Problem med svarta kontrakt sprids i regionen
Olyckligt att det ska behövas, men högst nödvändigt. Så beskriver AB Bostäders tillförordnade vd, Bengt Engberg, bolagets senaste satsning för att få stopp på den olovliga andrahandsuthyrning.
Sedan ett år har man satsat tre heltidstjänster på att hantera bland annat svarta kontrakt. Under första året med den nya organisationen har man startat utredning kring cirka 100 ärenden. Av dem är det 20 fall där lägenhetsinnehavaren blivit av med kontraktet och lägenheten gått tillbaka till kön. Något som Bengt Engberg menar är det huvudsakliga syftet med att leta efter svarta kontrakt.
– Det är inte schyst mot dem som står i kön, att lägenheter inte kommer ut på marknaden. I dag har vi i snitt en väntetid på fem år för att få ett förstahandskontrakt.
Det är stor skillnad mellan olika ärenden menar Bengt Engberg. Alla gör det inte för att tjäna pengar. Men bolaget har också sett hur vissa utnyttjar hur desperat bostadsmarknaden blivit.
– Vi har sett exempel på rena madrassuthyrningar. Där någon verkligen gör business på att hyra ut så många sängplatser som möjligt i en lägenhet, säger Bengt Engberg.
Problemet med svarta kontrakt är inte lokalt för Borås. Branschorganisationen för kommunala bostadsbolag, Sabo, bekräfta bilden. De har gjort en uppskattning om att mellan 5 och 10 procent av allmännyttans lägenheter hyrs ut svart.
Sara Rokka, som är expert på boendefrågor hos Sabo, menar också att fenomenet har spritt sig från storstäderna ut i landet.
– Det är fler som vill prata om det. Frågan bubblar i bostadsbolagen, det kommer fram i en massa sammanhang. Och på flera mindre orter där det inte varit problem tidigare, är det plötsligt ett problem nu.
Även i Uddevalla kommer det kommunala bostadsbolaget att ta krafttag nu i vår för att vända trenden.
– Vi har precis anställt mer personal och kommer aktivt jaga de som begår denna typ av brottslig handling. Hur vi kommer agera vill jag inte gå in på, men vi kommer avsätta betydande resurser på att stävja både olovlig andrahands-
uthyrning och andra typer av brott kopplat till detta säger Thomas Aebeloe, vd för Uddevallahem.
För att tydligt markera att det handlar om ett brott ska Uddevallahem inte längre vända sig till hyresnämnden, utan gå direkt till tingsrätten.
Alla fall där ett bostadsbolag misstänker olovlig andrahandsuthyrning hamnar inte i rätten. Personen som hyrt ut kan erkänna sitt misstag och lämna tillbaka sin nyckel. Men när ord står mot ord brukar hyresnämnden pröva det.
Hyresnämnden i Göteborg, som hanterar ärenden från stora delar av Västra Götaland, hade förra året över 50 ärenden som rörde olovlig uthyrning. En majoritet av de fall som prövades slutade med att hyresgästen blev av med kontrakten.
- Du behöver värdens tillstånd.
- Får du inte det kan du be hyresnämnden pröva saken.
- Ofta godkänns uthyrning för studier eller tillfälligt arbete på annan ort, längre utlandsvistelse eller för att prova att vara sambo.
- Här hittar du fler råd från Hyresgästföreningen.