bidragsfusket i siffror

34 miljoner kronor – omfattningen av fusket med bostadsbidrag som Försäkringskassan upptäckte förra året.

2 319 ärenden – så många specialgranskade Försäkringskassan under året.

50 procent – hälften av granskningarna gjordes efter tips från privatpersoner.

785 – så många ärenden ledde till åtgärder, oftast återkrav och stoppade utbetalningar.

107 – så många av de 785 polisanmäldes.

288 000 kronor – så mycket misstänks en av de personer som polisanmäldes ha lurat till sig.

10 procent – bara en av tio anmälningar ledde till fällande dom.

Läs också Oförsäkrad orsakade brand i bostaden – blev vräkt och skuldsatt i 612 år Mamman slarvade med hyran - fängelsedömd dotter vräks

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.