Protest mot försäljning av hyresrätter i Göteborg
Uppskattningsvis 300 personer hade slutit upp i novemberrusket.
Eftersom flera organisationer skulle demonstrera samtidigt hade Hyresgästföreningen gått ihop med bland andra Kommunupproret och Försäkringskasseupproret till en gemensam manifestation.
På andra sidan torget demonstrerade samtidigt Kommunal och Undersköterskeupproret.
Hyresgästföreningens paroll var ”Sälj inte ut våra hem” och det omedelbara kravet var att stoppa planerna på att ombilda 4 000 kommunala hyresrätter i Göteborg.
Försäljningen ingår i alliansstyrets budgetförslag, som det var tänkt att kommunfullmäktige skulle ta ställning till på måndagskvällen. Genom att Socialdemokraterna och Demokraterna skickade ärendet på återremiss har dock beslutet skjutits fram till den 13 november.
Något demonstranterna tog som ett tecken på att protesterna redan fått effekt.
– Kamp lönar sig, sade Kristofer Lundberg, regionordförande för Hyresgästföreningen Västra Sverige.
Moderaterna, Liberalerna, Centern och Kristdemokraterna vill låta hyresgäster i utsatta områden köpa lägenheterna de hyr och ombilda dem till bostadsrätter.
Detta ska öppna upp för ”fler boendekarriärer i alla områden” och minska dominansen av hyresrätter i stadens miljonprogramsförorter.
Redan nästa år ska 1 000 lägenheter ombildas, och innan 2022 ska 4 000 omfattas, enligt budgetförslaget.
Demokraterna har ett eget budgetförslag, men även de är för ombildningar.
I budgetförslagen från de rödgrönrosa, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna finns det däremot inga försäljningsplaner.
– Vi vet att det är eftertraktade billiga hyresrätter som kommer att offras, till förmån för dyr nyproduktion, sade Kristofer Lundberg.
Han gick till storms mot en rad inslag i allianspartiernas budget, som han kallade för en nyliberal frontattack mot Göteborgs hyresgäster och arbetare.
– Det är en politik som sliter isär staden och ökar segregationen istället för att minska den. Det är vår skyldighet att agera och säga nej till dessa bostadspolitiska krav, sade Kristofer Lundberg.
Bland annat kritiserade han hårt idén att införa Gårdstensmodellen som förebild för utsatta bostadsområden över hela staden.
– Gårdstensmodellen står för gentrifiering, undanträngning, repression och övervakning. Människor som saknar arbete nekas bostad och hyresgästerna kan avkrävas att visa legitimation i sina hem, sade Kristofer Lundberg.
Visst tumult uppstod när representanter från Kommunal krävde att ljudet skulle sänkas under Lundbergs tal, eftersom deras egen demonstration inte hördes.
Kristofer Lundberg påpekade att Kommunal varit inbjudna att delta i den gemensamma manifestationen, men avböjt detta. Det vore bättre att samarbeta istället för att kritisera varandras demonstrationer, sade han.
Manifestationen avslutades med att Kommunupprorets talesman Ulf Nilsson, tillika partiledare för Kommunistiska partiet, uppmanade deltagarna att komma tillbaka för fortsatta protester den 13 november.
– Nu skickades budgetförslaget tillbaka, men vi har våra onda aningar. Vi ses nästa vecka. Då hoppas jag vi är ännu fler.
LÄS MER:
Motstridiga direktiv om ombildningar i kommunala bostadsbolag
Delad stad: Svårt bygga ihop splittrat Storgöteborg