Ramunderstaden vill hålla vd-ersättning hemlig

Söderköping En halv miljon kronor och med krav på tystnadsplikt. Det får tidigare vd:n som hastigt slutade på kommunägda Ramunderstaden i höstas. Men styrelseordföranden vill inte svara på några frågor om uppgörelsen.
Foto: Jakob Kindesjö
Ramunderstaden vill att avgångsersättningen till tidigare vd:n ska hållas konfidentiell.

I slutet av september kom beskedet att Thomas Angström lämnar vd-posten i kommunägda bostadsbolaget Ramunderstaden med omedelbar verkan. Ett beslut som han ska ha tagit själv, enligt bolagets pressmeddelande.

I hans anställningsavtal står att han har rätt att få tre månadslöner om han avslutar anställningen på egen begäran. Men i uppgörelsen med bolagets styrelse får han i stället dubbelt så mycket, sex månadslöner, vilket motsvarar 510 000 kronor.

Läs ocksåSå höjs hyrorna i Söderköping: ”Det pekar åt rätt håll”

I uppgörelsen, som Hem & Hyra tagit del av, kräver Ramunderstaden att han ska iaktta fullständig tystnadsplikt om bolagets angelägenheter och förhållanden. Dessutom anges att överenskommelsen ska vara hemlig och inte spridas till utomstående.

Varför styrelsen väljer att ge vd:n en mycket högre avgångsersättning och införa ett krav på tystnadsplikt är dock frågor som styrelseordföranden Lars-Göran Lindblom (S) inte vill svara på.

– Jag vill inte uttala mig om det, du får respektera det.

Läs ocksåHyresgäster tvingas leva med fel efter renovering: "Vi har varit helt gråtfärdiga"Hyresgäst i kök, barack från byggfirma.

Varför vill ni ha ett krav på tystnadsplikt kring avtalet och hans anställning?

– Jag har inget mer att tillägga kring det här.

Varför vill du inte svara?

Läs ocksåFlera renoveringar stoppas efter byggfirmans konkurs

– Du har två protokoll och två pressmeddelanden. Det är vad som finns. Jag har inget mer att tillägga, du får finna dig i det, säger Lars-Göran Lindblom.

Varken i protokollen eller pressmeddelanden ges dock några motiveringar till styrelsens beslut i de här frågorna. Att ett kommunalt bostadsbolag vill hemlighålla beslut och ge en tidigare anställd förbud att yttra sig om sin tid i bolaget går stick i stäv mot offentlighetsprincipen, berättar Nils Funke, expert på yttrandefrihetsfrågor.

– Jag har svårt att se att de kan ha någon framgång med att ställa några sådana krav. Han är fri och kan uttala sig utan att bolaget kan vidta några åtgärder.

Nils Funke är kritisk till hur Ramunderstaden valt att hantera ärendet.

– Man bör som ordförande i ett kommunalt bolag kunna svara på frågor och motivera sina beslut, säger han.

Thomas Angström har inte velat kommentera uppgörelsen. I februari nästa år tillträder han som fastighetschef hos hyresvärden Eklöfs i Norrköping.

Läs också Hyresvärdar bromsar byggandet - oroas av räntesmäll Nybygget som blev ett fuskbygge
Dokument & filer vd-avtal

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.