Politiker får kritik för närvaro vid köpstämma
– Jag ångrar mig inte, det anstår varje politiker att se vilka konsekvenser våra beslut har för människor, säger Teres Lindberg.
Det var i torsdags förra veckan som Teres Lindberg tillsammans med bland annat Terje Gunnarson, ordförande i Hyresgästföreningen region Stockholm bestämde sig för att titta till ombildningsmötet på Kastanjegården i Enskededalen.
– Jag hade fått rapporter om att bostadsrättsföreningen hade betett sig jättekonstigt, jag ville se hur det kunde gå till. Vi frågade mycket artigt om vi fick vara med på köpstämman men blev nekade. Sen stod vi utanför och gjorde egentligen ingenting förutom att möjligen försöka lugna ner stämningen lite, säger Teres Lindberg.
I Svenska Dagbladet har man kunnat läsa artiklar både på nyhets- och ledarplats där kritiken mot hennes närvaro är hård. Det har också förekommit uppgifter om att hennes agerande skulle strida mot Bostadsrättslagen, något som är helt felaktigt enligt Bengt Öhman, jurist på hyresgästföreningen region Stockholm.
– När medierna huvudsakligen lyssnar på en konsult som har ett stort ekonomiskt intresse att ombildningen blir av, så blir det lite märkligt, säger Teres Lindberg.
Borgarråd Joakim Larsson (M) är också kritisk mot Teres Lindbergs agerande.
– Vi har haft en diskussion tidigare huruvida ägaren ska vara med på köpestämman, och där har koncernledningen meddelat att ägaren inte alls bör vara representerad. Hade hon däremot varit där i egenskap av socialdemokrat hade det varit annorlunda, säger Joakim Larsson.
Stämningen på gården beskrivs som hätsk från båda lägren. Vid niotiden på kvällen började bostadsrättsföreningens representanter de springa upp och ner i trappuppgångarna för att få ihop de sista rösterna som krävdes. Något de till slut inte lyckades med.
– Det blir ett enormt tryck, det är upp till varje människa själv om man vill ombilda, men det här gick inte snyggt till, säger Teres Lindberg.
– Det värsta är att oavsett utgången i en sådan här process så är grannsämjan förstörd i flera år framöver, och det är ombildningsprocesserna så som de ser ut idag som skapar den här osämjan, säger Teres Lindberg.
Joakim Larsson har själv fått ta emot mängder av vittnesmål om oroligheter på köpstämman i Enskededalen. Bland annat ska det ha blockerats dörrar och hyresgäster ska ha påverkas in i det sista att lämna fullmakter. Men han tycker inte att det är dags att se över reglerna för ombildningar.
– Regelverket är tydligt. Sen vet jag att det finns bostadsrättsföreningar som diskuterar att ha en objektiv notarius publicus närvarande, för att slippa problem.
– Jag tycker att det är ledsamt att människor upplever obehag i samband med att man samlas för att fatta beslut om att köpa sin fastighet, men vi kan inte med regelverk förhindra människors beteende. Jag tycker det är viktigt att signalera att bägge sidor ska ha respekt för varandra i en sådan här process.
Annons
Annons
MISSA INGET FRÅN HEM & HYRA. Tryck här för att följa oss på Facebook.