Privatvärdar i Uppsala strandar förhandlingar för 8 000 hushåll
Bland de privata fastighetsägare som har valt att avsluta förhandlingarna med Hyresgästföreningen innan någon överenskommelse uppnåtts finns Rikshem, Heimstaden, Stena Fastigheter och Fastighetsägarna Mitt Nord. Fastighetsägarna skriver i ett pressmeddelande att de valde att lämna förhandlingarna på grund av ”motpartens ovilja att ta till sig argument och istället förhala förhandlingen i syfte att få fastighetsägare att till slut ge upp”. Enligt Fastighetsägarna Mitt Nord har de krävt en hyreshöjning på 1,1 procent, vilket de inte tycker är orimligt.
– Fastighetsägarnas agerande är oseriöst och visar att de inte har något intresse av att skapa en hållbar bostadsmarknad, kommenterar Mårten Gulin, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle, i ett pressmeddelande.
Han anser att Fastighetsägarna i Uppsala inte har varit i närheten av att kunna visa på kostnadsökningar som motiverar hyreshöjningen de vill ha – som ligger en bra bit över genomsnittet för de färdigförhandlade hyrorna både för allmännyttan och för privata värdar.
– Det huvudsakliga skälet till de privata fastighetsägarnas strandning verkar därför vara ett politiskt mål om att förändra dagens system med förhandlade hyror där hyresgästerna företräds av hyresgästorganisationer, säger Mårten Gulin.
Fastighetsägarna har tidigare i år strandat hyresförhandlingarna i Stockholms län, Göteborg, Norrköping, Ljusdal och Söderhamn. Dessutom har Kanslihuset på flera orter och Heimstaden i Ljungby lämnat förhandlingsbordet. Fastighetsägarna i Göteborg (GFR) har själva uttalat att deras strandning är politiskt motiverad. Även Fastighetsägarna Mitt Nord anser att det nuvarande systemet för hyressättning inte fungerar och uppmanar politikerna att se över hyreslagstiftningen.
När privata hyrsvärdar väljer att lämna förhandlingarna med Hyresgästföreningen kan de antingen låta hyresnämnden pröva frågan eller förhandla direkt med hyresgästerna. Om ett förslag på ny högre hyra skickas till hyresgästerna och de inte godkänner den nya hyran blir det även då hyresnämnden som får avgöra tvisten.
Samtidigt meddelade Hyresgästföreningen på fredagen att en överenskommelse nåtts med Skandia Fastigheter i Uppsala om hyrorna för boende i Sävja, Eriksberg och Fålhagen. I Eriksberg och Sävja blev höjningen 0,9 procent, medan överenskommelsen för Fålhagen landade på 0,5 procent. Total berörs 254 lägenheter av överenskommelsen och de nya hyrorna börjar gälla 1 april.’
Läs mer om strandade hyresförhandlingar med privata värdar här.
Fotnot: Artikeln har uppdaterats och siffran ändrats till omkring 8 000 hushåll. Fastighetsägarna Mitt Nord uppgav i sitt pressmeddelande att det rörde sig om cirka 10 000 hushåll och Hyresgästföreningen i sitt pressmeddelande att det var cirka 7 000. Nu uppger Fastighetsägarna för Hem & Hyra att det rör sig om 8 800 hushåll, men kan inte visa en lista över dem. Hyresgästföreningen uppger nu att det rör sig om 6 021 lägenheter som de förhandlar för och de kan visa listor över dem. Till Hyresgästföreningens siffra tillkommer Heimstadens studentbostäder i Flogsta, enligt Heimstaden sammanlagt 2 014 korridorsrum och lägenheter.