Polisen kameraövervakar allt fler utsatta områden
LÄS MER: Bostadsbolaget: ”Att vi ska sätta upp kameror är egentligen helt tokigt”
Det handlar om kameror där polisen i direktsändning kan se vad som händer på platsen.
– Vi vill inte gå ut än med exakt var kamerorna ska sitta. Men Bergsjön, Hammarkullen och Hjällbo är prioriterade i ansökningsprocessen, säger Ulf Merlander, chef för lokalpolisområde Nordöstra Göteborg.
Han tillägger att även Lövgärdet och Gårdsten kan vara aktuella. Alla fem är stadsdelar som räknas som särskilt utsatta.
Kamerorna är tänkta att sitta på offentliga platser där man vet att det förekommer mycket brottslighet. Oftast blir det inte inne i själva bostadsområdena, enligt Ulf Merlander.
– Det kan vara någon enskild gata, men i första hand handlar det om torg eller platser som är knutna till kollektivtrafiken. Framför allt handlar det om att störa ut viss brottslighet, som öppen narkotikahandel och allvarliga våldsbrott.
Agerandet i Nordost är ett led i polisens nationella satsning på kameraövervakning. Under året har kameror monterats på ett antal platser i Stockholm och Malmö, och nyligen kunde Hem & Hyra avslöja att Malmöpolisen vill utöka antalet kameror redan i höst.
Enligt Ulf Merlander har kamerorna i hans polisområde ett tredelat syfte.
– Dels skapa ökad trygghet för de boende, dels få bort viss brottslighet från platsen och dels hjälpa utredningsarbetet. När det handlar om utredningsarbetet tänker vi främst på allvarliga våldsbrott. Där har vi ett problem idag med att människor inte vågar prata med oss. Men de som till exempel misshandlar någon brukar inte tänka på om det sitter en kamera där. Det kan snabba på utredningsprocessen oerhört, säger Ulf Merlander.
Finns det risk att till exempel narkotikahandel bara flyttar på sig?
– Visst, en del kommer att flytta på sig, men vi tror även att det kommer att minska. Många som håller på med brottslighet är lite bekväma och erfarenheten visar att brottsligheten minskar totalt sett när det blir mer besvärligt, säger Ulf Merlander.
Imorgon, fredag, släpps en ny nationell utredning om kameraövervakning. Men redan i förväg har regeringen meddelat att man kör över delar av den utredningen och att polisen inte ska behöva ansöka om tillstånd för att sätta upp kameror, bara anmäla.
Enligt Ulf Merlander är förändringen välkommen.
– Men vi räknar med att få igenom detta även med gällande lagstiftning. Min ambition är att kamerorna ska vara på plats så fort som möjligt, i varje fall under året.
Just nu pågår samtal med ett antal berörda fastighetsbolag.
– Det finns ett stort intresse från många av dem. Erfarenheterna från norra Biskopsgården visar att de boende där varit mycket nöjda med kameraövervakningen och känt sig tryggare, säger Ulf Merlander.
Hur ser ni på integriteten för de boende?
– Vi överväger alltid den personliga integriteten, men när det gäller brottsutsatta och otrygga platser anser jag att det är befogat med kameraövervakning.
LÄS MER:
Bostadsbolaget: ”Att vi ska sätta upp kameror är egentligen helt tokigt”
Polisen vill ha fler kameror i bostadsområden i Malmö
Massiv kameraövervakning ska få ner dödstalen i Järva
Kartläggning: Så kameraövervakar bostadsbolagen i Storgöteborg