Politisk skiljelinje för vem som ska stå för kostnaderna
I hundra av landets kommuner är utflyttningen så stor att det skapat problem på bostadsmarknaden. Många dessa kommuner ligger i region Mitt-Aros/Gälve.
Här är problemen komplexa på så sätt att det kan behöva byggas nytt och rivas samtidigt. Det är bostadsbrist på vissa typer av lägenheter – till exempel med hiss. Men bostadsöverskott på andra, äldre hyresrätter.
Frågan är vem som ska betala. Hittills har bostadsbolag och hyresgäster fått bära det tyngsta lasset – vilket inneburit att bostadsbolagen dräneras på pengar. Och hyresgästernas hyreshöjningar inte kommer dem till del i form av renoveringar – utan istället går till att bekosta tomma lägenheter eller rivningar.
Partierna är eniga i att problemet är stort. Men det går en tydlig skiljelinje mellan blocken i att vara för eller mot statliga subventioner.
För subventioner är Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.
Tydligast i sin politik är Socialdemokraterna. De har som vallöfte att införa statliga lånegarantier för att staten ska kunna gå in och stödja upprustning och renovering av lägenheter i flerfamiljshus i kommuner som bland annat är drabbade av utflyttning.
Det är 20 miljarder kronor som de vill att staten ska gå in och garantera lån för, som ska satsas på renovering i kommuner med till exempel utflyttningsproblematik. Det motsvarar 60 000 lägenheter enligt Socialdemokraternas riksdagsledamot Lars Eriksson från Västmanland.
Han säger att Socialdemokraterna inte tycker att det är rimligt att bara de med ägd bostad kan dra nytta av rot-avdrag – utan vill se ett rot-stöd även för hyresvärdar.
– Vi kopplar det till vår jobbpolitik. Att renovera och underhålla bostäder är ett bra sätt att bekämpa arbetslösheten, säger han.
S är också för att införa skattefria underhållsfonder för bostadsbolagen. I nuläget skulle de bolag som vill vara förutseende och sparar pengar för framtida renoveringar, skatta för pengarna när de väl ska användas.
Även Miljöpartiet vill införa skattefria underhållsfonder och införa rot-avdrag för hyresrätter. De vill även på sikt montera ner ränteavdrag för ägt boende för att skapa en rättvisare bostadsmarknad, liksom sänka skatten på hyresfastigheter.
Men i övrigt, något som riktade in sig direkt på de problem som följer i skuggan av avfolkningen hade de inte:
– Vi är inte bra på den här frågan. Vi har inte resonerat om bostadspolitiken utifrån problembilden som finns i utflyttningskommuner utan de förslag vi har utgår från att det råder bostadsbrist, säger Jan Lindholm är Miljöpartiets representant i civilutskottet från Dalarnas län
Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna står på den andra sidan. De vill inte att staten ska hjälpa till och subventionera hyresbostadsmarknaden.
– Vi vill hellre lyfta bort kostnader än att lägga till investeringsstöd, säger Nina Lundström (Fp).
Folkpartiets recept är i stället bättre konkurens och pressade priser inom byggbranschen, idéutveckling och -utbyte. En annan viktig del tycker de är att hyresgäster ska ges större inflytande att göra till- och frånval vid renoveringar.
Moderaten Oskar Öholm från Örebro län lämnade en liten öppning:
– Nu sitter ni vid ett bord tillsammans med moderater. Vi är generellt sätt emot bidrag och subventioner. Vi vill hellre hjälpa människor med hyran och det är därför vi höjt bostadsbidraget. Men samtidigt måste man se att det finns regioner där det kan behövas någon form av stöd, säger han.
Kristdemokraterna var inne på samma linje. De höjde dessutom ett varningens finger för att statliga subventioner kan hamna i fel fickor.
– Men främst är vi i grunden inte positiva till subventioner, det kan jag säga. Det blir extrema kostnader för staten, säger Roland Utbult (KD).
Om ni är emot subventioner – hur ser du då på ränteavdraget för ägt boende?
– Jag tror inte vi kan ta bort det. Det skulle förstöra för många familjer.
Jag tänker mer som princip. Om man är mot statliga subventioner, så borde det väl gälla alla subventioner?
– Det stämmer att räntebidraget ger en fördel för den med ägt boende. Skillnaden är att de gjort en privat investering och därmed också tagit en risk. Jag skulle kunna vara för subventioner för hyresrätter också om man visste att de inte kommer hamna i byggherrarnas fickor. Vi är rädda att de inte kommer hyresgästerna till del.