Annons

”Politikerna förstår inte”

Nyheter Politikerna styr deras liv – men bor själva helst i villa i välbärgade stadsdelar. "De får gärna sova över hos mig ett tag, säger Abdinasir Abdullah från Norra Biskopsgården."
"Därför trivs vi i Biskopsgården". Klicka på bilden för att se filmen.

Norra Biskopsgården i Göteborg är ett av Sveriges mest socialt utsatta områden. Mer än hälften av invånarna är arbetslösa och en stor del av ungdomarna går inte ur gymnasiet med fullständiga betyg.

Den stora majoriteten av dem som bor här är antingen födda utomlands eller har två föräldrar som är det. Ingen av riksdagsledamöterna i Hem & Hyras enkät kommer härifrån eller från landets övriga 14 största problemområden.

Läs ocksåHär är stadsdelen som politikerna prioriterar bort - Shams område blir allt tystareCollage av bilder med en ung kvinna och husfasader.

Abdinasir Abdullah, Syed Mohamed och Abdi Ali är på väg från moskén till en lokal restaurang som är känd för sin koschermat. De har samtliga arbete och framtidstro, men samtalar om ett pyrande missnöje och misstro i stadsdelen över landets makthavare.

– Politikerna är ansvariga för oss men ingen av dem vet något om hur det är att bo här. Det är för jävligt helt enkelt. Till och med vår tidigare stadsdelschef bodde själv i den rika stadsdelen Askim, berättar Abdi Ali.

Han får medhåll av Syed Mohamed. Med fler politiker sprungna ur fattiga områden skulle de styrande i Sverige få bättre verktyg att hantera problem som uppstår vid segregation – när skillnader i kultur och språk skapar ett utanförskap. Ett utanförskap som ofta leder till arbetslöshet eller i värsta fall kriminalitet.

Annons
Läs ocksåNu kan lagen ändras – hårdare tag mot kriminella och deras föräldrarGunnar Strömmer, moderat justitieminister

– De skulle känna till situationen, hur det är att leva i ett så kallat problemområde. Lära sig hur man ska stötta de unga och hjälpa dem att bygga en framtid i stället för att jaga dem med polisbil.

Alla de tre vännerna bor i hyresrätt – och alla bor de trångt. Abdi Ali delar sina 90 kvadratmeter med 10 andra personer. Varje toabesök måste planeras minst en timme i förväg, berättar han.

Nästan lika ont om utrymme har Abdinasir Abdullah, som bor med sju personer i sin trerumslägenhet. Han menar att det är oförenligt för politiker att jobba med att bekämpa fattigdom och samtidigt äga flådiga villor i stället för att finnas och verka i människors närhet.

Läs ocksåÅses stadsvandring blottlägger gränserna i GränbyÅse Richard i röd kortärmad topp och jeansshorts, långt grått hår och glasögon, berättar ooch gestikulerar omgiven av deltagarna i stadsvandringen. De står intill en aprikosfärgad husvägg och i ett fönster speglas laxrosa bostadshus och grönska.

– Våra politiker lever i en avskärmad miljö. Därför borde de testa att bo hos socialt utsatta i några dygn. Vi har en madrass ledig – de får gärna komma och sova över ett tag.

Annons

Förutom att makthavarna inte rår på stadsdelens sociala problem förstår de sig heller inte på dess charm och styrkor. Trots de sociala och ekonomiska hinder det innebär att leva i Norra Biskopsgården skulle Abdinasir Abdullah inte kunna tänka sig att flytta därifrån.

– Det här är den bästa platsen. Det är nära till naturen och folk är inte deprimerade. Vi är som en stor familj.

Läs också Vill ha fond för fattiga hyresgäster – nobbas av ministern: "Kostnadskris" Striden inte över – dragkampen om ombildningar väcker oro och hopp i Göteborg
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.