Prisbelönt byggfusk i Mölndal
LÄS MER: Förbo: ”Det har funnits vissa problem”
De fyra tvåvåningshusen på Ålegårdsgatan i Balltorp byggdes 2006. De har fått det prestigefyllda Helge Zimdalspriset för god arkitektur. Men redan nu måste fasaderna bytas.
Tätningslisterna bakom fasadplattorna är felmonterade så att vatten rinner in. Visserligen finns en fuktspärr som hindrar vätan från att tränga längre in, men läkten som plattorna sitter på har murknat.
Hyresvärden Förbo har inlett fasadbyte och tvistar med byggherren Peab om vem som ska betala.
Utvecklingen har fått ett antal av hyresgästerna att skriva ett gemensamt brev till Förbo. Brevskrivarna upplever flera problem, framför allt med ventilationen.
– Redan första dagen vi flyttade in såg vi något som liknade kaffesump på fönsterlisterna. Vi ringde Förbo, men de sade att det bara var smuts, säger Anna Lindhe.
Snart började hela familjen få hälsobesvär.
– Vår son fick orange ögon och började blinka konstant. Vår dotter har fått astma och hostar hela tiden. Själva har vi huvudvärk, säger Anna Lindhe.
Kontroll av Anticimex visade att familjen Lindhe-Najafi har svartmögel i sin lägenhet. Än så länge har inte mögel konstaterats i andra lägenheter, men flera av grannarna säger att de också mår dåligt.
Trots ständiga besök av servicetekniker verkar det inte gå att få ordning på ventilationen, som också upplevs som väldigt bullrig. Nu har Förbo bestämt att sotning och OVK (obligatorisk ventilationskontroll) ska genomföras.
Ytterligare ett problem är kylan på vintern. Lägenheterna har kallhyra och flera hyresgäster vittnar om räkningar på 3 000 kronor i månaden för el och värme. Detta trots att husen marknadsförs som energisnåla.
– När jag ringde Mölndal Energi sade de att min lägenhet förbrukar lika mycket som en villa. Nu har jag begärt ut alla mina räkningar sedan 2012, säger hyresgästen Marina Lyckeklint.
Klas Dahte jobbar med energiförsäljning på Mölndal Energi. Han reagerar när han kollar upp Marina Lyckeklints lägenhet.
– Så här hög elförbrukning borde det inte vara när man samtidigt har fjärrvärme. Utan att veta mer så tycker jag det finns anledning att titta närmare på det här. Det ser konstigt ut, säger Klas Dahte.
I sitt brev kräver hyresgästerna nedsatt hyra under tiden som fasadrenoveringen pågår och de inte kan använda sina uteplatser. De vill också ha staket runt uteplatserna, något de är beredda att bekosta själva.
Dessutom vill de ha ett dialogmöte med Förbo, eftersom de upplever att deras hyresvärd varken informerar ordentligt eller lyssnar på dem. Men i ett svarsbrev säger bolaget nej till alla tre sakerna.
Anna Lindhe menar att det grundläggande problemet är att husen inte är ordentligt byggda.
– Varje månad går pengar till en standard som vi inte har i verkligheten. Vi betalar närmare 12 000 kronor i kallhyra för 95 kvadratmeter. Någon borde utvärdera de här lägenheterna. Är de verkligen värda pengarna?
LÄS MER:
Fyra tvåvåningshus och ett sexvånings punkthus på Ålegårdsgatan i Balltorp, södra Mölndal.
Ägs av det kommunala bostadsbolaget Förbo. Hyror på nyproduktionsnivå.
Byggdes 2006 som en förtätning av Övre Balltorp.
Ritades av arkitektbyrån QPG och uppfördes av en mindre byggfirma som under byggtiden köptes upp av Peab.
I låghusen finns små enplanslägenheter, ateljélägenheter i två plan och radhus.
2007 fick Kantarellen Helge Zimdalspriset av Sveriges Arkitekter Västra Götaland.
”För en både diskret och självsäker gruppering av ett punkthus och fyra radhus i en sällsynt välskräddad folkhemskostym av rationella fasadskivor, så att den omkringliggande naturen lyfts fram och är närvarande i samtliga lägenheter” löd juryns motivering.
Redan kort efter uppförandet var Förbo tvungna att montera utvändiga jalusier på flera lägenheter. De stora fönstren gjorde att inomhustemperaturen på sommaren blev olidlig.
2018 upptäcktes att tätningslisterna bakom fasadplattorna var felmonterade. Samtliga fasader måste bytas.
Hyresgäster klagar även på ventilationen, på kalla temperaturer och höga värmeräkningar på vintern.