Annons

Protestbrev till region Sydost

Kalmar I ett öppet brev till Hyresgästföreningen region Sydost ifrågasätts föreningens demokrati och en konsekvensanalys efterlyses inför nedläggningen av kontor. Bakom brevet står föreningarna i Kalmar län, Blekinge och Norrköping. Även huruvida beslutet är ett stadgebrott ska undersökas.
Foto: Annika Wallsson
Kalmarföreningens ordförande Barbro Englund och sekreterare Christer Bergqvist utanför kontoret i Kalmar som är ett av kontoren som ska stängas. (Även Öland och Torsås ingår i föreningens verksamhet)

Kontoren i Norrköping, Kalmar, Västervik, Eksjö och Karlskrona ska läggas ned. Linköping, Jönköping och Växjö blir kvar. Hyresgästföreningens föreningsstyrelser i Karlskrona, Karlshamn, Ronneby, Sölvesborg/Olofström, Mönsterås, Västervik/Valdermarsvik, Oskarshamn, Kalmar/Torsås/Öland, Nybro, Emmaboda och Norrköping/Finspång/Söderköping har gått samman i en gemensam skrivelse till Hyresgästföreningens ledning i region Sydost i ett försöka att rädda kvar kontoren.

I brevet framkommer stor oro för att konsekvenserna för föreningarna kan bli omfattande för hela Hyresgästföreningens utveckling i regionen. Utan kontor i hela Blekinge och Kalmar län finns risk för att föreningen på sikt försvinner, skriver de.

Läs ocksåRegionen stänger hälften av sina kontor

– När vi fick ett brev om att kontoren i våra län skulle läggas ned så kom det som en bomb för oss. Vi blev förbannade helt enkelt och bestämde oss för att markera. Vi fick ingen information alls innan regionstyrelsen tog beslutet att lägga ned. För oss är det en demokratifråga. De hade kunnat fråga oss om vilka konsekvenserna blir om kontoren läggs ned, säger Christer Bergqvist, sekreterare i Hyresgästföreningen Kalmar, Torsås och Öland.

I Kalmar är kontoret en viktig mötesplats.

– Vi har ett bra samarbete med personalen här och så ska de flytta till Växjö! Vi kommer att tappa alla spontana möten där vi får nya idéer som kan omsättas i olika aktiviteter. Nu hoppas vi att det här förslaget vänder i regionstyrelsen. Jag ska även titta på om det här beslutet är ett stadgebrott, när ett så här stort beslut har tagits utan att fråga föreningsstyrelserna. Men jag har inte börjat med det ännu, säger Christer Bergqvist.

Läs ocksåStängningen av regionens kontor väcker reaktioner

Dennis Larsson är ordförande i Karlskronaföreningen och en av dem som står bakom skrivelsen.

– Nu tänker vi ligga lågt och invänta utvecklingen. I ärlighetens namn har vi inte sett några resultat. Vi har bara farhågor, säger Dennis Larsson.

Annons

Han berättar att själva lokalfrågan som sådan inte väcker så stor oro. Det är kontakten med boutvecklarna, personal som är ett stöd för föreningarnas verksamheter, som riskerar att kraftig försämras. Det i sin tur kan leda till att antalet förtroendevalda minskar.

Läs ocksåHyresgästföreningen beräknas nå medlemsmål – om 84 år

– Läggs kontoret i Karlskrona ner, kommer det att bli mycket svårare att motivera någon till att bli förtroendevald. Vem vill ta på sig ett förtroendeuppdrag när närmaste stöd finns hundra kilometer bort? Vi befarar även att vi ska tappa den nära kontakten som vi har med personalen. Man flyttar ett fungerande koncept och påstår att det ska bli bra. Våra farhågor är att det inte blir det. Avståndet kan exempelvis göra att man drar sig för att ringa. Personalen är ju tio mil bort i Växjö. Men nu har vi sagt vad vi tycker så det finns ingen anledning att jaga på mer, säger Dennis Larsson.

Det talas om en namninsamling?

– Vi har inte diskuterat den frågan ännu. Men det är pandemiläge, hur många är engagerade i var Hyresgästföreningens kontor ligger? Många förtroendevalda är på sparlåga och hur kan vi göra en namninsamling rent praktiskt? Man får ju knappt träffas, säger Dennis Larsson.

Föreningarnas brev avslutas med två förslag. Det ena är att ledningen drar tillbaka förslaget om nedläggningen av kontor och att regionstyrelsen förkastar förslaget. Det andra är att ledningen kallar till en strategisk konferens för att diskutera mål och strategi och där även medlemmarna är inbjudna.

Inger Borg, tf regionordförande, berättar att de fått brevet och även skrivit ett svar med budskapet att beslutet ligger som det ligger.

Annons

– Sedan har det inte hänt något, vi har inte fått feedback tillbaka så jag utgår från att de flesta förstår. Men jag förstår mycket väl att beslutet skapat oro. Sedan har corona ställt till det för oss. Vi kan inte åka runt till föreningsstyrelserna, säger Inger Borg.

Det är viktigt att skilja på vad som är en förtroendemannafråga och vad som är en tjänstemannafråga, understryker hon.

– Det vi har som förtroendevalda är att tala om för tjänstemannasidan vad vi behöver för att utföra vårt uppdrag. Jag tycker själv att den här kontorsfrågan egentligen är en ickefråga. De vi måste jobba med är samverkan mellan förtroendevalda och tjänstemän. På många håll sprudlar det i regionen där vi inte har något kontor, till exempel i Nässjö. Det är inte lokalen i sig, utan det är samverkan som är framgångsnyckeln och det är det vi måste jobba med nu. Men jag skulle vilja sitta ned med varje enskild föreningsstyrelse så att de får ventilera frågor och sin oro. Nu har kommunikationen mellan oss blivit mer i stuprörsform på grund av corona, säger Inger Borg.

Läs mer om protester kring stängningen av kontor och Inger Borg som försvarar beslutet.

Läs också Hyresgästföreningen: Ställ in alla årsmöten Så påverkar Coronasmittan Hyresgästföreningen i dagsläget

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.