Annons

Villaägare får gå före i kön

Karlshamn Ensamma äldre sitter fast i sina hus på grund av bostadsbristen. Ökar rotationen på bostadsmarknaden om de får förtur i bostadskön? Det har Karlshamnsbostäder snart svar på.
Foto: Annika Wallsson
Bytte trädgård till balkong. Ragnar Håkansson fick sin lägenhet genom Karlshamnsbostäders projekt. I hans villa har ett ungt par flyttat in.

Projektet omfattar tio lägenheter och startades i april i år. Kraven för att få gå före i kön är följande: Du ska vara ensamboende i hus och över 85 år. Ragnar Håkansson kvalar in på alla punkter. När Hem & Hyra hälsar på har Ragnar Håkansson bott i sin nya lägenhet i ungefär tre veckor.
– Det här blev inte alls som jag tänkt mig. Det blev mycket bättre, säger han och fortsätter:
– Jag slipper klippa gräs, måla och greja. Det blev för stort för en när hustrun gick bort. För mig är det här rena drömmen.

Håkan Myhre, marknadschef på Karlshamnsbostäder, berättar att syftet med projektet är att få fart på flyttkedjan.
– Vi har sett att många sitter fast i sina villor och vi vill se om detta kan få rotation på bostadsmarknaden. Vi har en problematik med att det står still, det händer inget i grytan. Vi vet att det finns äldre som vill sälja men de kan inte för de har ingenstans att flytta. Så vi testar med tio lägenheter och kör året ut. Sedan ska vi utvärdera och se vad vi kommer fram till, säger Håkan Myhre.

Läs ocksåHyresgäst gav grannens besökare parkeringsböter – får ändå bo kvarBilden visar en bok av hyreslagen, en silhuettbild av en man och en skärmdump från mannens p-bot. Bilden är ett montage.

Ställer sig inte i bostadskö

En anledning till att äldre sitter fast är att många inte tänker på att ställa sig i bostadskön i god tid. Det har Karlshamnsbostäder noterat inte minst när de träffat äldre. Endast tio procent brukar räcka upp handen på frågan om de står i bostadskön, som är gratis att stå i hos Karlshamnsbostäder.
– Om man vill ha en lägenhet så måste man tänka på att det behövs något års kö-poäng för att vara med på banan. Vi har i dag 200 sökande per lägenhet, så var det ju inte förr. Marknaden har ändrats stort på kort tid, säger Håkan Myhre.

Inte heller Ragnar Håkansson tänkte på det där med bostadskö, inte förrän det började bli skarpt läge.
– Det var inget vi tänkte på. Vi ville ju bo kvar i huset så länge som möjligt. Jag tänkte inte ens på det när hustrun gick bort, säger han.

Annons

I grannkommunen Ronneby finns inga planer på något liknande. Här finns inga förturer alls.

Läs ocksåHemlös dömd till fängelse – tog sig in i tom lägenhet: "Vad ska man göra – ska man dö?"Krossat glas med blod på fönsterkarmen och två hander i handfängsel där en hand är i ett bandage med blod på.

Kan ni tänka er att införa förtur för äldre?
– Nej, inte som det ser ut nu. Vi tog vår uthyrningspolicy i början på 2016 och förturer diskuteras löpande i vår styrelse och där finns en politisk tydlighet att det är kösystemet som gäller för alla, säger Peter Persson, Ronnebyhus vd.

Inte heller hos Olofströmshus finns några förturer.
– Vi har inte diskuterat förtur för äldre. Det vi har hos oss är att vi har hyresrabatter för ungdomar mellan 18 och 25 år. Vi har ungefär 160 sådana avtal i dag så vi lägger många miljoner kronor på ungdomar. Vi har även sett att den gruppen stannar och bor kvar efter rabatten, säger Michael Örknér, marknadschef hos Olofströmshus.

I de största kommunala bolagen i Kronoberg, Kalmar, Jönköping och Blekinge finns inte heller någon liknande förtur.
– Det är inte en fråga som varit uppe till diskussion hos oss. Men tanken är god, säger Maria Johansson Kindberg, marknadschef på Kalmarhem.

Annons
Läs ocksåJeanette satsade 39 års kötid – drömhemmet blev en mardrömJeanette Magnusson hade bott 39 år i samma lägenhet med Poseidon som hyresvärd. Hon använda alla sina köår för att byta till sig en lägenhet där det sedan varit konstanta problem och hon utvecklat svår allergi.

Kan ni tänka er att införa det?
– Nej, inte som det ser ut nu. Kalmarhem har redan förtur för inflyttare med fast jobb och studenter. Om fler ska få förtur blir det färre och färre bostäder som kommer ut på den öppna marknaden.

Raymond Paska, marknadschef på Vätterhem i Jönköping, säger:
– Jag ser inget behov av förtur för gamla hos oss. Den gruppen, äldre som säljer sin villa, är redan en vanlig målgrupp hos oss.

Fakta: Förtur

Bostadsbolag kan ha olika former av förtur. En undersökning som gjordes av Hem & Hyra 2015, visade exempelvis att var femte kommun hade förtur till lägenhet för människor som fått jobb på orten.

Läs också Häng med på en guidad tur i folkhemmets spår: "25 barn i samma trappuppgång" Listan på sakerna vi vägrar slänga: Hårtussar, kärleksbrev och mjölktänder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.