Protestdag byter datum – förberedelserna fortsätter
”Stoppa marknadshyror” står det med stora bokstäver på tygstycket.
– Om det blåser väldigt mycket är det bra att göra hål i några av bokstäverna, annars blir det som ett segel, säger Britta Brus.
Det är after work med banderollverkstad i lokala hyresgästföreningens lokal på Pennygången, Högsbohöjd.
Här, liksom på många håll i Göteborg och Mölndal, pågår förberedelserna för fullt för den största hyresgästprotesten på flera år. Även om det nya coronaviruset har tvingat fram ett datumbyte, från 18 april till 12 september.
Regeringen planerar att införa marknadshyra i nyproduktion, och i förlängningen göra om hela hyressättningssystemet. Det skulle sannolikt innebära kraftiga hyreshöjningar för många.
För att försöka stoppa detta mobiliserar nu Hyresgästföreningen i Västra Sverige tillsammans med flera andra organisationer.
81 ordförande för hyresgästföreningar och lokala hyresgästföreningar har ställt sig bakom uppropet.
– Vi har delat in oss i olika arbetsgrupper. Bland annat en aktionsgrupp och en som skriver debattartiklar, säger Linda Kreuzinger, medlem i kampanjgruppen och ordförande för lokala hyresgästföreningen (LH) Pennygången.
Affischer och flygblad har tryckts och fler är beställda.
– Det har varit nätverksmöte med andra organisationer, vi har skrivit insändare och vi har en sociala medier-kampanj med kändisar som stödjer protesten. Här på Pennygången har vi startat en mediakurs, säger Linda Kreuzinger.
På grund av turbulensen inom region Västra Sverige fanns det först ingen budget, men senare har pengar skjutits till från bland annat Björkåfrihet (fd Emmaus) och Bostadsvrålet. Det har även utlovats pengar från Hyresgästföreningen.
Fortfarande är det dock förtroendevalda och medlemmar som organiserar och förbereder det mesta på egen hand.
– Det är do it yourself, samtidigt som vi är seriösa. Korta beslutsvägar, prata mindre och gör mer, säger Linda Kreuzinger.
”Nu har det gått för jävla långt hörru! Nu är måttet rågat, vi har fått nog sörru! Femtontusen för en två, det är en prisidé som är barock”, sjunger Therese Stenberg, ordförande för LH Vita Björn tillsammans med Kalle Karlsson, Henrik Stenberg, Malin Borin och Annika Westlund.
I Kortedala är Catherine Holt aktiv i LH Hemtrevnaden och sitter med i skrivgruppen inför demonstrationen.
– Vi läser varandras insändarförslag och ger tips på hur man kan förbättra dem. Vi har också gjort mejllistor till olika redaktioner, säger hon.
Catherine Holt är även med och sprider flygblad. Hon säger att olika människor har olika ingångar till bostadskrisen. Som till exempel när hyresgästerna delade ut flygblad i demonstrationen på internationella kvinnodagen.
– Då pratade vi om hur marknadshyror påverkar en kvinna som lever med en våldsam man och behöver flytta snabbt. Redan nu är det jättesvårt. Vilken ensamstående mamma har råd med en tvåa för 10 000 kronor?
Tidigare planerades föredrag, filmvisningar och kick off-fest. Men på grund av coronaviruset har de ställts in och kampanjen växlat fokus till sociala medier.
– Det är fullt naturligt att du under en mobilisering stöter på utmaningar. Trägen vinner, säger Linda Kreuzinger.
LÄS MER:
Hyresgästföreningen blåser till strid mot regeringen
S tror inte på fri hyressättning nästa sommar
Protesten var ursprungligen planerad att äga rum den 18 april. Men medan arbetet med denna artikel pågick så flyttades datumet till den 12 september.
Manifestationen riktar sig mot regeringens planer på att införa marknadshyra i nyproduktion.
Planen är en del av Januariöverenskommelsen, som också omfattar ännu större mål om att reformera hela hyressättningssystemet.
Protestens mål är att stoppa detta.
Läs mer på nejtillmarknadshyror.se.
• Bilda arbetsgrupper. De håller rätt på vad alla har gjort och ska göra. Undvik dubbelarbete.
• Det gör inget om inte allting blir helt perfekt.
• Försök inte detaljstyra. Låt var och en göra det den vill. Har någon en idé den vill genomföra, så kör! Bara se till att samordningsgruppen har koll.
1. Sök pengar från organisationer och andra som kan tänkas sympatisera med ert syfte. Var inte blyga.
2. Skriv ner från början vad det är ni vill uppnå.
3. Gör flera sorters aktiviteter så lockar ni fler. Alla människor gillar inte att gå i demonstrationståg.
• Var inte ute i sista minuten. Börja i tid, helst i mycket god tid. Polistillstånd är inte nödvändigt enligt lag, men ofta bra att söka inför demonstration.
• Undvik missförstånd. Särskilt viktigt om ni arbetar mycket i chattgrupper. Lär känna varann. Var tydliga med vad ni förväntar er och vad var och en kan bidra med.
• Överdriv inte i planeringen. Om många saker inte blir av riskerar det att skymma det ni faktiskt lyckades åstadkomma.