Protester inför upprustning i Högsbo
LÄS MER
Familjebostäder: ”Det kan hända att vi någonstans hittar en annan lösning”
Hyresgästföreningen: ”Kändes som väl förankrat”
Renoveringsplanerna för Spannlandsgatan 10–16 och dess 96 lägenheter kom inte som någon överraskning. Huset behöver nya stammar, och hyresvärden Familjebostäder passar samtidigt på att göra en rad andra uppdateringar.
Men att den lägsta, obligatoriska hyreshöjningen skulle landa på i snitt 38 procent blev en kalldusch för många. Det säger hyresgästen Lotta Klemensson, som är sjukskriven och i dag betalar ungefär 4 600 kronor i månaden för sin tvåa på cirka 55 kvadratmeter.
– Jag trodde att det skulle bli hyfsat billigt för mig, för jag skulle ju knappt göra någonting extra i min lägenhet. Ändå blir det 38 procent, säger hon.
Grannarna Eva-Britt Törnqvist och Ralf Berntsson, båda pensionärer, har reagerat likadant. De betalar i dagsläget 6 500 kronor för en fyra på 84 kvadrat – en månadskostnad som på sikt kommer att stiga med flera tusen kronor. Den nya nivån trappas in under sju års tid.
– Vi har låga hyror nu. Men det är ju det som är vitsen med allmännyttan, att man ska kunna bo hyfsat billigt, säger Eva-Britt.
– Skulle vi ta alla tillval skulle vår hyra höjas till nästan 11 000 kronor, tillägger Ralf.
Flera av de boende, däribland Eva-Britt Törnqvist, har ingått i en samrådsgrupp som diskuterat planerna under ledning av Familjebostäder. Men inflytandet där har mest varit symboliskt, anser Eva-Britt.
– Vi som satt med tycker inte att det har gått rätt till. Vi var okunniga amatörer som de lätt kunde leda dit de ville, säger hon.
Den färdiga uppgörelsen, som förhandlats med Hyresgästföreningen, väckte starka känslor i kvarteret när den presenterades före sommaren.
– Folk blev ju chockade. Det var gamla människor som grät, säger Ralf Berntsson.
Ur ilskan och oron föddes Aktionsgruppen Spannlandsgatan, vars mål är att riva upp avtalet och omförhandla villkoren för renoveringen. Gruppen har sedan starten bjudit in alla grannar till välbesökta möten varje onsdag.
Under renoveringen ska befintliga hyresgäster evakueras i minst ett halvår. En tredjedel av hushållen har redan valt att flytta. Men av de återstående 66 har 80 procent valt att skriva under ett upprop med krav på omförhandling. Namnunderskrifterna har lämnats över till Familjebostäder och Hyresgästföreningen.
– Många här har gått ur Hyresgästföreningen efter det här, säger Ralf.
– Och många fler vill. Om inget händer, om allt bara går igenom nu, så kommer jag också att gå ur. För det är ingen idé. Jag har betalat i många år för att de ska företräda mig och mina intressen, säger Lotta besviket.
Aktionsgruppen Spannlandsgatan har nu begärt att regionstyrelsen för Hyresgästföreningen i Västra Sverige ska granska hur processen har gått till.
LÄS MER
Familjebostäder: ”Det kan hända att vi någonstans hittar en annan lösning”
Hyresgästföreningen: ”Kändes som väl förankrat”
Ligger nära Marklandsgatan i stadsdelen Högsbo, Göteborg. Rymmer totalt 96 lägenheter på åtta våningar. Inga större renoveringar har genomförts sedan huset byggdes 1961, utöver fönsterbyte och fasadmålning för 15 år sedan.
Obligatoriskt för alla boende: Takbyte, solceller på taket, nytt klimatskal, balkongrenovering, stambyte, nya badrum, nytt fläktsystem (FTX), omdragen el, nya förråd, entréer, postboxar, utemiljö.
Tillval: Nytt eller renoverat kök, säkerhetsdörr, parkettgolv, uttag för tvätt- och diskmaskin.
Tidigare har ett likadant hus med drygt 70 lägenheter på Skäpplandsgatan 7–11 renoverats. I nästa etapp ska Familjebostäder rusta upp 70 lägenheter på Spannlandsgatan 5–9.