Annons

Privatvärdar i Göteborg vill höja sina hyror

Göteborg Balder, Wallenstam, Stena Fastigheter och Ernst Rosén. Det är några av värdarna i Göteborg som nu vill höja sina hyror med i snitt 2,5 procent. Deras yrkanden är högre än kraven från de kommunala bolagen.
Foto: AnnaKarin Löwendahl/Gustaf Görfelt

LÄS MER: Här är värdarna som vill höja hyran i Västra Götaland 2021 – hela listan.

Balder har kommit med ett eget yrkande, medan Wallenstam, Ernst Rosén och Stena Fastigheter företräds av Fastighetsägarna GFR. Även en rad mindre bostadsbolag ingår i samma förhandling. Sammantaget berörs mer än 40 000 hushåll.

Läs ocksåHyresgästföreningen kräver frysta hyror i Storgöteborg

Värdarna har dock alla samma snittkrav: 2,5 procent. Det framgår av brev som Hyresgästföreningen Västra Sverige har skickat ut till sina medlemmar.

Det kan jämföras med att Göteborgs kommunala värdar har yrkat på 2,2 procent i snitthöjning.

Sofi Bringsoniou.

Sofi Bringsoniou är en av Hyresgästföreningens förhandlare gentemot Fastighetsägarna GFR.

– Vi tycker inte de kan motivera sitt krav och inte heller att det är realistiskt. Men vi har inte kommit i gång med förhandlingarna än, säger hon.

I höstas gick Hyresgästföreningen Västra Sverige ut hårt och krävde frysta hyror på grund av de ekonomiska svårigheterna som drabbat många hyresgäster.

Annons

Hittills har inga värdar i regionen gått med på det kravet, men som Hem & Hyras sammanställning visar ligger värdarnas yrkanden på lägre nivåer nu än de gjorde inför förra förhandlingsperioden.

Läs ocksåCorona har gett fyra av tio hyresgäster sämre ekonomi

– Vår inställning är att det ska råda extrem återhållsamhet. Tittar man på övriga landet och de uppgörelser som slutits med privata fastighetsägare, så ligger alla under 1 procent. Då är det ganska konstigt att tro att man ska få igenom 2,5 procent, säger Sofi Bringsoniou.

Både Balders och Fastighetsägarna GFR:s höjningar i Göteborg var bland de lägsta i landet i fjol.

Det berodde i sin tur delvis på att uppgörelserna med privatvärdarna kom senare på våren, när coronapandemin och dess effekter svept in med full kraft över Sverige.

Läs ocksåFörhandling pågår: Så påverkas din hyra av coronapandemin

– Det kommer säkert att bli tuffa förhandlingar med Fastighetsägarna GFR i år eftersom de anser att de fick för lite i fjol. Det som händer nu är att vi ska samla våra förtroendevalda och diskutera med dem vad hyresgästerna ser ute i sina bostadsområden, säger Sofi Bringsoniou.

När Hem & Hyra ber Fastighetsägarna GFR om en kommentar svarar fastighetskonsult Erik Lindahl via mejl. Motiveringen är identisk med det uttalande som gjorts av Fastighetsägarna nationellt.

”Prognoserna visar på en stigande disponibel inkomst för 2021 och givet de positiva prognoserna för svensk ekonomi under 2021 skulle det kunna motivera en justering kring tre procent. Den stora osäkerheten när det gäller pandemins utveckling i vår omvärld talar dock för att en någon mindre justering är rimlig. Därför väljer vi att yrka 2,5 procent.”

Annons

När det gäller Hyresgästföreningens tidigare krav på frysta hyror svarar Erik Lindahl:

”Kravet på frysta hyror har inte förts fram i förhandlingen mellan parterna, varpå Fastighetsägarna har svårt att uttala sig om det. Sannolikt är det ett krav som Hyresgästföreningen inte står fast vid, då de träffar förhandlingsöverenskommelser om höjning av den allmänna hyresnivån för 2021 runt om i hela landet. Att Göteborg med omnejd skulle drabbats hårdare av pandemin förefaller osannolikt.” 

Även i Partille och Öckerö kommun yrkar Fastighetsägarna GFR på snitthöjningen 2,5 procent.

LÄS MER

 Här är värdarna som vill höja hyran i Västra Götaland 2021 – hela listan.
• Så förhandlas din hyra
• Så kan du påverka hyresförhandlingarna

Läs också De bestämmer hyrorna för tiotusentals – har tidigare jobbat för Fastighetsägarna Skiljedom för 27 000 lägenheter i Göteborg – hyran höjs 5,1 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.