Annons

Radon kan kosta Öbo miljoner

Örebro Öbo:s mellan 650 - 700 radondrabbade lägenheter kan komma att bli en dyr affär. Om hyresgästerna anmäler radonet som brist, kan Öbo tvingas betala mångmiljonbelopp i hyresreduktion.

Det kommer att ta minst 12 år för Öbo att åtgärda sina mellan 650 och 700 lägenheter med förhöjd radonhalt, det berättade Hem & Hyra tidigare i veckan.

I flera av dessa skulle det kunna bli aktuellt med hyresreduktion om Öbo-hyresgästerna anmäler radonet som brist. Det beslutade Högsta domstolen i en uppmärksammad dom förra året där en hyresgäst fick en hyresnedsättning på 15 procent på grund av radon.

I Karlstad försöker Hyresgästföreningen under våren få sina medlemmar att anmäla radon som brist hos Karlstad bostads AB. KBAB har 112 radondrabbade lägenheter.

Men hos Örebrobostäder rör det sig alltså om betydligt fler lägenheter.

– Totalt rör det sig om miljonbelopp som Öbo skulle kunna få betala ut om drabbade hyresgäster anmäler bristen och får rätt till hyresnedsättning, säger Alexander Kuzmicki, som är chef över juridiska enheten i Region Aros-Gävle och Mitt.

Hos Öbo handlar det om halter på mellan 210-800 Bq/m3. Och ju högre halt radon i bostaden – desto högre ersättning ska betalas ut till hyresgästen. Men även hyresgästens känsla av oro spelar roll enligt domen i HD.

– I första hand vill vi att alla hyresgäster har en bra och god boendemiljö, det är därför vi tycker att det är viktigt att felanmäla om du upplever en oro kring dina radonvärden. Det finns två omständigheter som vi på Hyresgästföreningen tittar på. Ett: att det finns en formell felanmälan hos hyresvärden. Och två: att grunden till felanmälan bygger på dels för höga radonvärden och dels en egen oro som påverkar dig psykiskt. Jag vill att hyresvärden åtgärdar radonet, i vart fall har en åtgärdsplan för bristerna, annars kan det bli tal om hyresnedsättning, säger Alexander Kuzmicki.

Öbo:s miljöchef Linus Larsson säger att Öbo kommer att titta på varje anmält ärende enskilt, men hoppas det finns en förståelse från både Hyresgästföreningen och hyresgästerna att det tar tid att åtgärda radonet och att de gör vad de kan för att komma till rätta med det.

– Radonsaneringar är kostsamma och Öbo vill prioritera att åtgärda problemen framför hyresreduktioner, säger Linus Larsson.

Han hoppas i stället att de hyresgäster som är oroliga hör av sig till Öbo och får mer information.

– Vi vet att många blir oroliga av radon och ofta är oron ett större problem än radonet.  men för att det ska vara någon risk för hälsan behöver du ha bott i bostaden väldigt länge och är du inte rökare så sjunker riskerna markant. Dessutom är riktvärdet trubbigt, skalan för radon är lång så även om du har 400 Bq/m3 luft i din bostad så är det inget extremt högt värde – men det ska naturligtvis åtgärdas. Våra råd är att vädra i sovrummet, vardagsrummet, inte röka och att inte täppa till några ventiler i bostaden. Och vi kör med öppna kort och välkomnar hyresgäster att höra av sig om de har frågor, säger Linus Larsson.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.