Porttelefoner kan bli standard efter bränder på Wetterlinsgatan
Rubrikerna om Wetterlinsgatan i Falköping har varit mörka den senaste tiden. I tisdags blev en man skjuten och i torsdags brandhärjades 16 trapphus. Hyresbostäder i Falköping vidtar nu konkreta åtgärder för att öka säkerheten. Idag enades bolaget med Hyresgästföreningen om att förstärka skalskyddet i fastigheterna – om hyresgästerna vill. Det innebär i praktiken att alla dörrar ska förses med kortläsare och att hyresgästerna får en tagg för att ta sig in. Huvudentréerna kommer att utrustas med porttelefoner. Men eftersom den här typen av förändringar räknas som standardhöjande och därför innebär höjd hyra måste hyresgästerna få säga sitt.
– Vi har träffat Hyresgästföreningen idag och kommit överens om ett förslag. Men vi ska givetvis fråga våra hyresgäster också, säger vd, Anders Johansson.
Susanne Persson Blomvik, 66 år, bor i Wetterlinsområdet hos Hyresbostäder i Falköping och är aktiv i den lokala hyresgästföreningen. Hon stöttar idén om låsta portar men poängterar att det bara är ett första steg.
– Det kanske är bra i den här akuta situationen, men jag tror tyvärr inte att det hjälper på sikt. Härom kvällen var det någon som lagt en sten emellan i porten för att den inte skulle gå i lås. Och tyvärr kan ju även portkoder spridas och hamna i fel händer.
Hon vill ha mer närvaro av flera samhällsaktörer för att öka tryggheten.
– Polisen måste ta sitt ansvar och visa sig här oftare. Och så behöver vi få till ett samarbete mellan oss hyresgäster, bostadsbolaget, polisen och mötesplatsen Connect. Vi har försökt ordna trygghetsvandringar men inte riktigt lyckats nå hela vägen. Det måste vi ta tag i nu!
Susanne Persson Blomvik var bortrest när bränderna ägde rum tycker ändå det känns obehagligt.
– Det är klart man är skakis. Men det var obehagligt att komma hem och mötas av en lapp med information om allt som hade hänt, säger hon.
Vd, Anders Johansson, förstår hyresgästernas oro. Men han vill tona ner bilden som nu målas upp och menar att man inte kan kalla området för otryggt.
– Det är olyckliga omständigheter att två incidenter skett på så här kort tid. Jag är ofta ute och går med min hund och rör mig ofta i det här området kvällstid och det är verkligen inget busområde. På det stora hela är det ett tryggt område.