Annons

Räddningstjänsten stänger två hus i Blötberget – Susanna en av dem som drabbas

Ludvika Nu stängs två av problemhusen i Blötberget. Bristerna i brandskyddet är så allvarliga att räddningstjänsten har beslutat att ingen får bo där. ”Vart ska vi som bor här då ta vägen” säger hyresgästen Susanna Pettersson.
Foto: Pavel Koubek
Susanna Pettersson hade precis julpyntat lägenheten när hon från Hem & Hyra fick höra att hon med stor sannolikhet snart får flytta med kort varsel. ”Det är kanske lika bra att jag packar ner julpyntet igen”, säger hon.

Redan i september beslutade Räddningstjänsten Dala Mitt om att de två husen inte fick användas för uthyrning av bostäder. Samtidigt utfärdade räddningstjänsten förelägganden om åtgärder för tre andra hus i Blötberget utanför Ludvika.

Grunden var en tillsyn i mars där räddningstjänsten konstaterade allvarliga brister i brandskyddet. Bland annat var vissa utrymningsvägar låsta medan andra hade dörrar som saknade handtag. På flera ställen fanns strömförande partier i form av oskyddade elledningar. Ett av pannrummen var rökfyllt, förmodligen på grund av att pannan var otät.

Läs också"Man måste kunna få sova" - bilmusiken en terror för Magnus men polisen är bakbunden

Med polisens hjälp lyckades räddningstjänsten efter många om och men till slut delge besluten till fastighetsägaren, företaget Hilldex och dess företrädare Tino Bessou. Men det visade sig då att de fem husen hade sålts för en miljon kronor en kort tid före beslutet. Köpare var SR Team Städ – ett företag som bildades under 2019 och där Bessous sambo då angavs som ägare.

Försäljningen innebar att processen fick tas om igen och en ny brandskyddstillsyn gjordes i oktober. Den visade att bristerna i stort sett fanns kvar.

Räddningstjänsten har nu därför på nytt beslutat om nya förelägganden för tre av hyreshusen – och att två hus inte får nyttjas för boende över huvud taget. I princip handlar det om samma beslut som tidigare.

Läs ocksåRishi blåst på 64 000 kronor i kommunala värdens hyreshus: ”Visste att hyran var för hög”Sweden Accomodation har tagit ut överhyra av en rad hyresgäster i Göteborg. De får troligen aldrig tillbaka sina pengar eftersom bolaget har gått i konkurs.

Även den här gången har räddningstjänsten tagit hjälp av polisen med att delge fastighetsägaren. Det har man gjort med tanke på hur svårt det var att få tag på den förre ägaren plus att den nuvarande ägaren inte hört av sig över huvud taget.

Men när ägaren till SR Team Städ väl får de nya besluten i sin hand kan det gå fort – då kan förbudet träda i kraft efter fem dagar.

Och då måste hyresgästerna flytta ut?
– Ja, om inte fastighetsägaren åtgärdar bristerna, säger brandingenjör Mårten Ribbing.

Läs ocksåJamie fick ett hem till slut: "Jag gick runt och kände på saker för att försäkra mig om att det var mitt"En ung man i mörkblå jacka. rosa T-shirt och svarta mjukbyxor står i en port och håller upp dörren med högerhanden. Den andra har han i byxfickan. Dörren är vit och huset är ett grönmålat trähus. Han ler lätt och tittar i n i kameran. Rödlätt hår.

SR Team städ kan visserligen ansöka hos länsstyrelsen om att beslutet inhiberas, det vill säga att verkställigheten av beslutet tillfälligt skjuts upp.

Annons

Förbudet kan också hävas om företaget åtgärdar bristerna inom fem dagar efter att man tagit del av beslutet.

Hinner fastighetsägaren göra det på så kort tid?
– Det är inte omöjligt men väldigt osannolikt. Men de här omständigheterna är kända sedan lång tid tillbaka så de kan inte hävda att de får för kort tid på sig, säger Mårten Ribbing.

Han har varit med om att ta liknande beslut tidigare, men det är ändå något mycket ovanligt.
– Vi vidtar den här typen av åtgärder bara om det är absolut nödvändigt. Det handlar om att folk kan skada sig om det börjar brinna och vi ser risken för brand som ganska stor.

Mårten Ribbing tillägger att förbudet riktar sig mot hyresvärden, men inser att hyresgästerna drabbas hårt.
– Det är en väldigt ingripande åtgärd, dels mot fastighetsägaren men kanske framför allt mot hyresgästerna. Men vi gör det här för att de inte ska komma till skada.

Ett av husen som räddningstjänsten anser vara för farligt för att bo i.

Carina Eriksson bor tillsammans med sin sambo i ett av de två husen. Hon har ryktesvägen hört att något var på gång, men kände inte till att hon nu kan bli bostadslös med mycket kort varsel.
– Men vi har ingenstans att ta vägen och i så fall måste vi få hjälp av kommunen. Jag har länge sökt andra lägenheter men det är svårt att få tag på något eftersom hyresvärdarna kräver att man har jobb och fast inkomst, säger Carina Eriksson.

Hon är mycket missnöjd med huset och lägenheten hon bor i.
– Det finns inget kallvatten i köket, det är kolsvart i trappuppgången och det är så kallt inne i lägenheten att vi håller på att frysa ihjäl.

Grannen Susanna Pettersson kände inte heller till beslutet.
– Oj, vart ska vi som bor här då ta vägen? utbrister hon och fortsätter sedan:
– Men jag har en lägenhet som jag ska titta på nu på måndag och den kan jag flytta in i omgående.

Vad händer om du inte får lägenheten, kan du få bo hos någon du känner då?
– Ja, jag har en person som jag kan flytta hem till, säger Susanna Pettersson.

Annons

Det är oklart hur många hushåll som påverkas av förbudet men det rör sig om minst sex stycken.

På individ- och familjeomsorgen i Ludvika känner man till att hyresgästerna i Blötberget kan få flytta med kort varsel. Men chefen Ann-Sofie Andersson betonar att det i första hand är den enskildes ansvar att skaffa en ny bostad – och att förvaltningen inte har några lägenheter att erbjuda.
– Men självklart har man rätt att vända sig till oss om man behöver bistånd och stöd. Då kan det handla om samtal där vi tittar på hur den personens nätverk ser ut, om han eller hon kan flytta hem till någon annan. Det kan också vara sådana lösningar som vandrahem.

Jag skulle inte klara av att flytta och fixa bostad på fem dagar. Det är väldigt kort tid.
– Så är det men då får man hoppas att människor har ett nätverk omkring sig. Har man inte det får man vända sig till oss, vi avvisar inte människor, säger Ann-Sofie Andersson.

När de tidigare besluten togs i september var räddningstjänsten i kontakt med kommunala Ludvikahem för att informera om vad som var på gång. Så har inte varit fallet den här gången.

Men om det skulle behövas kan bolaget ordna fram lägenheter.
– Hur många hyresgäster det rör sig om vet jag inte. Men räddningstjänsten vet sedan tidigare om att vi har en viss beredskap för att kunna ta emot ett antal hyresgäster, sa Ludvikahems vd Ulf Rosenqvist till Hem & Hyra tidigare i veckan.

Hem & Hyra har utan framgång sökt SR Team Städ.

Läs också Doftblock som tappades i toaletten kan kosta Karin tusentals kronor Kvinna spred skräck i huset – grannar fick söka vård för oro och ångest

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.