Annons

”Portvakten” Michael håller koll på huset – så kan grannar stoppa åldringsbedragarna

Landskrona ”Portvakten”. Så kallas han ibland av grannarna, trots att han själv är en vanlig hyresgäst. Michael Olsson hoppas att det bedrägeri som hans grannar utsattes för ska få de övriga hyresgästerna att börja engagera sig för att förebygga brott.
En äldre man med kortklippt vitt hår och svart t-tröja som sitter och dricker kaffe ur en mugg utanför en port och i bakgrunden syns en rullator och text på bilden "Bestulen på tryggheten".
Foto: Anders Eeg-Olofsson
Michael Olsson gillar att sitta utomhus och ha lite koll på vad som händer i huset. Nu hoppas han att bedrägeriet som pensionärerna Mary och Olof utsattes för ska få grannarna att börja engagera sig för att förebygga brott.

När Hem & Hyra träffar Michael Olsson är det en varm och solig dag. Han sitter som han brukar göra med en kopp kaffe i handen i den lilla nisch som finns framför en av ingångarna till hyreshuset i centrala Landskrona.

– Grannarna brukar säga ”Jaha, där sitter portvakten”, berättar han.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

– Det är så skönt att sitta här och så har man lite koll på området.

Innergården är vindstilla och full av fågelkvitter.

Grannar blev bestulna

Lika behagligt väder var det inte i början av januari. Det var då som Michaels grannar Olof och Mary blev utsatta för ett bedrägeri som slutade med att de blev av med 41 500 kronor.

Michael Olsson är engagerad i Hyresgästföreningen och husombud. Han blev arg när han fick höra vad som hade hänt.

– Jag blir jätteirriterad. Man tänker mycket på de äldre som bor här och de ska inte behöva bli utsatta för detta. Man gör så mycket man kan för dem som bor här.

Porträtt av en äldre man med kortklippt vitt hår och svart t-tröja.
Michael Olsson, granne och engagerad i Hyresgästföreningen.

Även om Michael den där januaridagen satt i köksvärmen och fikade och inte märkte något, så är det personer som han som kan vara avgörande när det handlar om så kallad fysisk vishing – bedragare som kontaktar personer på telefon och sedan besöker dem i deras hem för att stjäla pengar eller värdesaker.

Två poliser, en man och en kvinna, i uniform och båtmössa som står på en innergård framför vita flerfamiljshus och har broderade skyltar på sina jackor, "Jörgen kommunpolis" och "My kommunpolis".
Jörgen Winberg och My Ekelund, kommunpoliser i Landskrona.

Polisen My Ekelund berättar att den sociala sammanhållningen mellan grannarna är viktig.

– Vi uppmuntrar att lära känna sina grannar för det kan rädda en person, säger hon.

Lätt att gömma sig vid porten

Hon och Jörgen Winberg är Landskronas två kommunpoliser. De jobbar till vardags med mer övergripande och förebyggande arbete. Det är inte heller de som har utrett det brott som Olof och Mary blivit utsatta för. Men när de träffar Hem & Hyras reporter på brottsplatsen kan de ändå inte låta bli att lägga märke till vissa saker. Ett otrimmat buskage gör det lättare att gömma sig. Det finns tre helt öppna ingångar till innergården, så det är lätt att osedd både ta sig in och ut. Entréportarna är olåsta dagtid.

Och Jörgen Winberg, som själv jobbat som fastighetsskötare, konstaterar att en sådan nisch som Michael brukar sitta i också kan användas av den som vill gömma sig och slinka in i smyg när någon annan öppnar porten.

Den fysiska miljön kan både underlätta och försvåra för den som tänker begå brott. Men när det gäller fysisk vishing är problemet ofta att bedragarna blir insläppta av brottsoffren.

Annons

Är inte rädd för sura kommentarer

Men även här kan en inofficiell portvakt eller frågvis granne vara till nytta. Michael berättar att han aldrig släpper in någon annan i trappan än de som bor där, även om de säger vem de ska träffa.

– Sen får de bli sura bäst de vill, säger han.

En lagom jobbig granne med ögonen på skaft kan vara avgörande för om brottslingar bestämmer sig för att fullfölja brottet eller inte.

– De har exponerat sig för en granne som sedan kan bli ett vittne, säger My Ekelund.

Läs ocksåBedrägeriet börjar med bluffsamtal – så gör du dig mindre synlig på nätetEn närbild på en man med slips och klocka och ring som håller i en mobiltelefon, med vinjetten "Bestulen på tryggheten".
En kvinna med långt, grått hår som går igenom en öppning in på en innergård till en länga av vita flervåningshus.
Flera utgångar – flera flyktvägar. Personen på bilden har ingenting mer artikeln att göra.

Kommunpoliserna har på senare tid också märkt att bedragare undviker att gå in i lägenheten hos den de ska lura. Dels för att inte lämna spår i form av fingeravtryck eller DNA, dels för att inte fastna på kameraövervakning. Istället uppmanar de brottsoffret att slänga ut något från balkongen eller lägga något i en brevlåda. Eller som i Marys fall, lämna över pengarna i trapphuset.

Svårt att få med sig grannarna

Michael Olsson är inte bara engagerad i Hyresgästföreningen. Han har också verkat som volontär för polisen, och då bland annat med reflexväst gått omkring i villaområden där det för tillfället varit mycket inbrott.

Men att få de egna grannarna engagerade har varit svårare. För ett par år sedan tog han initiativ till en grannsamverkan mot brott. Polisen och ett försäkringsbolag kom och ordnade ett möte, men uppslutningen från de boende var skral.

Läs också3 tips från polisen - så skyddar du dig mot bedragare i hemmetEn tvådelad bild med vinjetten "Bestulen på tryggheten" - en övervakningsbild som visar en person med pixlat ansikte som håller någonting i handen medan andra personer går förbi i snön i bakgrunden, samt porträtt av en ung kvinna med glasögon, piercing i läppen, rödaktigt hår och vit blus.

– Det var kanske tre, fyra stycken som kom så det rann liksom ut i sanden, säger Michael och suckar.

Han efterlyser fler åtgärder från hyresvärden, Svenska Hus. Visserligen fanns det redan innan det brott som Mary och Olof utsattes för anslag i trappuppgångarna med polisens information om bedrägerier på nätet och telefon. Detta har Michael sedan kompletterat med mer polisinformation, om personer som utger sig för att vara poliser och gör hembesök. Men Michel tycker ändå att hyresvärden kunde hört av sig till hyresgästerna direkt.

En man med skägg och polisuniform med båtmössa som öppnar en port till ett lägenhetshus.
Jörgen Winberg har också jobbat som fastighetsskötare.

– Jag ska ta upp det med dem, säger han.

Michaela Lorich är regionchef på Svenska Hus. När Hem & Hyra kontaktar henne känner hon inte på rak arm igen det som Mary och Olof utsatts för. Men hon berättar att bostadsbolaget informerar sina hyresgäster på nätet om vad som gäller när de själva ska in i lägenheterna för att utföra olika arbeten, då det förekommer att bedragare utger sig för att komma från ett bostadsbolag.

En tvådelad bild: en fasad och tak med skylten "Svenska Hus" samt ett porträtt på en ung kvinna med mellanbrunt hår och bruna ögon.
Michaela Lorich är regionchef på Svenska Hus.

– Vi uppmanar alltid våra hyresgäster att vara väldigt vaksamma på vem de släpper in i lägenheten och att de ska begära att se legitimation, säger Michaela Lorich.

Annons

Hon uppmanar också hyresgästerna att ringa ett nummer som de vet går till bostadsbolaget, om de är osäkra när någon hör av sig och vill boka tid för ett besök.

– Våra hyresgäster har alltid rätt att säga ”jag är inte trygg med att släppa i den här personen i lägenheten”, säger hon.

Värden: ”Handlar om vem hyresgästen släpper in”

Om Svenska Hus får information från polisen om att någonting är på gång i ett visst område kan de också sätta upp anslag i trapphusen och lägga information i brevlådorna, berättar hon.

En ung kvinna i polisuniform med båtmössa och namnskylt med texten "My kommunpolis" och i bakgrunden skymtar ett vitt hyreshus och en stensatt gångväg och ett vattentorn.
My Ekelund, kommunpolis i Landskrona.

När det gäller den fysiska miljön i Marys och Olofs område kan regionchefen inte säga någonting om huruvida Svenska Hus kommer att se över buskarna och ingångarna.

– Skalskydd på fastigheten är säkert till en hjälp men i sista ledet handlar det fortfarande om vem som hyresgästen släpper in i lägenheten, säger Michaela Lorich.

Kan det vara aktuellt att sätta upp kameror?

– Det kan det vara men kanske inte i nuläget. Vi ser på hela vårt bestånd, inte bara en fastighet så att vi sätter in resurserna där de krävs som mest.

En stolpe i en stensatt gångbana och i bakgrunden en person i gula varselkläder och Landskrona kommuns stadsvapen på ryggen som plockar skräp med en skräpplockare och lägger i en brun säck.
Om det är svårare att komma till med bil kan det avskräcka en brottsling, berättar kommunpolisen My Ekelund – men i Marys och Olofs fall räckte det inte.

Fyra personer har dömts till fängelsestraff på mellan nio månader och två år för bedrägeriet mot Mary, Olof och sex andra personer.

De kontanter som paret förlorade hann försvinna innan polisen grep in. Men Michael Olsson hoppas att händelsen ska få hans grannar att tänka om när det gäller nyttan med grannsamverkan eller någon annan form av samarbete för att förebygga brott.

– Det kanske är läge att ta upp det igen. Jag tror att folk kanske tänker ”nästa gång är det hos mig de är”. Folk kan nog börja tänka till lite grann.

Bestulen på tryggheten
Läs också Polisen ser större risk för våld när gängkriminella lurar äldre i deras hem: "Mer hotfullt beteende" Mary och Olof lurades att släppa in bedragare – blev av med sparpengarna: ”Sa att de var från polisen”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.