Annons

Punktrenovering får kritik

Borås Många bolag ger sina hyresgäster stort inflytande vid större renoveringar. Andra renoverar bara när en lägenhet blir tom. Ett system som nu kritiseras av Hyresgästföreningen.
Conny Bergsten bor hos Hyresbostäder i Falköping. Där fick de boende välja vilken nivå de ville ha på sin renovering. Något som både hyresgäster och Hyresgästföreningen var nöjda med.

En renovering som höjer standarden på din lägenhet ger din hyresvärd rätt att höja hyran. Men du som hyresgäst har rätt att säga nej till en renovering. Då får värden vända sig till hyresnämnden som får avgöra frågan. Men nu har flera bolag i Bohus-Älvsborg-Skaraborg börjat renovera lägenheter först när de är tomma.

Så jobbar bland annat bostadsbolaget Willhem. De kallar sin princip Willhemlyftet. Den innebär att de renoverar när en hyresgäst har flyttat ut och nästa inte hunnit in. Det sättet att renovera innebär att ingen kan motsätta sig renoveringen. Något som fått Hyresgästföreningen att reagera.

Läs ocksåHyresgäster hos AB-hem reagerar över slarviga renoveringar – riskerar samtidigt höjda hyrorJacop Lindholm, halvkroppsporträtt, står med korslagda armar i en mörk tshirt framför en vitmålad gungställning inhängad med ett vitmålat staket. Han och grannarna har reagerat över att brister åtgärdats på ett slarvigt sätt.

– Det är ett sätt att runda systemet. De behöver inget medgivande för det finns ingen motpart, säger Magnus Elsing, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Nu när många miljonprogramsområden ska renoveras kämpar Hyresgästföreningen aktivt för att ge hyresgästerna så mycket inflytande som möjligt. Magnus Elsing tycker inte Willhemlyftet ligger i linje med det.

– Framtiden är att utgå ifrån kundens, alltså hyresgästens, behov och önskemål. Det går inte att uppnå när du renoverar en lägenhet som inte är uthyrd, säger han.

Läs ocksåNu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig"En kvinna står vid ett av husen som Öbo vill sälja.

Ann Skörvald jobbar med Willhemlyftet på bolaget. Hon tycker att tillvägagångssättet gynnar hyresgästerna.

Annons

– Det är inte någon fördel för oss. Det är hyresgästerna som tjänar på det. De behöver inte flytta ut under en renovering. Dessutom blir ingen påtvingad en renovering de inte vill ha. Därmed blir ingen tvingad till hyreshöjningar.

Kan du inte se några nackdelar, som att hyresgästen inte får något inflytande över renoveringen?

Läs ocksåHyresgäster överklagar renovering – tar in egna experter

– Visst, på sikt hoppas vi kunna involvera hyresgästerna tidigare i processen. Men vi är inte där än, säger Ann Skörvald.

En modell av motsatt karaktär är den som det kommunala bostadsbolaget Hyresbostäder i Falköping valde. När de skulle totalrenovera sina lägenheter på Wetterlinsgatan var det nästan 30 år sedan de gjorde något liknande. 

–Vi saknade erfarenheter och famlade oss fram till en början. Men med hjälp av Hyresgästföreningen kom vi i gång med samråd och hyresgästerna bildade en arbetsgrupp, säger vd Anders Johansson.

Annons

Det visade sig att hyresgästerna hade olika viljor. Vissa ville ha hög standard medan andra prioriterade låg hyra. Lösningen blev tre nivåer att välja bland, för både badrum och kök. Mini, midi eller maxi. Flest valde midi.

– Det här är vårt billigaste boende med många små lägenheter. För oss var det viktigt att alla skulle kunna bo kvar, säger Anders Johansson.

Läs också Sökes: hyresgäster – från byggboom till brist på inflyttare på bara några år Willhem skickar felaktiga inkassokrav till sina hyresgäster – Neah, 32: "Känner mig hemsökt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.