Annons

Publik protest är ett effektivt verktyg mot renoveringschock

Göteborg Göteborg har flera framgångsrika exempel på att kamp lönar sig. Mullret från bostadskvarteren hörs ända in till förhandlingsbordet.
Hyrsgäster med svarta plakat demonstrerar på Olskrokstorget.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Hyresgästerna i kvarteret Lintotten i Lunden har sedan i somras organiserat sig i protest mot värden Holger Blomstrands renoveringsplaner. De boende har bland annat synts flitigt i media. I oktober ordnade de en gemensam manifestation på Olskrokstorget.

– Vi visade att konflikt fungerar, säger Daniel Carlenfors.

Han blev bostadsaktivist i protest mot Stena Fastigheters renoveringsplaner för Pennygången på Högsbohöjd 2012.

Läs ocksåSmart mobilisering ger kraft i HögsboFolksamling utanför kvarterslokalen på Spannlandsgatan 12 i Högsbo.

Hyrorna skulle höjas med 60 procent. Stena fick rätt i både hyresnämnd och hovrätt. Men efter flera års hårt motstånd backade bolaget, sänkte hyrespåslaget och erbjöd de boende olika nivåer att välja på.

Porträttbild Daniel Carlenfors.
Daniel Carlenfors.

I Göteborg förändrade Pennygången synen på vad hyresgäster har att sätta emot vid renoveringar. Aktivism blev en etablerad metod, sida vid sida med Hyresgästföreningens mer formella arbetssätt.

– Du kan få väldigt starka synergieffekter om dessa två samarbetar. ”Vi tycker inte om resultatet som systemet genererar. Då gör vi motstånd.” Det kan man använda som ett verktyg, säger Daniel Carlenfors.

Läs ocksåSvårt att slippa hyreschock vid renoveringGrafik över hur ofta hyresvärdar får rätt vid renoveringstvister i Göteborgs hyresnämnd.

– Jag och andra har jobbat för att det ska bli så här. Rörelsen har ingen anledning att bråka med sig själv. Det är bara fastighetsägarna som vinner på det.

Själv har han numera ena foten långt inne i systemet. Han leder de grupper av förtroendevalda hyresgäster som förhandlar med Stena och Göteborgs övriga privatvärdar för Hyresgästföreningens räkning.

Annons
Protester utanför hyresnämnden i samband med prövningen av renoveringen av bostadsområdet Pennygången på Högsbohöjd i Göteborg.

Men den andra foten är kvar på barrikaden. Det är som det ska, menar Daniel Carlenfors. Förhandlingsdynamiken förändras när protesterande hyresgäster tar plats på torg och i media.

– Vi måste inte nå en överenskommelse till varje pris. Våra medlemmar skulle inte gå med på det. Det är så du bygger en folkrörelse, genom att lyssna. Vi är på väg tillbaka till våra rötter.

Göteborg präglas historiskt av aktivism. Här har inte minst hyresgästkollektivet tagit strider och vunnit rättigheter. Nu hotas hyresrätten på flera fronter, menar Daniel Carlenfors.

– Systemet är en buffert just nu. Om det försvinner kan vi få hyror som folk inte har råd med. Individer kan förlora sina hem, om man ska vara hård.

Läs ocksåHyresgästers inflytande begränsat vid renovering

Ser du någon risk med en alltför konfrontativ strategi?

– I den värsta av världar ökar vi fastighetsägarnas vilja att driva igenom marknadshyror snabbare, för att snabbare slå sönder den makt vi har inom förhandlingssystemet. Men folk kan organisera sig och attackera hårt utan några egentliga risker.

Annons
Hyresgäster manifesterar mot hyresvärden Balder på Långströmsgatan i januari 2017. Tvisten nådde aldrig hyresnämnden utan avgjordes vid förhandlingsbordet.

Den som fått chans att påverka sin situation har tvärtom lättare att köpa ett nederlag, tror Daniel Carlenfors. Hyresgästföreningen spelar en viktig roll för att göra det möjligt, till exempel genom fungerande samråd.

– Människor mår bra av att känna inflytande. Då accepterar man också förluster. Det är bra för samhället i stort. Men känner man att Hyresgästföreningen inte har gjort ett skit så blir konsekvensen bara ilska och bitterhet.

Daniel Carlenfors hoppas på ännu mer muller och kamp från bostadskvarteren framöver.

– Det borde finnas motstånd i varje renovering. Men i staden pågår ungefär 100 renoveringar. Det är motstånd i kanske fem. Det går inte alltid, folk vill inte alltid. Men jag vet att det funkar. Jag har gjort det själv.

Hem & Hyra TV: Renovering av din hyresrätt – här är allt du behöver veta

Hyresgäster med plakat utanför Hyres- och arrendenämnden i Göteborg.
Boende försökte stoppa Familjebostäders planerade hyreshöjning efter renovering på Spannlandsgatan i Göteborg genom att gå till hyresnämnden och hovrätten. Det blev avslag där, men hyresvärden sänkte självmant hyrespåslaget.

Fakta: Daniels råd till dig som står inför renovering
  • Organisera dig! Prata med dina grannar snarast möjligt.
  • Ni äger frågan och beskriver problemet. För er egen talan, då blir det också mest genuint.
  • Tänk så här: ”Det här är våra hem, ni kan inte komma och bestämma hur som helst”.
  • Ta reda på vilken hjälp du kan få av Hyresgästföreningen. Det är ni som bor i kvarteret som behöver göra arbetet, men ni kan få stöd.
  • Var beredd på att det kräver en stor arbetsinsats.
  • Håll tummarna för att ni har en fastighetsägare som vill och kan lyssna.
Fakta: Fler framgångsexempel från Göteborg
  • Hyresgästerna i kvarteret Vita Björn i Göteborg kämpade i flera år mot Wallenstams planer på hyreshöjningar efter standardhöjande renovering. De förlorade i hovrätten, men kampen gav ändå resultat.
  • Balders totalrenovering på Långströmsgatan i Göteborg orsakade stora protester. Det slutade med en uppgörelse om tre olika renoveringsnivåer och intrappning av de nya hyrorna.
  • På Spannlandsgatan i Göteborg mobiliserade grannarna mot Familjebostäders planerade hyreshöjning. Hyresgästerna gick bet i hyresnämnden och hovrätten, men fick ändå bolagets styrelse att besluta om en lägre hyreshöjning än tänkt.
Läs också Rishi blåst på 64 000 kronor i kommunala värdens hyreshus: ”Visste att hyran var för hög” Jamie fick ett hem till slut: "Jag gick runt och kände på saker för att försäkra mig om att det var mitt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.