Profilens utemiljö rustas upp
Hyreshusen i kvarteret Profilen i Finspång stod klara 1963 och enligt hyresvärden Vallonbygden har utemiljön i princip varit oförändrad sedan dess.
— Det har inte sett så roligt ut, det har varit ganska slitet med trasiga lekredskap och sneda cykelställ. Det var verkligen dags att göra någonting. Men pengarna har inte funnits, nu har vi fullt uthyrt och det gör såna här satsningar möjliga, förklarar Jimmy Lundell, marknadschef på Vallonbygden.
I april drogs arbetet i gång och i slutet av augusti ska en upprustad utemiljö stå klar i kvarteret. Det blir bland annat en ny lekmiljö för yngre barn, nya bänkar och bord, nya cykelställ och soptunnor med väderskydd. Även utebelysningen byts ut i kvarteret.
–Jag tycker det är bra att det görs något, det behövs, säger hyresgästen Anneli Björling, som bor i området.
Satsningen beräknas gå på drygt tre miljoner kronor, varav 1,6 miljoner kommer som stöd från Boverket i form av integrationsbidrag. Det är tredje kvarteret som Vallonbygden rustar upp i Finspång med hjälp av bidraget. Tidigare har utemiljön rustats upp både i Gula Hårstorp och Nyhem.
— Bidraget är välkomna pengar. Det gör att vi kunde komma i gång snabbare. Tanken är att det ska skapa samlingsplatser där de boende kan träffas och umgås samtidigt som det blir ett lyft för området, förklarar Jimmy Lundell.
Utöver utemiljön ska det även byggas en ny tvättstuga på gården och ersätta tre mindre tvättstugor inne i hyreshusen. Vallonbygdens plan är att under nästa år bygga om de gamla tvättstugorna till nya lägenheter.
- Ny lekutrustning i form av multiredskap och ny sandlåda med solskydd.
- Nya ställen för samvaro som är vindskyddade.
- Nya bänkar och bord.
- En ny tvättstuga som ska vara fristående på tomten. Planerad byggstart våren 2020.
- Nya cykelställ med väderskydd med invändig belysning.
- Nya väderskydd för soptunnor även här med invändig belysning.
- Nya stolparmaturer för att öka tryggheten.
- Ny plattsättning längs fasaden för att skydda byggnaden mot fukt.
- Trappor på området görs om för att öka tillgängligheten med nya handledare och bättre vinklar.
Källa: Vallonbygden