Annons

Protester mot rejäl hyreshöjning vid renovering i Lunden

Göteborg När kvarteret Lintotten i Lunden rustas upp riskerar hyresgästerna en hyreshöjning på 48 procent. Nu kraftsamlar de boende i protest mot den planerade standardhöjningen.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Philip Riedl, Linda Petersson med sonen Oliver och Mette Muhli bor alla på samma gård i kvarteret Lintotten. Tillsammans med andra grannar har de organiserat sig för att förmå sin hyresvärd att ändra på renoveringsplanerna.

– De har bestämt allt över våra huvuden.

Det säger Linda Petersson, hyresgäst hos privatvärden Holger Blomstrand på Ernst Kristenssons gata i Lunden. Hon hade knappt hunnit skriva på hyreskontraktet för sin trea förrän hon och hennes nya grannar fick besked om stambytet och renoveringen i december förra året.

Läs ocksåHyresgästföreningen: ”Det har inte gått rätt till”

De boende erbjöds samtidigt att vara med i en samrådsgrupp. Linda var en av dem som nappade. Men mötena blev en besvikelse.

Visserligen fick de boende tycka till om hur renoveringsvardagen skulle ordnas rent praktiskt under den tid de hänvisas till baracker på gården för matlagning, toabesök och dusch. Men att diskutera själva standardhöjningen och den nya hyran var inte aktuellt.

– Vi vill ju tycka till om vår boendemiljö. Det är det som är viktigt för oss. Det handlar om vår framtid. Vi vill ha nivåer så att man kan anpassa efter sin inkomst, säger Linda Petersson.

Läs ocksåProtester mot renovering i Linnéstaden

Hennes grannar Mette Muhli och Philip Riedl håller med. Alla är överens om att stambyte behövs, många i kvarteret har problem med stopp i avloppet, fuktskador och mögel. Men att kostnaden ska bli så hög upplever de som helt orimligt. Särskilt som de anser att hyresvärden inte har skött det löpande underhållet.

– Jag och min partner betalar 3 830 kronor för vår etta på 34 kvadrat. Det är ju lågt, och för oss kommer inte hyreshöjningen att vara ett stort problem i sig. Men jag kämpar för allas möjlighet att få bo kvar. Det handlar om att värna hyresrätten. Alla kan inte köpa en bostadsrätt, säger Mette Muhli.

Annons

Hennes hushåll är – som många andra – trots allt känsligt för hyresförändringar. Hyresvärdens erbjudande om en permanent ersättningslägenhet för närmare 12 000 kronor i månaden har inte varit aktuellt för paret.

Läs ocksåHyresgäster förlorade i hovrätten

Linda Petersson, som är ensamstående mamma till ettårige Oliver, riskerar att få en månadshyra på 9 455 kronor. Det innebär en höjning med nästan tre tusenlappar jämfört med vad hon betalar i dag. ”En katastrof”, säger hon, om hon hade fortsatt vara föräldraledig.

PROBLEM MED VÄRDEN? Klicka här för att gå med i FB-gruppen Värsta värden

Philip Riedl har som nybliven pappa sin föräldraledighet framför sig. Hans lilla familj flyttade hit från granngården i vintras för att få större, men ångrar sig nu.

De har precis lämnat en byggarbetsplats eftersom hyresvärden byggde vindslägenheter i deras förra hus. Nu planerar de att bo någon annanstans med sin bebis under renoveringen.

– Det är okej att stå ut med stök om det blir till det bättre, men det här är i helt fel riktning. Får de igenom de här 48 procenten så tror jag inte att vi bor kvar. Jag tror att vi kommer att se många som flyttar härifrån, säger Philip Riedl.

Hem & Hyra har varit i kontakt med hyresvärden Holger Blomstrand Byggnads AB utan att få någon kommentar. Bolagets fastighetschef Lennart Voigt kommenterade dock nyligen den preliminära hyreshöjningen så här i Göteborgs-Posten:

Annons

– Vi har landat i en mycket begränsad renovering i form av en miniminivå för att uppfylla gällande bygglagstiftning. Våra fackmän har sagt att det inte går att komma under denna nivå om det ska göras enligt gällande regelverk.

På sin hemsida skriver Holger Blomstrand att husens tätskikt och rör inte längre håller tätt mot vattenläckor. Eftersom det inte längre går att lappa och laga behövs ”ett helhetsgrepp” på badrum och kök.

Värden hoppas att renoveringen ska kunna komma igång innan året är slut.

Familjeföretaget Holger Blomstrand är en av Göteborgs större privata hyresvärdar. Bolaget har ungefär 1 400 lägenheter i staden.

LÄS MER:
Hyresgästföreningen: ”Det har inte gått rätt till”
Protester mot renovering i Linnéstaden
Hyresgäster förlorade i hovrätten

Fakta: Nya hyror i kvarteret Lintotten

Än är hyrorna i kvarteret Lintotten inte fastslagna. Hyresvärden har angett en maxhöjning på 48 procent. Hyresgästföreningen accepterar inte det, och förhandlingarna är tills vidare avbrutna.

För att hyresvärden ska få starta renoveringen måste alla boende ge sitt godkännande.

Om så inte sker behöver hyresvärden få klartecken av hyresnämnden, som först prövar om renoveringen är rimlig.

Först när den juridiska processen är avslutad kan arbetet starta. Då förhandlas också den slutliga hyresnivån med Hyresgästföreningen. Den ska ligga i nivå med jämförbara lägenheter i närområdet.

Fakta: Så ska husen renoveras
  • Kvarteret Lintotten ligger i Lunden, nära Redbergsplatsen. Husen är byggda på 1930-talet.
  • Totalt omfattas ett hundratal lägenheter i 22 trapphus på en gemensam gård.
  • I samband med stambyte planerar hyresvärden att göra nya kök och badrum. Köken får nya skåp, spisar och vitvaror samt ekparkett. Badrummen blir helkaklade med golvklinker, handdukstork och uttag för tvättmaskin och torktumlare. Det är denna standardhöjning som höjer hyrorna.
  • De adresser som omfattas är Danska vägen 97 A­–C, Ernst Kristenssons gata 4 A­–C och 6 A–C, Vävlagaregatan 3 A–C, Nobelgatan 3 A–C, 5 A–B, 7 A–B och 9 A–C.
Läs också Smällen efter resan: Tvingas betala 400 000 kronor för sönderslagen lägenhet Plast ersatte plåt - så tog badsugna Kajsa saken i egna händer

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.