Politisk oenighet om Ydrebostäders nybygge

Ydre Det råder politisk oenighet om Ydrebostäders planer på att bygga sju lägenheter på Dalbylandet. Partierna är överens om att lägenheterna behövs, men inte vem som ska betala.
Foto: Jakob Kindesjö
Så här är det tänkt. Anders Andersson (till vänster) och Urban Tordsson visar platsen och ritningarna för det planerade bygget.

Tomten där kommunägda Ydrebostäder vill bygga ligger i en sluttning med utsikt över sjön Sommen. Flera villor har redan uppförts i det nya bostadsområdet och Ydrebostäder planerar för sju trerumslägenheter i fristående hus med carport och uteplats.

– Ett toppenläge, konstaterar Ydrebostäders vd Urban Tordsson.

Läs ocksåBostadsbolaget skövlade boplats från vikingatiden – stäms på tre miljoner

Men beslutet om spaden ska sättas i marken har dragit ut på tiden.

– Alla tycker att det behöver byggas hyreslägenheter och vi är överens om att det är Ydrebostäder som ska göra det. Eftersom det inte går att tjäna pengar på en sådan satsning så finns det inget intresse från privata aktörer. Men vi är tveksamma till om kommunen ska gå in med pengar, säger Anna-Lena Svensson, som är gruppledare för Socialdemokraterna i kommunfullmäktige och första vice ordförande i kommunstyrelsen.

I juni informerades kommunstyrelsen om fyra olika alternativ (se faktaruta nedan). Den stora stötestenen är om kommunen ska stå för markanläggningsarbetena. Efter att ha tagit in anbud konstaterar bolaget att produktionskostnaden på 12,4 miljoner kronor blir för hög för att hyresnivån ska hamna på högst 1 300 kronor per kvadratmeter och år. Det är ett krav för att få statsbidrag på upp till 200 000 kronor per lägenhet. För att kalkylen ska gå ihop behöver kostnaderna minskas med motsvarande vad markberedningen beräknas gå på.

Läs ocksåHyresvärdarna förlorar allt mer på tomma lägenheter – "Det här har vi varnat för länge"

– Det är där vi skiljer oss åt. Vi är tveksamma till om vi ska gå in med skattepengar. Markarbetena kostar en och en halv till två miljoner och det är inget som vi bara tar ur kommunkassan hur som helst. Man kan säga att vi sitter i en rävsax, säger Anna-Lena Svensson.

Partierna ska fundera och diskutera frågan under semesterperioden.

– Vi hade hoppats att kunna ta ett beslut före semestern. Nu blir det förhoppningsvis under augusti, så någon större försening ska det inte behöva bli, säger Anders Andersson (C), styrelseordförande i Ydrebostäder.

Läs ocksåHöga hus väcker känslor – professorn: ”Finns många nackdelar"collage som visar ett högt hus och en äldre stadsmiljö med låga hus.

Han menar att kommunen borde stötta satsningen så att Ydrebostäder kan söka statligt investeringsstöd om man vill att bolaget ska bygga. Ydrebostäder har svag ekonomi efter att ha gått med förlust i många år, även om läget nu har ljusnat.

Urban Tordsson menar att de nya bostäderna behövs, som komplement till bolagets övriga bestånd. Han hoppas på besked från politikerna så snart som möjligt.

– Jag vill ju att det ska vara handling och inte långbänk och jag tror att det här är ett bra projekt. Det behövs fler hyresrätter, för alla vill inte äga sitt boende utan många tycker att det är enklare att hyra.

Bolaget har tidigare haft svårt att hyra ut nyare lägenheter som har högre hyra än övriga beståndet. Men Urban Tordsson är optimistisk.

– Vi har redan 15–16 intresseanmälningar på de sju lägenheterna, så det ska nog gå bra, säger han.

Fakta: Fyra alternativ

I juni informerades kommunstyrelsen i Ydre om fyra olika lösningar för bygget på Dalbylandet. Ett beslut om hur man ska gå vidare väntas under augusti.

  1. Kommunen står för markanläggningsarbetena, cirka 1,5–2 miljoner kronor. Hyran kan då hållas nere till 1 300 kronor per kvadratmeter och år, vilket innebär att Ydrebostäder kan få statligt investeringsstöd för bygget. Månadshyran (kallhyra) skulle hamna på cirka 7 600 kronor.
  2. Lägenheterna byggs utan bidrag och hyran sätts utifrån vad produktionen och driften kostar. Detta beräknas ge en hyra på drygt 1 500 kronor per kvadratmeter och år, eller cirka 8 800 kronor i månaden i kallhyra.
  3. Lägenheterna byggs utan bidrag, men driftskostnaderna slås ut på alla Ydrebostäders lägenheter och kan leda till högre hyra för samtliga hyresgäster.
  4. Lägenheterna byggs utan bidrag och utan att övriga hyresgäster är med och betalar driften. Detta kan leda till försämrad ekonomi för bolaget vilket i andra hand kan drabba kommunen som gått i borgen för Ydrebostäders lån.

Källa: Ydre kommun.

Läs också Så skapade de sin kooperativa hyresrättsförening: "Det blev så bra" Här är allmännyttans bästa bygge 2024 – vd:n om priset: "Glad och stolt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.