Annons

Politiker anklagades för svartuthyrning – fick rätt genom 16 år gammalt löfte

Jönköping Företagaren och politikern Kent Ly anklagades av Vätterhem för att hyra ut en lägenhet i Jönköping i andra hand utan lov. Men enligt hyresnämnden kan det inte handla om svartuthyrning - bolaget har nämligen känt till upplägget i 16 år.
Foto: Jenny Knutsson
Vätterhem menade att Kent Ly hyr ut i andra hand utan tillstånd - eftersom bolaget ändrat sina regler efter att han fick ett muntligt godkännande. Men hyresnämnden gav Kent Ly rätt.

Under de senaste fem åren har kommunägda Vätterhems bostadskö vuxit från 10 000 personer till 45 000 och väntetiden för att få en lägenhet i centrala Jönköping är cirka sju år. Mitt i centrum, på Klostergatan 14 och granne med Vätterhems kontor, ligger den lägenhet som Kent Ly hyr sedan 2005. Själv har han aldrig bott i den.

— Vätterhem har vetat från början att jag inte hyr den för mitt eget bruk, säger Kent Ly.

Läs ocksåHockeyspelare åtalas – här är svartuthyrarna som åkt fast med nya lagenDen före detta ishockeyspelaren på elitnivå åtalas för brott mot jordabalken. Han har hyrt ut sin hyresrätt svart och tagit ockerhyra. Enligt åklagaren bodde han i själva verket i en bostadsrätt i en annan stadsdel.

Han är lokalpolitiker för Moderaterna, företagare i restaurangbranschen och ordförande för Jönköpings restaurangförening. Sedan 20 år tillbaka driver Kent Ly en thairestaurang i stan och för att kunna rekrytera personal från Thailand krävs att han kan erbjuda boende i Sverige.

Enligt Kent Ly har anställda på Vätterhem besökt lägenheten ett flertal gånger i olika serviceärenden under årens lopp och det har varit uppenbart att det inte är han utan andra personer som bor i tvårummaren.

— Allt har varit helt transparent från min sida.

Läs ocksåPopsångerska anklagas för skenkontrakt – blir av med sin lägenhetBilden är en split. Den vänstra bilden visar ett brevinkast. Den högra bilden visar en allmän gata i Spanien.
Den aktuella tvårummaren ligger på Klostergatan i centrala Jönköping.

Men med anledning av den ökande bostadsbristen skärpte Vätterhem sina uthyrningsregler för några år sedan. Bolaget jobbar också aktivt med att försöka avslöja svartuthyrning, bland annat genom kontroller mot folkbokföringsregistret. Det var vid en sådan rutinkontroll som det upptäcktes att Kent Ly, som står på hyreskontraktet, är skriven på en helt annan adress.

— Mot bakgrund av detta så har vi tolkat det som en olovlig upplåtelse i andra hand, säger Raymond Paska, marknads- och uthyrningschef och sedan 1 maj även tillförordnad vd på Vätterhem.

Bolaget sade upp hyreskontraktet men Kent Ly menar att han inte har gjort något fel. Båda parter tyckte då att den bästa lösningen var att låta hyresnämnden avgöra.

Annons
Läs ocksåFörbundsjuristens varning för att hyra av mellanhänder: ”Liknar bulvanupplägg”Roger Höög, förbundsjurist på Hyresgästföreningen

Kent Ly är även ledamot i hyresnämnden och för att undvika en jävssituation kallades hyresrådet Christer Grönevall från Linköping in när ärendet skulle behandlas.

— Vätterhem har ingen anledning att ifrågasätta att det träffades en muntlig överenskommelse 2005 och det var säkert rätt och riktigt enligt de förutsättningar som gällde då. Men i dag ser det annorlunda ut och det är oerhört viktigt att vi ser till att det inte föds en parallell bostadsmarknad där någon som saknar behov av sin lägenhet främjar anställda, vänner eller bekanta i stället för att låta den hyras ut via bostadskön, sa Raymond Paska under nämndens sammanträde.

Kent Ly vädjade i sin tur om att få behålla kontraktet och beklagade att Vätterhem väljer att driva ärendet just nu när han liksom många andra restaurangägare har det tufft på grund av coronarestriktionerna.

— Det är så himla dålig tajming. Under normala omständigheter hade vi kanske kunnat lösa det här, till exempel genom att köpa en lägenhet, säger han.

Så hur länge gäller ett löfte? Åtminstone 16 år, enligt hyresnämnden som efter en stunds överläggning kom fram till det enhälliga beslutet att Kent Ly får behålla lägenhetskontraktet.

— Jag har full förståelse för båda sidors argument, de är fullt rimliga, sa Christer Grönevall när han redogjorde för nämndens beslut.

I och med att Vätterhem varit medvetet om upplägget så kan inte andrahandsuthyrningen anses ha skett olovligt, konstaterar han och hänvisar bland annat till ett liknande ärende som tidigare avgjorts av Svea hovrätt.

Annons

— För Vätterhem är det här en viktig lärdom, säger Raymond Paska efter beslutet, som inte kommer att överklagas.

Vätterhem kommer inte att överklaga hyresnämndens beslut.

Han utesluter inte att det kan finnas fler exempel där lägenheter hyrs ut på ett sätt som strider mot de regler bolaget har i dag.

— Vi håller på och ser över alla gamla överenskommelser.

Kent Ly är lättad.

— Jag har inte kunnat sova ordentligt på flera månader på grund av det här. Men jag förstår Vätterhems inställning och på sikt kommer jag att försöka hitta en annan lösning om verksamheten överlever pandemin. Just nu är det väldigt tufft.

Fakta: Vätterhems uthyrningsregler
  • 2016 skärpte Vätterhem sina uthyrningsregler på flera punkter. Det innebär bland annat att bolaget inte längre hyr ut bostäder till juridiska personer, det vill säga till exempel företag eller föreningar.
  • En hyresgäst som vill hyra ut sin lägenhet i andra hand måste ha ett beaktansvärt skäl för att Vätterhem ska godkänna andrahandsuthyrningen. Ansökan ska vara skriftlig och andrahandsuthyrning godkänns i högst ett år i taget och totalt max två år.
  • Det finns också regler för bland annat inkomstkrav och hur många som får bo i lägenheten beroende på dess storlek.
    Källa: Vätterhem
Corona i Hyressverige
Läs också Domen: får fängelse för Airbnb-uthyrning – först i Sverige Bor i USA – hävdar han pendlar till lägenhet i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.