Annons

Protester mot renovering i Linnéstaden

Göteborg Att erbjuda olika nivåer av renovering blir för besvärligt, tycker hyresvärden Holger Blomstrand. Boende i Nordostpassagen protesterar och vill att bolaget diskuterar med dem.
Foto: Gustaf Görfelt
Birgitta Lumbye, Sven Åke Gustafsson, Eva Hermansson och Sven Andrén har sagt nej till att tillåta renovering i sina lägenheter, vilket gjort att hyresvärden Holger Blomstrand fått ta saken till hyresnämnden.

Större delen av miljonprogramsområdet Nordostpassagen i Linnéstaden har genom åren omvandlats till bostadsrätter. Men några hus är fortfarande hyresrätter, bland annat en sektion med 158 lägenheter som ägs av Holger Blomstrand Byggnads AB.

Husen är närmare 50 år gamla och stammarna behöver bytas. I samband med detta har fastighetsbolaget aviserat att lägenheterna ska renoveras och hyrorna höjas med närmare 40 procent, vilket Hem & Hyra berättade i somras.

Läs ocksåHyresgäster hos AB-hem reagerar över slarviga renoveringar – riskerar samtidigt höjda hyrorJacop Lindholm, halvkroppsporträtt, står med korslagda armar i en mörk tshirt framför en vitmålad gungställning inhängad med ett vitmålat staket. Han och grannarna har reagerat över att brister åtgärdats på ett slarvigt sätt.

– En sådan ökning är väldigt mycket för två pensionärer, eller någon som bor ensam i sin lägenhet, säger Eva Hermansson.

Hon är en av de hyresgäster som protesterat mot renoveringarna och försökt diskutera saken med Holger Blomstrand.

– Stambytet och renoveringarna behövs, det tycker alla. Men vi är många som undrar om resten behöver vara så lyxigt. Måste man ha parkett i alla rum?

Läs ocksåNu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig"En kvinna står vid ett av husen som Öbo vill sälja.

De boende tog hjälp av Hyresgästföreningen och under 2015 hölls tre möten mellan hyresgästernas representanter och värden.

– Vi har försökt vara vänliga och inte bråka, men det har varit kalla handen på alla möten. Redan från början var det klart att Holger Blomstrand bestämt sig för hur det skulle vara, säger Eva Hermansson.

Allt färre hyresgäster kom på mötena. När Eva Hermansson och de andra kände att de inte fick gehör sade istället 18 hushåll nej till att tillåta renovering i sina lägenheter. I måndags gick ärendet upp i Hyresnämnden. De boende räknar kallt med att förlora, men ser ändå protesten som symboliskt viktigt.

Annons
Läs ocksåHyresgäster överklagar renovering – tar in egna experter

Sven Åke Gustafsson:

– På andra ställen där de renoverar har hyresgästerna fått välja på olika nivåer. Men Holger Blomstrand har som vi förstår det låst sig vid en entreprenad på hela paketet. Varför då?

Svante Embäck är fastighetschef på Holger Blomstrand Byggnads AB. Han menar att hyresgästerna redan fått det samråd de efterlyst, i och med de tre mötena. Att det inte blev fler träffar berodde helt enkelt på att det var så få som var intresserade. Han menar också att de som säger nej gör det utifrån så olika utgångspunkter att det är svårt att uppfatta något samlat krav.

Enligt Svante Embäck är företaget inte intresserade av olika renoveringsnivåer.

– Helst vill vi ha det enhetligt. Förvaltningsmässigt är det en stor fördel om man har samma standard. Det underlättar lagerhållningen och fastighetsskötaren behöver inte gå upp till lägenheten först för att kolla hur det ser ut, utan kan direkt ta med sig en reservdel, säger Svante Embäck.

När det gäller hyreshöjningen, som beräknas till någonstans mellan 35 och 45 procent, säger han att Holger Blomstrand strävar efter att hålla en enkel standard. Höjningen anser Svante Embäck tvingas fram av bruksvärdessystemet (se faktaruta).

– Enligt politiska beslut ska man ta hänsyn till vad likadana lägenheter kostar att hyra. Om standarden höjs när man renoverar vill man ha en hyra på motsvarande belopp. Men för de hyresgäster som känner att det blir för dyrt erbjuder vi lägenheter där hyrorna är lägre. Det är hus som också finns i Linné men som inte står på den aktuella listan för renovering. Då köper man sig kanske tio år.

Annons

LÄS MER:

Konflikter när Nordostpassagen renoveras

Vänsterledaren besökte protestererande hyresgäster

Politikern: ”Svårt undvika högre hyra vid stambyten”

Utredaren: ”Du får en segregationseffekt”

Fakta: Detta är bruksvärdesprincipen

Hyran ska fastställas till ett skäligt belopp med hänsyn till lägenhetens bruksvärde, det vill säga det praktiska värde som en lägenhet har för en hyresgäst.
En hyra ska bestämmas utifrån olika faktorer, till exempel storleken på lägenheten, planlösning och standard. Var lägenheten ligger har underordnad eller ingen betydelse.

Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Sökes: hyresgäster – från byggboom till brist på inflyttare på bara några år Barnen utan lekplats hela sommaren – trots värdens löfte: "Har inte råd att åka iväg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.