Populär hjälp till glesbygdskommuner upphör
Det är tjockt med folk i samlingslokalen i Kalix seniorboende Tallkronan vid invigningen av 15 nya lägenheter och alla bjuds på snittar och tårta. Fastigheten är en gammal skola från 1960-talet, men nu behövs inte skollokalerna längre.
Åsa Johansson, 79 år, flyttade in med sin katt Sigge i en av lägenheterna för ett par veckor sedan. Hon är ensamstående och saknade hiss i sin förra lägenhet, något som blev problematiskt då hon har ont i benet.
– Jag trivs jättebra här. Det är toppen. Jag vill känna mig trygg och det är jag, säger hon.
Lägenheterna är på vardera 74 till 78 kvadratmeter och hyran ligger på mellan 6500 och 7000 kronor i månaden. Efterfrågan är stor.
En av de andra nyinflyttade, Allan Fogman, klipper bandet och kommunstyrelsens ordförande Tommy Nilsson (S) håller tal.
– Vi behöver bygga bostäder i Kalix och SBO har ett bra upplägg, säger han.
I Kalix, precis som i många andra glesbygdskommuner, är det omöjligt att få ekonomi i att bygga om gamla fastigheter till bostäder, konstaterar Tommy Nilsson.
– Kostnaderna för ombyggnaden blir högre än värdet på den ombyggda fastigheten. Det är en utmaning för mindre kommuner.
Samtidigt brottas Kalix med en bostadskö på 3000 personer och det saknas lägenheter med hissar för äldre.
– Vi har ett stort behov av att få igång flyttkedjor, så att unga familjer kan flytta in. Samtidigt vet vi att äldre människor ofta är ensamma och då är det viktigt att skapa tillgänglighetsanpassade trygghetsboenden för att de ska må bättre och kunna bo kvar längre hemma.
SBO är ett statligt ägt bolag med ett samhällsuppdrag att bistå med finansiering och kunskaper så att glesbygdskommuner ska kunna bygga om äldre fastigheter för en bättre och effektivare nyanvändning. I Kalix har SBO satsat 30 miljoner kronor.
– Det som har varit mest efterfrågat och aktuellt de senaste åren har varit moderna lägenheter för aktiva seniorer, berättar Ann Eriksson, VD, och en av de två anställda.
SBO startades 2004 och fick då ett statligt kapital på 540 kronor miljoner kronor att disponera. Det är skattemedel som satsas och det handlar om glesbygds- äldre och bostadspolitik.
SBO har hittills byggt om fastigheter på ett 35 orter. Ytterligare tio projekt är inplanerade, men sedan är det stopp.
– Efter det är pengarna slut. Det kommer inträffa om två år.
Finns det inga planer på att skjuta till nya pengar?
– Det är en fråga för ägarna. Vi hoppas ju det, men det är svårt idag med riksdagspolitikernas prioriteringar. Jag inser att det är tuffa beslut. Det enda vi kan göra själva är att berätta om vilken nytta vi gör, säger Ann Eriksson.
11 februari ska representanter från SBO tillsammans med chefsekonomen Annika Wallenskog vid Sveriges kommuner och regioner, SKR, träffa riksdagens civilutskott för att informera om situationen på svaga bostadsmarknader och dela med sig av sina erfarenheter.
– Vi hoppas att det ska leda till att de vill satsa vidare på SBO:s verksamhet, säger Ann Eriksson.
Tommy Nilsson, kommunalrådet i Kalix, har själv varit i kontakt med en av Norrbottens riksdagsledamöter för att lobba för att de ska satsa mer pengar på SBO:s verksamhet.
– Jag tycker det är viktigt att de får fortsätta sin verksamhet. Om SBO upphör kommer det att påverka mindre kommuners förmåga att bygga om fastigheter till boenden. Det blir dyrare för samhället.