Priset beror på var du bor
Sedan 20 år tillbaka har Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna, HSB och Sabo gemensamt följt och analyserat hur mycket det kostar att driva ett flerbostadshus i landets olika kommuner.
Arbetet redovisas i den så kallade Nils Holgersson-rapporten, som släpptes i sin helhet under onsdagen. Hem & Hyra har tidigare under året skrivit om de olika delrapporterna.
Totalt har priserna för el, värme, avfall och vatten i landet höjts med i snitt 63 procent sedan 1996. Det är tre gånger mer än konsumentprisindex, KPI, som illustrerar prisförändringarna generellt i samhället.
Nils Holgerssongruppens ordförande Mari-Louise Persson är mycket bekymrad över att prisen för el, värme, avfall och vatten skenat, eftersom de står utanför den enskilde hyresgästens kontroll.
– Anledningen till den dramatiska utvecklingen är att det i regel rör sig om verksamheter med bristande konkurrens. Konsumenternas ställning är därför svag och möjligheten att påverka priserna är små, säger hon.
Vilken kommun man råkar vara bosatt i kan ha en dramatisk betydelse för nivån på taxor och avgifter. Bäst prisutveckling har de senaste två decennierna Stenungsund haft, där kostnaderna mer eller mindre följt KPI, med en total ökning på 25 procent. I Västerås har man i sin tur fått se kostnaderna för samma tjänster öka med 114 procent.
Den totala månadskostnaden för el, värme, avfall och vatten i en vanlig trerumslägenhet skiljer rejält mellan landets kommuner. Dyrast i drift är en trerummare i Tanum, där månadskostnaden landar på 2 279 kronor. I Luleå är det billigast, med en sammanlagd månadskostnad på 1 290 kronor.
En förklaring till skillnaden i pris är att det är dyrare att leverera vissa tjänster i till exempel en glesbygd. Men det räcker inte som ursäkt, anser Mari-Louise Persson.
– Det är orimligt att kostnaden är upp till 11 880 kronor högre per år beroende på vilken kommun lägenheten ligger i.
En liten solglimt är att det inte skett någon generell kostnadsökning på el, värme, avfall och vatten det senaste året.
I Nils Holgersson-rapporten ”flyttas” en flerbostadsfastighet genom landet och kostnaderna för el och fjärrvärme, sophämtning, vatten och avlopp jämförs.
Årets resultat presenteras i omgångar. Rapporten görs av Hyresgästföreningen, Sabo, HSB och Riksbyggen.
Västerås, 114 procent
Kiruna,113 procent
Knivsta, 106 procent
Norrköping, 103 procent
Lund, 101 procent
Källa: Nils Holgersson-rapporten
Stenungsund 25 procent
Borlänge 27 procent
Skara 29 procent
Vaggeryd 33 procent
Ljungby 36 procent
Källa: Nils Holgersson-rapporten
Tanum 2 279 kr
Mörbylånga 2 246 kr
Munkedal 2 184 kr
Storfors 2 169 kr
Åsele 2 161 kr
Källa: Nils Holgersson-rapporten
Luleå 1 290 kr
Borlänge 1 325 kr
Boden 1 362 kr
Oxelösund1 400 kr
Ljungby 1 403 kr
Källa: Nils Holgersson-rapporten