Polisen pekar ut honom som gängkriminell – mannen knackade dörr åt Hyresgästföreningen
I höstas började mannen arbeta på Hyresgästföreningens kontor i Malmö. Uppgiften var att värva nya medlemmar, en mycket viktig position för organisationen som har sett medlemstalen rasa under pandemiåren.
Värvarna arbetar bland annat genom uppsökande verksamhet i hyreshus ute i bostadsområden. En känslig position som bland annat omfattar hantering av personuppgifter för blivande medlemmar. Och det är framför allt dörrknackning som mannen, som är i tjugoårsåldern, har sysslat med.
– Han har varit ute och rekryterat medlemmar, säger Anders Sjögren, förhandlings- och personalchef på Hyresgästföreningen i södra Skåne.
Men strax före julafton informerade arbetsgivaren plötsligt kollegorna om att den nya värvarens provanställning hade avslutats. “På grund av personliga orsaker”, stod det i informationen. Hyresgästföreningen vill idag inte berätta vad orsaken var men mannen själv berättar för Hem & Hyra att det var kopplat till hans bakgrund.
Del av den organiserade brottsligheten
Mannen är en välkänd profil inom Malmös undre värld och har knutits till kretsar som, enligt polisen, sysslar med grovt och dödligt våld. Den före detta värvaren är dömd vid flera tillfällen, bland annat för grovt vapenbrott, misshandel och mened. Detta efter att ha haft en skarpladdad pistol, stampat en liggande man i huvudet under ett slagsmål och ljugit i domstol när han vittnade om en skjutning klassad som mordförsök.
Just de här brotten skedde mellan 2015 och 2017. Men bara några månader innan han anställdes på Hyresgästföreningen pekade polisen ut honom som en del av den organiserade brottsligheten. Det visar domstolshandlingar som Hem & Hyra tagit del av. Enligt beskrivningen har mannens brottslighet “en negativ påverkan på lokalsamhället”. Polisens nationella operativa avdelning (NOA) hade enligt Hem & Hyras uppgifter redan innan detta knutit honom till “släktbaserade kriminella nätverk”.
Allt detta missade Hyresgästföreningen när de tillsatte värvartjänsten.
Personalchefen Anders Sjögren vill inte uttala sig i detalj om den avslutade anställningen men menar att det inte handlar om någon specifik händelse. Men enligt Hem & Hyras uppgifter inleddes allt när arbetsgivaren blev medveten om mannens kriminella belastning.
– Det funkade inte helt enkelt så vi valde att gå skilda vägar, säger Anders Sjögren.
Vad var det som inte funkade?
– Det vill jag inte gå in på när jag pratar med media. Det känns inte schysst att göra det. Varken om man har jobbat hos oss eller om man gör det. Det är ett förtroende för alla och rör inte bara honom.
Det här är en person som kommer från den organiserade brottsligheten i Malmö. Hur kommer det sig att han kunde få en anställning hos Hyresgästföreningen?
– Vi upplevde att här har vi en kandidat som vi tror kan göra ett bra jobb och som har potential att bygga vidare och bli en bra medlemsrekryterare.
Vad tänker du idag om att ni har låtit den här personen representera Hyresgästföreningen och knacka dörr ut i bostadsområdena?
– Vi är inne på en enskild individ och det vill jag inte uttala mig om.
Men vilket ansvar har ni för personer som ni skickar ut och värvar medlemmar?
– Vi har 800 anställda och de flesta som jobbar hos oss är toppenpersoner. Ibland blir det fel. Det är sällan men det blir fel. Då identifierar vi det felet och vidtar nödvändiga åtgärder. Och i detta fall har vi valt att avsluta en provanställning kring den personen som vi pratar om.
Vad tycker du om den här anställningen idag?
– Jag tycker vi har agerat skyndsamt och gått skilda vägar. Vi har identifierat något som gör att vi vill gå skilda vägar och så gör vi det.
Men hur är det möjligt att ni har kunnat göra den här rekryteringen?
– När vi rekryterar och tar referenser är det möjligt att man inte är tydlig med allt som man har i sitt bagage.
Utöver lön för de månader som värvaren arbetade ska ingen annan ersättning ha betalats ut, uppger personalchefen.
”Fel och mesigt”
Den före detta värvaren är idag inte alls nöjd med att han tvingats sluta sitt jobb.
– Jag var bra och duktig. Jag tycker att detta är fel och mesigt, säger han.
Han menar att brotten ligger bakåt i tiden och inte speglar vem han är nu.
– Idag jobbar jag i Malmö stad som är ännu mer petiga med sånt här. Hur kan jag göra det om jag är kriminell?
Rekryteringen har fått ett efterspel för Hyresgästföreningen i Malmö som kommer att se över sina rutiner, uppger personalchefen Anders Sjögren, men det är oklart exakt vad som kommer att ske.
– Vi har en ganska ny framtagen rekryteringsrutin. Det som vi framför allt ska göra är att titta över implementeringen av den en gång till. Det gör vi såklart med alla rutiner jämt och ständigt men i synnerhet när det dyker upp något. Då tar vi ett extra öga på de rutiner vi har, säger han.
Enligt Hyresgästföreningens personalchef på riksförbundet Sara Angeklint görs det särskilda bakgrundskontroller, med utdrag ur belastningsregistret, när en anställd ska jobba med barnverksamhet. Men det gäller inte för andra tjänster, som värvare.
Däremot finns det rutiner för rekryteringsprocessen som gäller för hela Hyresgästföreningen och normalt rekommenderas till exempel tre referenser som en form av bakgrundskontroll.
– Sedan är det så med rekrytering att det finns ingen hundraprocentig garanti utan det kan bli fel ibland, så är det i alla organisationer. Därför använder vi provanställningar som ett ytterligare tillfälle att fånga upp och se om det var en bra rekrytering, säger hon.
Polisens definition ”organiserad brottslighet” lutar sig mot kriterier som är uppsatta av den Europeiska unionen. Minst sex av elva punkter måste vara uppfyllda och alltid punkterna 1, 3, 5 och 11.
- Samarbete mellan fler än två personer.
- Egna tilldelade uppgifter åt var och en
- Lång eller obegränsad utsträckning i tiden
- Någon form av disciplin och kontroll
- Misstanke om allvarliga kriminella handlingar
- Verksamhet på lokal nivå
- Användning av våld eller andra metoder för hot
- Användning av kommersiella eller affärsmässiga strukturer
- Deltagande i penningtvätt
- Otillbörlig påverkan på politik, medier, offentlig förvaltning, rättsliga myndigheter eller ekonomi
- Strävan efter vinning och/eller makt
Källa: Polisen