Annons

Räkna med en lång process när andrahandsuthyrning går snett

Nyheter Andrahandshyresgäster som vägrar att flytta ut är rena mardrömmen. Fråga Valentin Ponce. När han berättar om sina erfarenheter är det få som tror att det kan gå så illa.
Ett sönderrivet hyreskontrakt.
Foto: Anders Eeg-Olofsson
Se upp med vem som får hyra din lägenhet i andra hand. Vill det sig illa kan det bli en mycket långdragen process att få dem att flytta ut.

Hans kamp för att få sina andrahandshyresgäster att flytta har resulterat i en mycket uppmärksammad artikel i Aftonbladet, som han vände sig till för att varna för riskerna med andrahandsuthyrning.

– När jag berättar om vad jag har varit med om för vänner och bekanta är det få som tror mig, säger 31-åringen till Hem & Hyra.

Läs ocksåSkuldtyngd hyresgäst hos Malmö stad vägrar flytta

– ”Det där kan ju inte stämma”, säger de. Faktaruta: Detta har hänt

Hans öde har också uppmärksammats på diskussionsforumet Flashback där merparten av inläggen kritiserar olika myndigheter för inkompetens eller föreslår mer eller mindre kreativa lösningar, många av dem olagliga, på problemet.

Men vad är det egentligen som gäller? Hem & Hyra reder ut.

Läs ocksåHuge avslöjade 46 olovliga uthyrningar

Här handlar det om en bostadsrätt, men precis samma sak kan hända den som hyr ut sin hyresrätt i andra hand.

Det finns vissa saker att tänka på för att minska risken att drabbas, men det går aldrig att skydda sig till 100 procent. Vägrar andrahandshyresgästen att flytta får man räkna med att det tar månader innan man får tillträde till sin lägenhet.

För det första måste värden ha godkänt andrahandsuthyrningen. Att man under en period ska jobba på annan ort är till exempel ett giltigt skäl. Utan godkännandet riskerar man att förlora lägenheten oavsett hur andrahandshyresgästen beter sig. Först därefter är det dags att börja tänka på vem som ska få flytta in.

Annons
Läs ocksåHyresgäst som misstänks ha bedrivit bordell i lägenhet sägs upp

– Det är viktigt att kolla upp personen innan man tecknar kontraktet, säger Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg.

Ta alltid referenser från tidigare hyresvärdar. En koll av eventuella betalningsanmärkningar kan också ge en fingervisning, men är ingen garanti för att det kommer att sluta väl. Valentin Ponces problem är ju inte att hyresgästerna inte kan eller vill betala, de vägrar ”bara” att flytta ut.

Först därefter är det dags att teckna ett kontrakt om andrahandsuthyrning. En mall finns på Hyresgästföreningens webbsajt. På samma ställe går det även att ladda ner mallen till den inventarieförteckning som bör finnas när lägenheten hyrs ut möblerad.

När du vill säga upp andrahandskontraktet ska du skriftligen meddela andrahandshyresgästen. Du måste kunna bevisa att du har sagt upp kontraktet på ett korrekt sätt. Se därför till att få din hyresgästs namnteckning på en kopia av uppsägningen, eller skicka uppsägningen i ett rekommenderat brev.

Oftast finner sig andrahandshyresgästen i situationen och flyttar ut. Om så inte är fallet är det inte bara att byta lås.

– Man får till slut vända sig till Kronofogden med en begäran om så kallad handräckning, vräkning, säger Susanna Skogsberg.

Myndigheten har mer information om hur det går till och vad det kostar på sin webbsajt.

Annons

Har din hyresgäst bott i lägenheten i mer än två år kan det bli mer komplicerat. För då får han eller hon så kallat besittningsskydd om inget annat har avtalats.

Rådet är därför att man förhandlar bort besittningsskyddet när det börjar närma sig två år. Hyresnämnden har en mall för ett sådant avtal på sin webbsajt. Vägrar andrahandshyresgästen att skriva under avtalet finns risken att denne redan har bestämt sig för att få bo kvar ett tag till.

–  Om det har gått mer än två år och man inte har förhandlat bort besittningsskyddet måste man vända sig till Hyresnämnden om hyresgästen inte flyttar, förklarar Susanna Skogsberg.

Har förstahandshyresgästen ett giltigt skäl – till exempel att flytta tillbaka, byta lägenheten mot en annan eller säga upp kontraktet – ska hyresnämnden besluta att hyresförhållandet ska upphöra, alltså godkänna uppsägningen. Men om man till exempel vill säga upp andrahandshyresgästen för att någon annan, till exempel en släkting, ska få andrahandskontraktet lär hyresnämnden säga nej.

En sak är dock säker: Även om du har ett giltigt skäl att säga upp din andrahandshyresgäst kommer det att dröja innan hyresnämnden ger dig rätt.

Fakta: Detta har hänt

Valentin Ponce hyrde ut sin lägenhet i Stockholmsområdet för att flytta ihop på prov. När han sedan behövde sin lägenhet igen och skulle överlämna uppsägningsavtalet vägrade hyresgästerna att öppna dörren. När polis kom till platsen kunde de konstatera att det visserligen var hans lägenhet, men att det inte fanns något de kunde göra. I stället gav de Valentin Ponce rådet att kontakta Kronofogden.

Varför de båda andrahandshyresgästerna vägrar att flytta är oklart, men det verkar som att de är fästa vid lägenheten. Valentin Ponce säger till Hem & Hyra att han tipsade om en kompis som ville hyra ut i efterhand, men att de inte ens kontaktade honom.

– Så här i efterhand är jag glad att de inte gjorde det. Om han hade råkat ut för det här hade vi nog inte varit vänner längre.

Valentin Ponce misstänker att hans hyresgäster vet precis hur de ska agera för att förhala processen. Nu har de överklagat Kronofogdens ärende och som det ser ut nu kan det komma att ta två år innan han får tillträde till sin lägenhet.

Att det kan dröja så länge beror på att ärendet måste upp i tingsrätten om hyresgästerna överklagar. Valentin Ponce är övertygad om att han kommer att få rätt, men är lika övertygad om att hans hyresgäster då kommer att överklaga en gång till. I så fall kommer hovrätten med största sannolikhet besluta att inte ge prövningstillstånd, det vill säga att ärendet har kommit till vägs ände, men detta är också en process som kan ta månader.

Tillbaka till artikeln

Läs också Polisfyndet på julafton: 18-åring tillverkade k-pist i lägenheten – med 3D-printer Silvia blev överfallen i tvättstugan – därför kan förövarens ex-fru bli hemlös

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.