Polisfyndet på julafton: 18-åring tillverkade halvautomatisk kulspruta i lägenheten – med 3D-printer
Den unge mannen bodde i egen hyreslägenhet i Jämtland, studerade på gymnasiet och finansierade vapentillverkningen med CSN-bidrag.
Han förde noggranna anteckningar i dagboksform om sitt projekt.
Han beskriver hur vapentillverkningen fortskrider, vilka misstag och korrigeringar han gör samt vilka kontakter han använder för att få tag i alla komponenter som behövs för att färdigställa vapnet.
18-åringen skriver att han känner sig hotad efter att ha blivit utsatt för ett brott något år tidigare. Vapnet ska förhindra att det sker igen. Alternativt användas om han hamnar i en hotfull situation.
Men tillverkningen går inte lika fort som planerat och under tiden införskaffar den otålige unge mannen en halvautomatisk tårgaspistol. Tanken är att modifiera vapnet för att kunna skjuta skarpa skott med det, patroner i kaliber 9 mm.
Han har alltid vapnet nära till hands; bredvid sig på skrivbordet vid datorn eller i handskfacket på bilen. Aldrig inlåst.
Natten till julafton 2023 åker 18-åringen i sin bil tillsammans med kompisar när de blir stoppade av polis.
Sällskapet uppträder misstänkt nervöst och polisen gör en extra noggrann koll. De hittar då tårgaspistolen i bakluckan på bilen.
Mannen förklarar senare att han lagt den där för att kompisarna inte skulle råka hitta den i handskfacket.
Vapnet omfattas av vapenlagen och är tillståndspliktigt. Men 18-åringen har, inte helt oväntat, inga tillstånd att inneha någon typ av vapen.
När NFC, Nationellt forensiskt forum, provskjuter vapnet med patroner i kaliber 9 mm fungerar det utan anmärkning.
Förundersökningsledare (FL): Har du trixat något med vapnet för att få den att fungera som ett äkta vapen?
18-åringen (NN): Ja, jag har provat och spekulerat. Jag testade att borra upp det men det gick inte. Jag skrapade även bort serienumret för att göra den mer skräckinjagande.
Det är i samband med att pistolen hittas som polisen samma natt gör husrannsakan av mannens lägenhet. Och avslöjar vapentillverkningen.
Bevakningskameror i lägenheten
När polisen kliver in i lägenheten upptäcker de flera kameror som är uppsatta och riktade mot entrén och vardagsrummet. På hatthyllan ligger en expanderbar batong och i garderoben två skyddsvästar.
De intressantaste fynden för utredningen ligger i två lådor.
I den ena finns en komplett uppsättning av plastdelar till ett 3D-printat vapen och i den andra ligger fjädrar och andra metallföremål som kan användas för att sammanfoga de 3D-printade delar till ett fungerande vapen. Vissa metalldelar saknas dock, som skruvar, sprinter och pipa.
I vardagsrummet står flera skokartonger innehållande tomhylsor och krut, vilket är en explosiv vara som endast får innehas i bestämd mängd i samband med tillstånd för skjutvapen.
När polisen sätter ihop de 3D-printade plastdelarna konstaterar man att vapnet inte är i skjutdugligt skick, på grund av de saknade metalldelarna, men att ”om dessa delar hade funnits finns det inget i undersökningen som tyder på att vapnet inte skulle fungera”.
FL: Om du fått ihop ett komplett vapen och gjort ammunition vad skulle du göra med sakerna?
NN: Jag hade tänkt gå ut och testa. Om det inte funkat så hade jag försökt göra något åt det, det är en process. Hade det fungerat så hade det säkert legat hemma och hade man blivit sugen så hade man dragit ut i skogen med det.
18-åringen erkänner vad han planerat och berättar ingående för polisen hur han försökt konstruera vapnet och tillverkat ammunition.
Mannen åtalas och i slutet av november döms han i tingsrätten för:
- Brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor
- Brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål
- Vapenbrott
Östersunds tingsrätt anser att den, nu 19 år fyllda, mannen upplevs som likgiltig inför brotten han begått. Tingsrätten köper inte hans förklaring att han inte visste om att vapnen var tillståndspliktiga.
Kriminalvårdens bedömning är att mannen har ”ett spännings- och kicksökande beteende med tidig narkotikadebut och förekomst av kriminella handlingar i ung ålder” som talar för att det ”föreligger en förhöjd risk för återfall i brott”.
19-åringen döms till tre månaders fängelse och skyddstillsyn med övervakare utsedd av frivården. Kombinationen med kognitiv beteendeterapi och samtal ska ”skapa relation till och verka för förändring”.
Tingsrättsdomen vinner laga kraft den 18 december, om den inte överklagas innan dess.