Porslinsbitar i avloppet och klotter på väggen – nu måste mannen flytta
I februari i år besökte hyresvärdens personal mannen på grund av en översvämning i hans badrum. Det visade sig att lägenheten hade omfattande vattenskador, främst i och i närheten av badrummet.
Men tvårummaren var över huvud taget i ett dåligt skick. Parketten i ett av rummen var uppbruten och linoleummattorna i köket och hallen var böjda och slitna på grund av vattenskadorna. Dörrposter och trösklar var mörka av fukt.
Klotter och smuts
Lägenheten var dessutom smutsig och belamrad med prylar och skräp. På en vägg fanns klotter.
När personalen sedan undersökte golvbrunnen i badrummet hittade man orsaken till översvämningen. Porslinsbitar som slängts där hade proppat igen avloppet.
Senare samma månad fick mannen ett brev där värden uppmanade honom att sanera och återställa lägenheten.
Fast när hyresvärden på nytt inspekterade lägenheten så var den i samma usla skick. Det ledde till att Nyköpingsbons hyreskontrakt sades upp.
Spackel – inte porslin
Men eftersom han motsatte sig det blev det ett ärende för hyresnämnden.
Där förklarade mannen att han inte orsakat stoppet i avloppet. Det hyresvärden hävdade var porslinsbitar menade han var gamla spackelrester och stoppet hade orsakats av att rören var gamla.
Han förnekade också bestämt det värdens juridiska ombud hävdade – att han i början av maj jagat en av bostadsbolagets anställda med en kratta.
Den händelsen polisanmäldes aldrig, men det berodde enligt ombudet på att den anställda av rädsla för mannen inte ville medverka i en polisutredning.
”Städat och fint”
Under förhandlingen i hyresnämnden berättade en socialsekreterare att det var städat och fint i mannens lägenhet när hon besökte den under våren. Hon förklarade också att han ansökt om boendestöd men inte fått det beviljat.
Däremot hade mannen fått klart med hemhjälp och att han därmed skulle få hjälp med städningen. Därför var det bra om han kunde få bo kvar, menade socialsekreteraren.
Men värdens ombud förklarade att förtroendet var förbrukat i och med händelsen med krattan. Han hade inget mandat träffa en förlikning. Dessutom var städhjälp ingen garanti för att vattenskador inte skulle uppkomma i framtiden.
Tog inte chansen
Hyresnämnden gick också helt på bostadsbolagets linje och förklarade att hyresrätten var förverkad och att hyresavtalet ska upphör. Nämnden pekade bland annat på att Nyköpingsbon fått en chans att vidta rättelse – det vill säga sanerat, städat och återställt bostaden i godtagbart skick – men inte tagit den. Å andra sidan tillägger nämnden att det skulle ha varit svårt att göra med tanke på hur illa det såg ut i lägenheten.
Som hyresgäst har du en så kallad vårdplikt gentemot din hyresvärd. Detta innebär att du är skyldig att ta hand om din bostad och se till att inga skador uppkommer på grund av oaktsamhet.
Vårdplikten innebär bland annat:
Du ska se till att lägenheten är ren och fin samt fri från skadedjur.
Om en skada uppstår för att du är oaktsam så måste du ersätta hyresvärden.
Alla skador som uppkommer i din lägenhet måste du anmäla till värden.
Du är ansvarig för familj och vänner som besöker din lägenhet.
Källa: Hyresgästföreningen