Annons

Privatvärd kastar in handduken i bulvanmål – hyresgäst på Östermalm vann i tingsrätten

Stockholm Hyresvärden Lars Edman hyrde ut en östermalmslägenhet till skyhög hyra via mellanhänder och stämdes av hyresgästen. I tingsrätten lade sig värden platt och gav hyresgästen rätt att bo kvar med besittningsskydd. Hyresgästen kräver nu tillbaka 329 000 kronor och en rejäl hyressänkning.
Hus Östermalm och Pengar
Foto: Kenneth Samuelsson/Kristina Wahlgren
Andrahandshyresgästen på Östermalm får bo kvar med samma rättigheter som en förstahandshyresgäst och kräver nu en rejäl hyressänkning.

Efter att hyresgästen Adam Wais tog strid mot bulvanuthyrning av hyresrätter – och vann i Högsta domstolen har det spekulerats i hur domen kommer att påverka de hyresvärdar som tar ut ockerhyra via mellanhänder.

Hittills har många hyresvärdar inte brytt sig nämnvärt om HD-domen utan fortsatt hyra ut via mellanhänder. Vissa hyresvärdar har också gått ut och försvarat uthyrningen.

Läs ocksåVräktes när han klagade på hyra - lade miljon på att stämma värden

Hyresgästen stämde Edman

Men det finns de som reagerat annorlunda. En är hyresvärden Lars Edman, som äger fastigheter på Östermalm, Vasastan och i Gamla Stan, och som under flera år hyrt ut lägenheter dyrt via mellanhänder.

Hans uthyrningar via mellanhänder resulterade i att han nyligen blev stämd av en hyresgäst. Ärendet rör en kvinna som hyr en lägenhet i andrahand på Artillerigatan på Östermalm via sitt företag. Kvinnan betalar 23 000 kronor i månaden till mellanhanden som Lars Edman hyr ut lägenheten genom.

Hyresgästen på Östermalm kräver en rejäl hyressänkning och över 300 000 kronor i återbetalning.

I stämningsansökan krävde hyresgästen att tingsrätten slog fast att hon hade samma rättigheter som en förstahandshyresgäst. Detta för att vara helt säker på att hon har besittningsskydd och få bo kvar utan att bli uppsagd hur som helst.

Värden tog inte strid

Det slutade med att tingsrätten i ett domslut nyligen fastslog att hyresgästen hade samma rätt som en förstahandshyresgäst.

Men det blev aldrig någon riktig prövning av ärendet eftersom Lars Edman inte tog strid.

Tvärtom skriver han i sitt yttrande till tingsrätten att HD-domen ändrade förutsättningarna för hans uthyrning av företagslägenheter och att andrahyresgästen med stöd av domen har samma rättigheter som en förstahandshyresgäst.

Läs ocksåAdam tog strid mot ockerhyra – får rekordhöga tre miljoner av värden för att flytta

”Onödig stämning”

Hyresvärden skriver i yttrandet till tingsrätten att HD-domen har satt käppar i hjulet för uthyrning av lägenheter till höga hyror via mellanhänder.

Han skriver också att han tycker att det var onödigt av hyresgästen och dess ombud Urban Rights att stämma honom.

Hade de ringt hade allt löst sig utan rättegång, menar Lars Edman, som skriver att han ”inte i något fall motsätter mig skyldigheten att upplåta den uthyrda företagslägenheten med besittningsskydd till andrahandshyresgästen”.

Annons

Han tänker inte heller betala några rättegångskostnader för ”den onödiga process som herrar Ländin och Lindh inlett”. Något som herrarna sedan gick med på.

Läs ocksåSå kan domen om Östermalmslägenheten förändra hyresmarknaden: "Oerhört skönt!""Risken för fastighetsägarna är betydligt större än hittills", säger advokat Sebastian Ländin om domen i fallet med lägenheten på Östermalm.

Herrarna som avses är Sebastian Ländin och Melker Lind, på företaget Urban Rights som drivit ärendet åt hyresgästen.

Sebastian Ländin, chefsjurist på bolaget är glad över tingsrättsdomen.

– Men jag är egentligen inte förvånad och hoppas att fler värdar följer efter och gör samma sak. Det är helt rimligt att de får samma rättigheter som en förstahandshyresgäst, säger han.

Enligt honom har Lars Edman också gett en andrahandshyresgäst i Gamla Stan, som hyr en sjua på 306 kvadratmeter, samma rättigheter som en förstahandshyresgäst.

Hus Gamla stan
En andrahandshyresgäst kräver tillbaka 609 902 kronor och att få ta över en sjurummare i Gamla stan med stöd av en HD-dom.

Men att få rättigheter som förstahandshyresgäster fastslagna av värden är bara första steget i processen. Det ligger just nu två pågående ärenden i hyresnämnden där hyresgästen på Östermalm kräver att hyran sänks från 23 000 kronor till 9 284 och att mellanhanden betalar tillbaka 329 184 kronor.

Hyresgästen i Gamla stan kräver sedan tidigare att hyran sänks från 55 000 i månaden till 29 597 kronor och att mellanhanden och Lars Edman solidariskt ska betala tillbaka 609 902 kronor.

”Pratar inte med er”

Hem & Hyra har sökt hyresvärden Lars Edman för att ställa frågor om ärendet men fått nobben.

– Eftersom ni aldrig skriver något positivt om mig är jag inte intresserad av att prata med er, säger han innan samtalet avslutas.

Annons

Vi har också sökt hyresgästerna i ärendena utan att lyckas. Vi har inte heller fått svar från mellanhandsföretaget.

Flera stämningar efter HD-domen

Aktörer som Orimlig Hyra och Urban Rights, har drivit ärenden där de stämt värdar och krävt att andrahandshyresgäster ska få bo kvar med samma rättigheter som en förstahandshyresgäst – allt med stöd av HD-domen.

Parallellt driver bolagen processer där andrahandshyresgäster kräver en rejäl hyressänkning och återbetalning av i vissa fall hundratusentals kronor i hyra.

Det som är intressant med ärendet i tingsrätten, som rör Artillerigatan, är att det är det första exemplet som Hem & Hyra känner till där hyresvärden själv erkänner att HD-domen har påverkat affärsmodellen med mellanhänder rejält.

Mellanhanden ger inte upp

Betydelsen av att hyresvärden ger hyresgästen samma rättigheter som en förstahandshyresgäst är stor. Det gör det lättare för hyresgästen att kräva hyressänkning och återbetalning av hyra.

Men den striden är inte avgjord i hyresnämnden. I ärendet med lägenheten på Artillerigatan hävdar mellanhanden att halva lägenheten hyrs ut som bostad och halva som kontor, som de har rätt att ta ut högre hyra för.

Återstår att se hur hyresnämnden ser på det.

Läs också Deras mål – förstöra festen för bulvanuthyrarna: "Vi räknar med att vinna" Hyresgäst i konflikt med Zlatan – nu avgörs tvisten i tingsrätten Leo betalar 90 000 i andrahandshyra för trerummare – kräver tillbaka 273 000

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.