Wallenstams ”premiumlägenheter” hyrdes ut av mellanhand – 4 800 kronor för två dygn
Tvärs över gatan från Sundbybergs kommunhus står huset som Wallenstam byggt med 85 bostäder.
Tanken var först att lägenheterna skulle bli bostadsrätter. Sedan var planen att de skulle bli hyresrätter, berättar kommunens bygglovshandläggare som arbetar i grannhuset, och det visar också brandskyddsbeskrivningen.
Men bostadsbolaget Wallenstam bestämde sig för att skapa hotellägenheter.
År 2020 när lägenheterna var nya gick Wallenstam ut med att bostäderna skulle hyras ut till företag i perioder om sex månader och längre. De beskrevs som premiumlägenheter i ett attraktivt läge.
Wallenstam hyrde ut lägenheterna bland annat genom mellanhanden City Living efter att blockhyresavtal godkänts i hyresnämnden 2021.
Stor bostadsbrist – över 74 600 köar för bostad
Att hyra ut till företag i stället för direkt till bostadssökande innebär mer pengar och färre skyldigheter för hyresvärden. Samtidigt är bristen på bostäder stor i Sundbyberg. I kommunen står över 74 600 personer i kö för en bostad hos det kommunala bostadsbolaget Förvaltaren.
Men Wallenstam vände sig inte till vanliga bostadssökande utan hyrde ut lägenheterna dyrt via mellanhänder. I många fall blev det inte heller uthyrningar på minst sex månader eller längre som bolaget hävdat.
Hotellpriser: 4 800 kronor för två dygn
Många lägenheter hyrdes ut några dygn i taget, visar Hem & Hyras granskning. Uppgifter från hotellsajten booking.com visar att en lägenhet på 50 kvadratmeter har hyrts ut för 4 800 kronor för två dygn.
Om lägenheten på 50 kvadratmeter varit fullbokad en hel månad har det kunnat ge inkomster på 72 000 kronor. Skälet till att hyra ut så här är att tjäna mer pengar. För en liknande lägenhet i huset tar Wallenstam ut drygt 10 000 kronor i förstahandshyra.
Även på sajten hotels.com har flera gäster lämnat recensioner efter att ha bott på adressen några dygn.
En annons på rentflat.se visar att en lägenhet på 28 kvadrat i huset hyrts ut för 750 kronor dygnet för en person. För en månad motsvarar det 22 500 kronor – långt över de drygt 7 000 kronor som Wallenstam tagit ut i förstahandshyra för en sådan lägenhet.
Måste betala tillbaka över 60 000 kronor
I vissa fall har lägenheter också hyrts ut i längre perioder via mellanhanden City Living. Hyran har då inte varit lika hög som vid dygnsuthyrning, men ändå högre än en skälig hyra. Nyligen beslutade hyresnämnden att en andrahandshyresgäst som hyrt under längre tid ska få tillbaka över 60 000 kronor från City Living.
”Polisrazzia två gånger”
Roland Sjölin, jurist Hyresgästföreningen region Stockholm, som företrätt hyresgästen säger att City Living gav ett okunnigt intryck i hyresnämnden.
– Det var uppenbart att de inte kan gällande lagstiftning, säger han.
Hyresgästen menar att de hotellägenheter i huset som City Living hyrde ut några nätter i taget skapade otrygghet.
– Vi hade polisrazzia två gånger. En gång hände det en söndag morgon klockan 6. Det var mycket högljudda fester. City Living tog inte tag i problemen.
Företrädaren för City Living hävdar att det var Wallenstam som hyrt ut lägenheter till kriminella. Det tillbakavisas av Wallenstam.
Företrädaren för City Living är också kritisk till beslutet i hyresnämnden.
– Vi har inte rätt att ta ut en enda krona för våra tjänster. Det är fullständigt galet.
Saknar tillstånd
Enligt Sundbybergs kommuns bygglovsavdelning finns ingen ansökan om ändrat bygglov eller ändrad användning av fastigheten. Det ska vara bostäder på adressen.
Kajsa Lind, bygglovsarkitekt, Boverket, säger att om en byggnad används för något annat än vad det finns bygglov för så kan det vara en olovlig användning. I så fall kan fastighetsägaren behöva betala en avgift till kommunen och måste söka bygglov för den nya användningen.
– Om det enligt detaljplanen ska vara bostäder på platsen kan inte bygglov ges för hotell eller vandrarhem, säger hon.
Det är också högre brandskyddskrav på hotell och vandrarhem eftersom personer som vistas där inte förväntas känna till hur de ska ta sig ut vid en brand. Dessutom krävs det i de flesta fall ett tillstånd från Polisen för att bedriva hotell- och pensionatrörelse.
Leder till ökad bostadsbrist
Den långsiktiga konsekvensen av att bostäder används som hotell blir ökad bostadsbrist.
– Om vanliga lägenheter används som hotell eller vandrarhem blir det så klart färre bostäder tillgängliga på bostadsmarknaden, säger Kajsa Lind.
Det visar sig att inget av mellanhandsbolagen som Wallenstam anlitat har polistillstånd för att bedriva hotell- eller pensionat på adressen. Enligt myndigheten innebär det ett brott och risk för böter.
Hem & Hyra har ställt frågor om hotelluthyrningen. Läs svaren från Wallenstam och City Living här.