Annons

”Politiker vågar inte bygga bostäder”

Nyheter Motståndet mot förtätning är så kompakt att politikerna inte vågar börja bygga bostäder. - Väljarna har blivit stenrika på att det inte byggts, säger Anders Sundström, Swedbank.

Den tidigare näringsministern Anders Sundström (S) var krass i sin analys av det skrala bostadsbyggandet i många förortskommuner när han deltog i en debatt på bostadskoncernen JM:s Bodag på onsdagen.

– En kommunpolitiker kan förlora ett val på att bygga bostäder, men aldrig vinna, säger den nyblivne styrelseordföranden i Swedbank, Anders Sundström.

Läs ocksåLilla Nykvarn toppar listan – bygger flest nya hyresrätterNatalie Karlsson Nykvarn

Han hävdar att kommunala politiker har starka motiv för att inte få fram byggklar mark, eftersom ett ökat byggande skulle riskera att minska värdet på många väljares villor och bostadsrätter.

– Om vi skulle få igång bostadsbyggandet skulle tillgångsvärdena minska kraftigt. Den stora bostadsbristen vi har blåser upp tillgångsvärdena. Börjar vi bygga kan vi mycket väl få en bostadsbubbla.

Bostadsminister Stefan Attefall håller med om att de höga bostadspriserna i storstadsområdena är ett resultat av det låga bostadsbyggandet.

Läs ocksåTrädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre"John Tizzard, trädgårdsarkitekt.

– Marknadsvärdet på bostäder är mycket högre än produktionskostnaden. Kommunerna måste se till att det finns resurser på kommunkontoren och dumpa marknaden med byggbar tomtmark.

Annons

Attefall känner även igen resonemanget om motvilliga kommunpolitiker.

– Ibland får jag höra att ”drar vi igång ett bostadsbygge så stiger opinionssiffrorna för det lokala missnöjespartiet”, berättar han.

Läs ocksåNya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö"

Regeringen har nyligen tillsatt en utredning som ska föreslå regelförändringar som gör att den regionala planeringen på länsstyrelserna ska väga tyngre än den kommunala.

– Frågan är hur vi ska hitta lagliga möjligheter att tvinga alla kommuner att bidra till bostadsbyggandet, säger bostadsminister Stefan Attefall.

Det kommunala planmonopolet är i dag ett rött skynke för de flesta i byggbranschen. Anders Sundström, som tidigare var vd i försäkringsbolaget Folksam, konstaterar att det finns många pensionsbolag som vill investera i bostäder, även hyresfastigheter

– Folksam har behövt köpa fastigheter för ungefär en miljard kronor per år och vi vill även bygga och äga hyresrätter, men vi har inte fått en kvadratmeter mark, säger han.

Annons

Chris Heister, landshövding i Stockholms län, välkomnar fler byggare.

– Produktivitetsutvecklingen inom byggbranschen är erbarmligt dålig. Vi behöver mer konkurrens i byggsektorn så att kostnaderna kan hållas nere. Om byggrätterna inte var så stora som i dag skulle vi få in fler aktörer, säger hon.

JM:s vd och koncernchef, Johan Skoglund, ser också bristen på byggbar tomtmark som ett stort problem.

– Om kommunpolitikerna inte vinner val på att bygga bostäder, samtidigt som de har planmonopol behöver man inte vara Einstein för att räkna ut att man behöver ändra på den saken. Frågan är bara vem som ska ta över makten? avslutade han.

Läs också Coliving-förespråkare vill ha utredning – vänder sig till regeringen Noll nya hyresrätter i Vaxholm på sju år – "det är skandal"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.