Radonlägenhet gav rekordskadestånd
Ett sekretessavtal gör det omöjligt att berätta exakt hur stor ersättning hyresgästerna fick.
– Men vi krävde över 100 000 kronor och fick mer än hälften. Jag tror att det är bland de högsta beloppen som en hyresgäst har fått för att ha bott i en lägenhet med höga radonhalter, säger Susann Wikström, chefsjurist på Hyresgästföreningen i Stockholm som företrädde hyresgästerna.
Hyresgästen vill vara anonym, men protokoll visar att Svenska Bostäder gjorde en radonmätning i lägenheten 2005 och upptäckte radonhalten på 880 bequerel, fyra gånger högre än det tillåtna riktvärdet. Men när hyresgästen 2011 fick reda på mätresultatet och krävde sänkt hyra för att de bott i en radonlägenhet sedan 2004 var det nobben.
Sarah Juhnell , ansvarig jurist på Svenska Bostäder, förklarar varför.
– Jag tolkar hyreslagen som att de inte har rätt till retroaktiv ersättning för tiden innan de påtalat bristen och därför sade vi nej, säger Sarah Juhnell och understryker att bolaget rättat till felet och att radonhalterna sedan mars 2011 ligger under gränsvärdet.
Men hyresgästen nöjde sig inte med beskedet utan hotade med att stämma Svenska Bostäder om de inte fick nedsättning av hyran. Trots att Sarah Juhnell inte ansåg att hyresgästerna skulle ha någon ersättning gick hon med på en förlikning.
– Det finns många anledningar till att man når en förlikning, säger hon.
Susann Wikström tycker att det bästa hade varit att stämma Svenska Bostäder.
– Då hade vi fått ett ännu tydligare prejudikat som visade att man har rätt till retroaktiv ersättning, men hyresgästerna ville förlikas, säger Susann Wikström.
Med tanke på att den som bor i en radonlägenhet kan få ut en hög ersättning är det få hyresgäster som kräver ersättning, enligt Susann Wikström som bara drivit några ärenden.
– Att få hör av sig till oss och vill att vi driver sådana här ärenden tror jag beror på att många värdar inte berättar att hyresgästerna har höga radonhalter i sin lägenhet. De boende vet inte om det helt enkelt, säger hon.
Susann Wikström tycker de lokala hyresgästföreningarna med bra lokalkännedom skulle kartlägga radonhalterna i lägenheter.
– Sedan kan de komma till oss så kan vi hjälpa till med expertkunskap och driva ärenden, säger hon.