Annons

Radiotjänst beskylls för fusk med tv-avgiften

Värmland Det är ett brott att inte betala tv-avgiften. Men hur schysta är metoderna för att sätta dit smitare? Hem & Hyra har talat med hyresgäster som säger att kontrollanter ljuger. Här är berättelsen om en myndighet som drar in pengar på att två bröder hör det andra inte hör.

Det enda som lyser upp den grå novemberdagen utanför hyreshusen i Storfors i Värmland är Anna Janssons chockrosa hår. Hon gör en min av ogillande när jag nämner Radiotjänst. Hon mötte kontrollanten. Och hennes mamma som bor i samma hyreshus, har kvar blanketten från Radiotjänst.

– Det står att han sett mammas tv från framsidan av huset – men den syns bara från sovrumsfönstret.

Läs ocksåRadiotjänst: Det är klart att något kan bli fel

När Anna frågade vad kontrollanten gjorde, sa han att han ”mätt att du har tv”. Sen skrev han en blankett om tv-avgift, trots att hon redan betalar den.
– Det kändes skumt alltihopa, säger Anna.

Om du har en tv är du skyldig att anmäla det till Radiotjänst och betala avgift, annars begår du ett brott. Men vilka metoder används för att haffa den som inte betalar? Hösten 2017 begär Hem & Hyra ut blanketterna som Radiotjänsts kontrollanter fyller i vid anmälan av tv-innehav (se ”Så gjorde vi”). Listan vi får fram visar att två kontrollanter, två bröder, sticker ut rejält. Till skillnad från andra kontrollanter hävdar bröderna att de hör tv-ljud genom dörrar som ingen öppnar.

I Storfors har den äldre brodern varit i september 2017, det var honom som Anna mötte. I Storfors besökte han 38 hushåll enligt handlingarna vi får ut. 15 har noteringen ”ingen öppnar – hör tv”.

Läs också"Utmärkt kontroll" då säng misstogs för tv

En av dem är Dauti Ukshi. Han bor i samma hyreslänga som Anna och hennes mamma. Dauti har en stor smart-tv kopplad till datorn, men ingen antennsladd och trodde därför inte att han behövde betala avgiften. Men det är själva tv-innehavet som är avgiftsbelagt, inte var du använder tv:n till. Dauti säger att han gärna betalar om det är vad som gäller, men att kontrollanten far med osanning.

– Om någon knackar på, så öppnar jag. Och i Sverige tycker folk inte om ljud, så jag har låg volym på. Och den tid han säger att han varit här – en vardag strax efter klockan fyra – då är jag inte ens hemma utan jobbar, säger han.

Hem & Hyras reporter försöker lyssna efter ljudet från en tv ute i trapphuset. Själv har hon ingen tv.

Jag ber att få testa om jag kan höra ljudet från tv:n. Dauti sätter på ett Youtube-klipp på albanska och höjer volymen till max. Det låter burkigt och skrälligt i lägenheten. Men i trapphuset får jag anstränga mig för att höra något inifrån bostaden. Jag kan ana ett svagt ljud, men inte avgöra vad det är. När jag öppnar dörren väller ljudet mot mig.
– Så här högt kan man inte ha det, ropar Dauti för att överrösta tv:n och sänker volymen. Jag ogillar höga ljud. Så blir det för många som upplevt krig, säger han.

Dauti följer med mig till ett grått tvåvåningshus i centrala Storfors. Där bor Dautis kusin och hans familj på övervåningen.
– De har ingen tv alls. Men kontrollanten skriver att han sett och hört en. Jag säger att det är ljug! Jag är uppvuxen i en diktatur, det här arbetssättet påminner om en demokratisk diktatur – det sa jag till Radiotjänst när jag ringde dem, säger Dauti.

Vardagsrummet i hyresvillan ligger långt från ytterdörren: upp för en trappa och genom en hall. Där står en gammal laptop med dåligt ljud. Men ingen tv.
Dauti ber kusinen att sätta på smartphonen.

– Det kanske är bättre ljud i den?
Och jo, det är bra mycket mer krut i mobilen! Kan kontrollanten tagit fel och hört den? Jag går ned och ut. Pressar örat mot dörren. Det enda jag hör är utomhusljud en novemberförmiddag i Storfors.

Läs ocksåJO granskar Radiotjänst efter artikel i Hem & Hyra

Jag frågar kusinens fru, Xhemile Maurai, som blanketten är sänd till, vad hon tänker om att hon kan bli påförd en avgift om 2 400 kronor per år för att någon säger sig ha hört en tv. Och att hon måste höra av sig för att slippa betala.

Xhemile ser uppgiven ut. Slår ut med armarna. Dauti översätter:
– Hon säger att hon inte trodde det kunde gå till så i Sverige. Det de säger är inte korrekt. Men hon kan inte språket tillräckligt för att höra av sig och säga att hon inte har tv, säger Dauti och frågar om jag kan hjälpa till och formulera ett brev.

Jag besöker flera personer som säger att de inte har tv. Och visst. En tv är lätt att baxa in i ett förråd inför ett besök. Radiotjänst säger att 90 procent av hushållen betalar tv-avgift och att det bland övriga 10 procent endast är några få som faktiskt saknar tv. Resten begår alltså brott.

Annons
”De ljuger om oss”. Kontrollanten hörde en tv hos Dauti Ukshi trots att han inte var hemma. Men han ringde Radiotjänst och berättade att kontrollanten farit med osanning, såg det som ett erkännande av tv-innehav. Avgiften kvarstår för honom och kontrollanten får ut sin provision. Xhemile Maurai har ingen tv alls, men kontrollanten säger sig ändå både sett och hört en.

Men en av bröderna har Hem & Hyra skrivit om tidigare. Hösten 2016 misstog han en våningssäng för en tv – som han både sett och hört. I det fallet vet jag att ingen tv fanns, för där bor en bekant. Efter artikeln granskade JO Radiotjänst för att få svar på om kontrollerna sker med respekt för integritet och privatliv. Radiotjänst svarade att kontrollanten skött sig ”utmärkt”. Och JO var nöjd. Sedan dess har även den andra brodern blivit JO-anmäld av en hyresgäst i Dalarna – utan påföljd.

Sensommaren 2017 hör en person av sig. Vi kan kalla honom Göran. Han har läst artikeln om ”tv-våningssängen”. Göran har tidigare jobbat som tv-kontrollant och berättar att det fanns två kontrollanter, två bröder, som tog in så många avgifter att kollegorna bad cheferna att få veta hur de jobbade.
– Men de sa ”nej, sådant kan inte läras ut”, berättar Göran.

Det fick honom att på egen hand begära ut en mängd kontrollblanketter för att jämföra med sina egna och övriga kollegors. Kontrollanter arbetar mot provision: ju fler tv-avgifter, desto mer pengar i plånboken. Varje korrekt påförd avgift ger 173 kronor till kontrollanten.
– Jag ville så klart också tjäna mer pengar, säger Göran.

Det finns cirka 50 tv-kontrollanter i Sverige varav de flesta har det som extrajobb eftersom de flesta har svårt att livnära sig på det. De går ofta i bostadsområden med hög omflyttning – det vill säga hyresområden – och besöker lägenheter där ingen avgift finns registrerad. De flesta människor som är hemma öppnar. Och de flesta som har tv – erkänner det vid dörren.

Men när Göran läste blanketterna han begärt ut, såg han att det som skilde sig mellan de egna, kollegornas och de två brödernas rapporter, var att färre skrev under blanketterna och färre öppnade dörren för dem. I stället hörde de tv-apparater genom dörrar.
– Jag misstänker att cheferna på Radiotjänst ser mellan fingrarna för att få in fler avgifter, säger Göran.

Hem & Hyra har via Göran fått tillgång till Radiotjänsts 30-i topplistor där kontrollanter kunde jämföra hur de ligger i förhållande till varandra. Bröderna ligger i topp. I oktober 2016 drog den yngre in 443 avgifter och den äldre 412. Efter dem finns en kontrollant med 136 avgifter. I maj 2016 tar den yngre in 288 avgifter och den äldre 688. På tredje plats: en kontrollant med 184 avgifter. Och så fortsätter listorna.

Vad än bröderna gör så ger arbetssättet resultat. 2016 hade den äldre enligt Skatteverket en årsinkomst på 957 500 kronor. Och den yngre på 671 700 kronor.

Hem & Hyra försöker få kontakt med bröderna. Men de svarar inte. Vi vänder oss till Kronofogden och tingsrätten för att få veta mer om dem. Den äldre återfinns arton gånger i belastningsregistret. Den yngre i två fall.

En dom är omskriven. Bröderna arbetade tidigare med dörrförsäljning av larm. De dömdes för bedrägeri till att betala skadestånd till 34 personer som de lurat. Den äldre fick fän­gelse i en månad och den yngre 200 timmars samhällstjänst.

Den äldre har även betydande skatteskulder och skulder hos Kronofogden. Det visar sig också att en av bröderna dessutom inte har betalat tv-avgiften. Han har en skuld på mer än 7 000 kronor som gäller fem obetalda tv-avgifter – till sin arbetsgivare Radiotjänst.

Jag tittar på platserna där bröderna varit: Storfors, Björneborg och Karlstad i Värmland, Örebro i Närke, Hedemora i Dalarna, Hällefors i Västmanland  Katrineholm i Södermanland och i Göteborg.

Jag bestämmer mig för att kontrollera om folk är rädda för att öppna. En kväll i december går jag i den yngre broderns fotspår i Vivalla i Örebro. Han har besökt 33 stängda dörrar genom vilka han hört tv bakom alla. Jag går mellan husen. På Strofgatan doftar det mat.
– Han skrev att han hört tv här – men det är omöjligt för vi har ingen! Jag blir förbannad över att de gör så här, säger mannen i den första dörren.

Så fortsätter det. Människor öppnar. Pratar. Ger mig telefonnummer. Jag hör inte en enda tv genom en enda stängd dörr. Bakom en dörr hör jag en person smyga vid dörrhålet utan att öppna. Inte förrän jag går mot porten öppnas dörren lite försiktigt. Det är en man som talar engelska och bor i andra hand. Han säger att han inte vet vad Radiotjänst är.

Annons
Hem & Hyra har tidigare skrivit om en av kontrollanterna som misstog en våningssäng för en tv.

Jag ringer till andra hyresgäster som haft besök av bröderna. Sara i Örebro och Fejsal i Storfors säger samma sak: att kontrollanten sa att han hade en apparat som mätte att de hade tv.
– Jag sa, ”då måste du ha fel på din utrustning, för jag har ingen tv”, berättar Fejsal.
Men på kontrollrapporten står det ändå att Fejsal medger innehav. Hans namnteckning saknas.

Sara säger att kontrollanten hävdade att han kunde se att hon hade tv på sin ”pejlarutrustning”.
–Jag frågade varför han ljög – sådana apparater finns inte längre, det vet alla. Han sa att han varit försäljare och att det var ett ”försäljningsknep”. På kontrollrapporten står det ändå att Sara medger innehav. Hennes namnteckning saknas.

De flesta som Hem & Hyra talar med, säger att de har eller ska bestrida avgiften. För den som liksom Dauti Ukshi har tv-mottagare och ringer Radiotjänst för att berätta att kontrollanten ”far med osanning” när den säger sig ha hört en avstängd tv, ses samtalet ändå som ett erkännande om tv-innehav.

Men det finns också de som inte vågar höra av sig till Radiotjänst. Rama i Örebro säger att han inte har någon tv, men när han fick räkningen från Radiotjänst blev han rädd.
– Han kom hem till mig och jag sa att ”jag har inte tv, men dator, platta och radio”. Jag trodde han förstod, men mitt språk är inte så bra än. Sen kom en räkning. Jag är ny i Sverige och vill inte hamna i register, så jag betalar.
På Ramas kontrollrapport står det att han medger innehav. Hans namnteckning saknas.

Är det möjligt att höra en tv genom en dörr? Hem & Hyra kontaktar ingenjörsföretaget ÅF Ljud och Vibration i Örebro. Vi går till tre lägenheter där bröderna hört tv-ljud och i ett fall även sett en tv. Hos familjen Fawaz lagas det mat. Det doftar så magen kråmar sig inför de kryddade pirogerna som står i ugnen. Sonen Jabbe är på besök.
– Han skrev att han hört och sett en tv. Men mina föräldrar har ingen tv! Och persiennerna är neddragna eftersom mamma bär hijab, säger han och fortsätter:
– Och jag har en kompis som fick besök av kontrollanten. Han frågade om hon föredrog program från Sverige eller hemlandet. Hon sa ”från hemlandet”. Sedan fick hon ett brev om att hon hade medgett tv-innehav, säger Jabbe upprört.

Hem & Hyra tar hjälp av ljudkonsulenter från ÅF Ljud och Vibrationer för att få svar på om det gr att höra en tv ut i trappuppgångar i miljonprogramsområdet Vivalla. Svaret: det beror på flera omständigheter.

Ljudmätningarna visar att det går att höra en tv i trapphusen. Men då ska volymen vara hög eller så ska det vara tyst i trappuppgången samtidigt som tv:n är placerad närmare dörren så ljudet når ut – eller så ska du öppna brevinkastet. Mätningen visar också att i den lägenhet där det faktiskt fanns en tv var chansen minst att den hördes ut.

Det är alltså möjligt att orterna som bröderna besökt har det gemensamt att människor där inte bara låter bli att öppna utan att de dessutom har högre volym jämfört med där andra kontrollanter går. Och/eller att trappuppgån­garna är tystare och att hyresgästerna här har tv-apparaterna placerade på ett sätt så att ljudet hörs ut. För enligt Radiotjänst får kontrollanter inte öppna brevinkast och gör det därför inte heller eftersom ”det inte ingår i deras arbetsbeskrivning”.

Ett sista alternativ är att bröderna har bättre hörsel än övriga kontrollanter. Men även då, hur vet de att ljudet är från just en tv? Hem & Hyra fortsätter att söka de två bröderna. Den äldre svarar till slut i ett sms att han inte vill medverka i Hem & Hyra. Han hänvisar till cheferna på Radiotjänst. Men frågan om han och hans bror extra bra hörsel eller hur de kan veta att det är just en tv de hör – kan inte någon chef besvara.

En eftermiddag i januari åker jag till den adress där den äldre brodern är skriven: ett litet hyreshus i en kommun i Värmland. Han är kontrollanten som oftare än någon annan hör tv-apparater genom stängda dörrar. En granne kommer i trappan och säger ”hej” just som jag knackar på. Jag väntar. Det är alldeles tyst nu i trappuppgången. Jag ringer på dörren och tystnaden bryts av ett hårt surrande från dörrklockan. Jag lyssnar. Det är tyst. Ingen tv hörs genom dörren.

Fotnot: Efter att tidningen gått i tryck får Hem & Hyra tag i den äldre av bröderna. Han säger att han och hans bror är lite yngre än de andra kontrollanterna och att de därför hör bättre. Sedan lägger han på luren. Senare i ett sms skriver han att han och hans bror dessutom besöker ställen där ingen annan vill jobba. Det är utsatta hyresområden som till exempel Angered, Bergsjön, Vivalla och ”några trevliga områden i Malmö”. Där menar han att färre personer är benägna att öppna. Han skriver också att det är svårt för honom att avgöra om det är en dator, telefon eller tv han har hört.

Här på Radiotjänst webb kan du läsa mer om när du ska betala tv-avgift.

Områden där bröderna varit:

Angered
Bergsjön
Björneborg
Falun
Fjugesta
Grythyttan
Gårdsten
Göteborg
Hallsberg
Hammarkullen
Hedemora
Hällefors
Karlstad
Katrineholm
Kopparberg
Kumla
Lindesberg
Lövgärdet
Oskarshamn
Rannebergen
Storfors
Västervik
Örebro

Fakta: Så gjorde vi

Vi begärde ut kontrollblanketter med anmälda tv-avgifter från samtliga kontrollanter från tio datum under våren och sommaren 2017.

Av de cirka 700 blanketter vi fick ut, sorterade vi bort kontrollanter som arbetat färre än tre dagar eller lämnat färre än 15 blanketter. Även blanketter utan uppgifter togs bort.

Hem & Hyra har granskat de 411 återstående kontrollblanketterna. På 27 procent av dessa, alltså var fjärde blankett, uppger kontrollant att ingen har öppnat dörren.

Bröderna ligger tillsammans bakom hela 95 procent av besöken då ingen öppnar.

För de besök där kontrollanten dessutom påstår sig höra en tv står bröderna för 99 procent.

Av alla de 411 granskade blanketterna är det en majoritet, 70 procent, där hushåll medger tv-innehav. Ibland saknas det underskrift. För bröderna saknas underskrift på 44 procent av blanketterna. För övriga kontrollanter saknas underskrift på 22 procent av blanketterna.

Läs också Kvinna spred skräck i huset – grannar fick söka vård för oro och ångest Sadeta hann inte flyttstäda innan värden ringde polis - stämdes på 500 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.