Annons

Politiskt beslut begränsar ombildningar i Göteborg

Göteborg Det kan bli aktuellt med ombildningar av kommunala lägenheter i förorterna. Men andelen billiga hyresrätter får inte minska totalt i Göteborg. Det beslutade styrelsen för den kommunala bostadskoncernen Framtiden idag.
Poseidons tre hyreshus på Marconigatan, granne med Frölunda torg.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Att hyresrätter är så totalt dominerande i vissa områden förstärker segregationen, anser politikerna som styr Göteborgs kommunala bostadsbolag. Därför vill man öka andelen bostadsrätter och villor i förorterna.

Efter att ha bordlagt frågan vid två tidigare möten tog Framtidens styrelse till sist beslut om den omstridda rapporten ”Blandade upplåtelseformer i stadens utvecklingsområden”.

Rapporten är skriven av politiker i de olika kommunala bostadsbolagens styrelser.

Läs ocksåOklart hur beslut om ombildningar i Göteborg ska tolkas

Som Hem & Hyra tidigare har berättat så är politikernas slutsats att andelen hyresrätter i Göteborgs socialt utsatta stadsdelar måste sjunka, och andelen bostadsrätter och egnahem öka. Detta som ett led i att minska boendesegregationen.

Rapportförfattarna vill se en stor förändring under de närmaste 15 åren. Den heta potatisen är att den blir svår att uppnå med enbart nybyggen. Därför föreslås även ombildningar.

Det är en kontroversiell åtgärd eftersom billiga hyresrätter skulle försvinna, den typ av bostad som det är störst brist på i dagens Göteborg.

Läs ocksåSkiljeman föreslås även vid nyproduktion: "Risken är att husen inte byggs"

Vänsterpartiet och liberalen Ingvar Gräns har reserverat sig mot förslaget att göra som rapporten föreslår, medan Socialdemokraterna varit internt oeniga.

Idag gick dock Framtidens styrelse till beslut.

Annons

Vänsterpartiets reservation, som helt sade nej till ombildningar, röstades ner.

Läs ocksåInga Ullaredspriser när Gekås satsar på hyresrätter – höga hyror ger svalt intresseEn kvinna i leopardmönstrad blus som tittar ut genom ett öppet fönster högt upp i ett höghus och i bakgrunden lägre liggande sjuvåningshus, gator och höstgulnade träd - samt en vinjett "Nytt, dyrt & tomt".

Men ett tilläggsyrkande från Socialdemokraterna, som S, MP och V ställde sig bakom, fick majoritet.

I yrkandet står bland annat att: ”det är viktigt att säkerställa att antalet och andelen lägenheter med låga hyror ökar. Det är styrelsens mening att nyproduktion, inte ombildningar, ska vara strategin för att uppnå blandade boendeformer. AB Framtiden ska följaktligen inte arbeta utifrån ett generellt eller siffersatt mål om att öka antalet ombildningar.”

Styrelseledamoten Roger Höög (V) menar att tillägget bör vara en effektiv broms mot stora ombildningar.

– När andelen lägenheter med billiga hyror ska öka kan det inte bli många ombildningar, med tanke på hur svårt det är att få låga hyror i nyproduktion. Även om jag beklagar att ingen annan ställde sig bakom vår reservation, så är jag lite nöjd. Det har varit en tuff process att komma hit, säger Roger Höög.

Enligt honom är rapporten en av de frågor som diskuterats allra mest inom Framtidens styrelse det senaste året.

Annons

Det kommer att krävas en massiv nyproduktion för att nå de mål som rapporten sätter upp. Är det verkligen möjligt att klara på 15 år?

– Jag tror inte det är möjligt på så kort tid. Men det är som polisen sa på tv igår angående den sjunkande brottsligheten i Gårdsten: ”vårt bästa vapen är tid”. Det finns ingen quick fix. För Gårdstens del tog det 20–25 år att vända utvecklingen. Där har man ändrat sammansättningen av upplåtelseformer helt utan ombildningar, bara med nyproduktion. Det är så vi behöver jobba. Vårt mål måste vara att dels knäcka bostadsbristen, dels bygga blandade upplåtelseformer.

Hem & Hyra söker fler politiker i Framtidens styrelse för en kommentar.

LÄS MER: Rapport föreslår ombildningar i Göteborgs förorter

Läs också Hyresvärdarna förlorar allt mer på tomma lägenheter – "Det här har vi varnat för länge" Tusentals lediga hyresbostäder i Sveriges största kommuner - trots bostadsbrist

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.