Annons

Politiker duckar beslut om omstridd renovering: ”Ett enormt svek”

Göteborg Politikerna vill undvika dyra renoveringar som tvingar folk att flytta. Men när frågan ställs på sin spets i en principiellt viktig renoveringsstrid väljer de folkvalda att avstå beslut. Nu ska hovrätten avgöra om kommunala Familjebostäders hyresgäster måste få helkaklade badrum eller ej.
Oroliga hyresgäster på Siriusgatan i Bergsjön trotsade iskalla januarivindar för att tidigare i år protestera mot renoveringsplanerna som återigen höjer deras hyror rejält.
Foto: Gustaf Görfelt
Oroliga hyresgäster på Siriusgatan i Bergsjön trotsade iskalla januarivindar för att tidigare i år protestera mot renoveringsplanerna som återigen höjer deras hyror rejält.

Hem & Hyra har tidigare berättat om Familjebostäders planer på en omfattande badrumsrenovering på Siriusgatan i Bergsjön, Göteborg. Här betalar 1 200 hushåll redan för en stor yttre renovering som just är klar. Den genomsnittliga inkomsten i området är nästan bara hälften av den för hela staden.

Nu står de boende inför ytterligare en upprustning som höjer hyran rejält. Dessutom väntar årliga hyreshöjningar som ligger på rekordnivåer.

Läs ocksåUnikt beslut stoppar helkaklat badrum och klinkergolv hos Mohamed: "En stor seger"Mohamed Rage hör till de hyresgäster vars badrumsrenovering nu blir lite mindre dyr. Hyresgästerna på Siriusgatan har länge protesterat mot de kraftiga hyreshöjningar som följer när hyresvärden Familjebostäder rustar upp deras hus. Bild från ett fackeltåg i området i november förra året.

Senast i förra veckan protesterade boende på Siriusgatan i ännu en manifestation mot hyreshöjningarna. Catherine Holt är ombyggnadsansvarig i Hyresgästföreningen Norra Göteborg. Hon blir bestört av att politikerna i Familjebostäders styrelse inte tänker ta ställning till om den kommunala värden ska gå vidare med en juridisk process eller ej.

Catherine Holt är själv hyresgäst och har engagerat sig i renoveringen på Siriusgatan. Hon är mycket besviken på politikerna.
Catherine Holt är själv hyresgäst och har engagerat sig i renoveringen på Siriusgatan. Hon är mycket besviken på politikerna.

– Ett enormt svek. Fan, vad ledsen jag blir. Det känns helt jävla mörkt, alltså. Politikerna tar inget ansvar för människors rätt att bo i sina egna hem. Det här har påverkat så många människor. Ångesten och stressen de lever under, att inte veta vad som kommer att hända. Nu förlängs den ännu mer. Och vi vet att det är svårare för hyresgästerna att få rätt i Svea hovrätt.

Unikt beslut stoppade kakel och golvklinkers

Före jul stoppade hyresnämnden Familjebostäders planer på helkaklade badrum och klinker hos 35 hushåll i den kommande renoveringens första etapp. De aktuella hushållen hade vägrat godkänna standardhöjningen med hänvisning till att de inte har råd.

Beslutet är unikt och går på tvärs mot tidigare praxis. Det kan också komma att påverka framtida renoveringar, inte bara i Göteborg utan i hela landet.

Familjebostäder har överklagat beslutet till hovrätten. Men den kommunala värden har samtidigt sagt att frågan är öppen tills politikerna i bolagets styrelse pekat ut vilken väg de vill ta.

Men vid sitt senaste möte valde styrelsen att avstå från att bestämma hur bolaget bör agera. Emma Karlsson Landström (V) är ordförande för Familjebostäder.

Läs ocksåSmåbarnspappan Khaled tvingas betala för dubbla renoveringar: "Det finns folk som gråter"Många i området runt Siriusgatan pratar begränsad svenska, eller ingen alls. Khaled Arouf, som själv talar arabiska, har pratat med grannar som inte vet hur de ska kunna uttrycka invändningar mot fastighetsägarens planer. ”Folk är ibland rädda. De kommer från hemländer med massa problem. De tror fortfarande att de inte får säga nej. Det försöker vi säga till Familjebostäder, att det här kommer att påverka hela samhället här. Men ingen har lyssnat.”

– Det är inte styrelsens roll att detaljstyra kring det. Bolaget såg ett behov av att överklaga och få vägledning, och då får du fråga dem kring detaljerna. Styrelsen har valt att inte gå in i det. Vi håller oss till de mer strategiska, övergripande frågorna, säger hon.

Renovering är upp till värden

Det finns en politisk vilja att undvika dyra renoveringar som gör att folk måste flytta, så kallade renovräkningar. Av bland annat detta skäl har politikerna i Göteborg antagit en riktlinje för varsam renovering.

Annons

Den gäller samtliga fyra kommunala hyresvärdar, och ska bland annat värna alla hyresgästers möjlighet att bo kvar. Riktlinjerna handlar om hur staden bör agera vid kommande renoveringar, men lämnar utrymme för tolkningar.

Läs ocksåForskare: Störningar får flest att flytta vid renoveringar
Familjebostäders ordförande Emma Karlsson Landström (V).
Familjebostäders ordförande Emma Karlsson Landström (V).

Emma Karlsson Landström tycker dock inte att vägvalet kring just badrumsrenoveringen på Siriusgatan är en fråga för politikerna.

– Politiskt ser vi det som vårt uppdrag att lägga den mer strategiska riktningen för bolaget. Att hålla koll på att bolaget går igenom sin renoveringsplan, och återkommer till oss om hur det här får så garanterat liten ekonomisk påverkan på hyresgästerna som möjligt.

Besviken på att politiken inte lyssnar

Catherine Holt i Hyresgästföreningen Norra Göteborg hade hoppats på att politikerna skulle visa de kommunala bostadsbolagen hur staden ska värna rimliga hyror även vid upprustning.

– I budgeten för Göteborgs stad skriver de rakt ut att de ska stoppa renovräkningar. Men det gjordes inte. Hyresgästerna har gång på gång visat engagemang i frågan, man har demonstrerat och samlat in namn. Då tänkte jag att okej, då kanske de lyssnar. Det gjorde de inte. Sedan sa hyresnämnden ifrån, hyresgästerna klarar inte den här hyreshöjningen. Och de lyssnade inte. De tar inget ansvar överhuvudtaget för situationen. Jag tycker att det är så fegt att de lämnar över det till bolaget att bestämma.

Hyresgästerna har gång på gång försökt få politiker och hyresvärd att lyssna. De flesta i området lever på låga inkomster.
Hyresgästerna har gång på gång försökt få politiker och hyresvärd att lyssna. De flesta i området lever på låga inkomster.

Viktig principfråga för framtida renovering

Familjebostäders vd Thorbjörn Hammerth försvarar beslutet att överklaga.

– Vi har många hyresgäster som kommer och går i våra bostäder. Då tycker vi att kakel och klinkers är den bästa lösningen över lång tid, utifrån vår erfarenhet som väldigt långsiktig fastighetsägare.

Familjebostäder har nyligen fått godkänt av hyresnämnden för en liknande renovering i Bergsjön, på Rymdtorget. De motsägelsefulla signalerna bidrar till att bostadsbolaget vill driva frågan vidare, då utfallet påverkar även framtida upprustningsprojekt.

– För mig är det väldigt viktigt framåt att vi har en tydlig vägledning. Vi måste veta säkert att metodiken och modellen vi har fungerar. Det är en principiellt väldigt viktig frågeställning.

Överväger att trappa in hyror långsammare

Samtidigt öppnar Familjebostäders vd för eftergifter till de boende på Siriusgatan.

Annons

– Vi förstår att det är påfrestande för våra hyresgäster att få höga hyreshöjningar när vi renoverar. Och vi förstår hur mycket disponibel inkomst som finns. Vi är beredda att gå långt i infasningen av hyror.

Är det aktuellt att förlänga infasningstiderna?

– Med stor sannolikhet kommer vi att se över dem. Vi har fått väldigt mycket kritik. Det är tråkigt. Men vi har också gjort misstag. Vi får vara lyhörda och ödmjuka med att det har funnits väldigt mycket synpunkter. Där får vi dra lärdomar i hur vi förmedlar och tar oss an sådana här projekt.

Thorbjörn Hammerth lovar att personligen göra sitt yttersta för att inga hyresgäster tvingas bort från sina hem på grund av badrumsrenoveringen. Det gäller i synnerhet de 15 hushåll i första etappen som uttryckligen sagt att de kommer att behöva flytta.

– Där ska jag som ansvarig se till lite extra att vi har en sådan ingång i det här att alla personer kan bo kvar efter renoveringen, säger han.

Kan bli ett fall för Europadomstolen

Än dröjer ett besked från Svea hovrätt. Det är heller inte säkert att ett sådant beslut sätter punkt för den juridiska prövningen av renoveringen på Siriusgatan. Enligt Catherine Holt planerar hyresgästerna att via egna ombud driva frågan ända till Europanivå, för att pröva fallet utifrån mänskliga rättigheter:

– Vi kommer lämna in en överklagan till Europadomstolen om inte Svea hovrätt dömer till hyresgästernas fördel.

Läs mer om Europadomstolen här.

Fakta: Badrumsrenoveringen på Siriusgatan

Omfattar 1 200 hushåll på Siriusgatan i Bergsjön, Göteborg. Husen är byggda i början av 1970-talet och har inte renoverats invändigt sedan dess, förutom nya ytskikt på 1990-talet.

Första etappen gäller 140 lägenheter på Siriusgatan 54–58 och 66–70. Hyresnämnden har bestämt att 35 hushåll som vägrat godkänna standardhöjningen slipper helkaklade väggar och golvklinkers som driver upp hyran.

I övrigt får Familjebostäder klartecken till att ta bort alla badkar och sätta in dusch, sänka badrumstaket för ny belysning, bredda dörrar, sätta in nya blandare i badrummen samt ändra planlösningen i tre- och fyrarumslägenheterna. Lägenheterna får ny elcentral, nya vattenlås och blandare i köken samt nytt värmesystem.

Själva stambytet räknas som rent underhåll, höjer inte hyran och kräver inget godkännande. Detsamma gäller ommålning av trapphusen samt el- och ledningsarbeten i husen. Familjebostäder ersätter de gamla badrumsskåpen med nya som har eluttag, utan att ta ut någon hyreshöjning.

Enligt Familjebostäder har man begränsat åtgärder som kostar extra. Bland annat har man avstått handdukstorkar, och lagt flera standardhöjande åtgärder som möjliga tillval.

För de lägenheter som renoveras enligt ursprungsplanen, med kakel och klinker, räknar Familjebostäder med att höja hyrorna så här:

  • Ettor och tvåor: 750 kronor per månad
  • Treor: 850 kronor per månad
  • Fyror: 825 kronor per månad

Hyreshöjningen ska fasas in under flera år. Under renoveringen ska alla hyresgäster evakueras, fyra månader per hushåll.

Läs också Polisfyndet på julafton: 18-åring tillverkade halvautomatisk kulspruta i lägenheten – med 3D-printer Kronofogden öppnar familjens hem – efter fyra månader: "Mina gamla leksaker är som födelsedagspresenter"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.