Privatvärdar vill höja hyran med 9,73 procent i Göteborg

Göteborg 9,73 procent. Det är utgångsbudet när Fastighetsägarna GFR nu kommer till förhandlingsbordet. De representerar lejonparten av Göteborgs privata hyresvärdar. Ungefär 33 000 hushåll berörs. Diskussionen om nästa års hyror väntas bli mycket hård.
Stena Fastigheter, Wallenstam och Ernst Rosén hör till de Göteborgsvärdar som vill höja hyrorna med 9,73 procent från årsskiftet. Cirka 33 000 lägenheter omfattas av förhandlingen.
Stena Fastigheter, Wallenstam och Ernst Rosén hör till de Göteborgsvärdar som vill höja hyrorna med 9,73 procent från årsskiftet. Cirka 33 000 lägenheter omfattas av förhandlingen.

Fastighetsägarna GFR har tidigare aviserat att man vill höja hyrorna med omkring 10 procent i Västsverige och Småland. Nu står det klart att yrkandet för Göteborg landar på 9,73 procent.

Det skulle motsvara en höjning på cirka 680 kronor i månaden för en lägenhet som i dag kostar 7 000 kronor, med start från årsskiftet.

Läs också”Elpriserna går antagligen ner – hyrorna kommer aldrig att sänkas”Maja Fjällbäck är hyresgsät hos Stena Fastigheter, en av värdarna som vill höja sina hyror med 10 procent.

Förhandlingen omfattar ett flertal av stadens större privata hyresvärdar, bland andra Stena Fastigheter, Wallenstam, Ernst Rosén och Ivar Kjellberg.

Maja Fjällbäck är hyresgäst hos Stena Fastigheter, en av värdarna som vill höja hyrorna med 9,73 procent. ”Nu har de en förevändning att safta på. Vi måste stoppa dem”, sa hon när Hem & Hyra nyligen intervjuade henne inför hyresförhandlingarna.
Maja Fjällbäck är hyresgäst hos Stena Fastigheter, en av värdarna som vill höja hyrorna med 9,73 procent. ”Nu har de en förevändning att safta på. Vi måste stoppa dem”, sa hon när Hem & Hyra nyligen intervjuade henne inför hyresförhandlingarna.

För hyresvärdar i flera kommuner norr om Göteborg yrkar Fastighetsägarna GFR på höjningar på upp till 9,67 procent (se faktaruta nedan).

Som jämförelse höjdes hyrorna runt om i landet i år med i genomsnitt 1,7 procent.

Läs ocksåMamman slarvade med hyran - fängelsedömd dotter vräksÖrebrobostäders röda logga och ett montage av en siluett bakom galler

Rimligt att betala 700 kronor mer

Rikard Ljunggren är vd för Fastighetsägarna GFR. Enligt honom vore det egentligen motiverat med hyreshöjningar på 20–25 procent, givet de kraftiga kostnads- och ränteökningar som satt branschen i ett skruvstäd.

Därför menar han att en hyresgäst som får boendekostnaden höjd med 700 kronor i månaden för en genomsnittlig trea ändå klarar sig relativt billigt undan denna krisvinter.

Rikard Ljunggren, Fastighetsägarna GFR.
Rikard Ljunggren, Fastighetsägarna GFR.

– Det är klart att det historiskt sett är en hög höjning. Men sett till vad andra bostadskonsumenter drabbas av just nu så är det trots allt relativt marginellt, säger han.

– Med det sagt så ska man ha stor respekt för att det är kärvt för många hushåll. Att hantera även en liten hyreshöjning kan vara väldigt svårt. Där måste samhället gå in och ta ett ansvar.

Fastighetsbranschen har gått bra i många år. Hur stor börda är rimlig att lägga på hyresgästerna nu?

– Vi har haft ett lågränteläge under en längre period som naturligtvis har drivit upp värdet på fastigheterna. Det har gjort att totalavkastningen varit god. Men hyran är den enda intäkten som fastighetsägaren har. Från 2016 fram tills i dag har det varit reala hyressänkningar på drygt 1,5 procent. Samtidigt som vi har haft kostnadsökningar för att förvalta fastigheterna på 17 procent.

Läs ocksåStruntade i att förhandla hyra – Tvingas till 275 000 kronor i skadeståndI flera år lät Husia AB sina hyresgäster i Lysekil betala för mycket i hyra. Men efter att Hyresgästföreningens Ludvig Möller utrett saken har bolaget nu både tvingats återbetala en halv miljon till hyresgästerna och 275 000 kronor i skadestånd till Hyresgästföreningen.

– Man kan inte använda en värdeökning för att betala sina leverantörer, elräkningar och fjärrvärmeräkningar. En hållbar affärsmodell för en fastighetsägare måste ändå vara att intäkterna ska kunna täcka kostnaderna.

”Siffran är inte sann”

Yrkandena för Storgöteborg är de senaste i raden som Fastighetsägarna presenterat runt om i landet. I Stockholm har Fastighetsägarna krävt 9,5 procent. Där har Hyresgästföreningen slagit tillbaka med ett motbud på 2,4 procent.

Men i Västsverige väljer Hyresgästföreningen en annan strategi.

Carl-Johan Bergström, Hyresgästföreningen.
Carl-Johan Bergström, Hyresgästföreningen.

– Det är definitivt inte aktuellt med något motbud, säger förhandlingschef Carl-Johan Bergström på Hyresgästföreningen region Västra Sverige.

– Dessutom är yrkandet orealistiskt. Siffran är, i all sin exakthet, inte sann. Den är uppblåst och handlar bara om politik.

Förhandlingen är den första stora i Göteborgsområdet inför 2023. Hur mycket kommer den sätta tonen för resten av regionen?

– Den skulle kunna vara avgörande. Men jag kan lova att vi inte kommer att enas. Sannolikheten att de här förhandlingarna ska lyckas i närtid är extremt låg. För den ena förhandlingsparten är inte intresserad av det.

Laddar för tuff förhandling

Snarare tror Carl-Johan Bergström att syftet är att pröva både den nya trepartsuppgörelsen, och visa på att det nuvarande konfliktslösningssystemet – hyresnämnden – är dysfunktionellt.

Hyresgästföreningen har räknat på vilket spann som vore tänkbart, och är beredda att förhandla inom det. Men 9,73 är långt, långt över alla tänkbara måttstockar, menar Carl-Johan Bergström.

– Vårt mål är att hitta en förhandlingsöverenskommelse. Det finns rimliga nivåer. Det är rimligt med en hyreshöjning, vi kommer inte att försöka sänka hyrorna. Men vi kommer att ta alla siffror vid förhandlingsbordet.

LÄS MER
Hur förhandlas min hyra? Hyresgästföreningen mot hyresvärdarna
Så kan du påverka hyresförhandlingarna

Fakta: Så mycket vill de privata hyresvärdarna höja hyran hos dig

Så här mycket vill hyresvärdar som förhandlar via Fastighetsägarna GFR höja hyrorna från och med 1 januari nästa år:

Göteborg: 9,73 procent
Stenungsund: 9,67 procent
Tjörn: 9,62 procent
Ale: 9,61 procent
Kungälv: 9,3 procent
Orust: 9,19 procent

Fastighetsägarna GFR företräder främst privatvärdar och har medlemmar i Västra Götaland, Värmlands, Hallands, Jönköpings och Kalmar län. Huvudkontoret finns i Göteborg.

Läs också Unik överenskommelse: Hyrorna satta ända fram till 2030 Därför vill de höja hyror med upp till 32 procent: ”Tufft för oss”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.