Annons

Ramunderstaden vill höja hyrorna

Söderköping Från årsskiftet vill Ramunderstaden höja hyrorna med 1,8 procent. Men Hyresgästföreningen anser att bolaget redan har fått tillräckligt med pengar.
Foto: Jakob Kindesjö
Kommunägda Ramunderstaden ökade vinsten under 2015.

Kommunägda bostadsbolaget Ramunderstaden har i dag drygt 800 hyreslägenheter i Söderköping. Från den 1 januari vill bolaget höja hyrorna med 1,8 procent. För en lägenhet på 70 kvadratmeter skulle det innebära en hyreshöjning på 104 kronor i månaden.

– Det är kostnadsökningar som baseras på värme, löner och våra entreprenörer, förklarar Niklas Jensen, fastighetschef på Ramunderstaden.

Läs ocksåSå höjs hyrorna i Söderköping: ”Det pekar åt rätt håll”

Men Hyresgästföreningen anser att bolagets krav ligger alldeles för högt med tanke på att det inte skett några stora taxehöjningar och att det är låga räntor och inflation. Enligt föreningen har Ramunderstaden redan haft hyreshöjningar som är tre gånger högre än inflationen under perioden 2009–2015.

– Jag har svårt att se att de behöver ha mer pengar. Tittar man i deras bokslut så ser jag inget behov av det, säger Carina Johansson, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Annons

Är det ett nollbud som gäller?

Läs ocksåHyresgäster tvingas leva med fel efter renovering: "Vi har varit helt gråtfärdiga"Hyresgäst i kök, barack från byggfirma.

– Vår målsättning är att ingen ska behöva höja mer än 0,5 procent, så för deras del kanske 0,3 är rimligt, säger Carina Johansson.

Men Ramunderstaden håller inte med.

Annons

– Det är en mycket lustig inställning från Hyresgästföreningen. Om vi inte kan få ersättning för de kostnadsökningar vi har så innebär det att man urholkar underhållet, vilket i så fall drabbar hyresgästerna, säger Niklas Jensen.

Läs ocksåFlera renoveringar stoppas efter byggfirmans konkurs
Läs också Hyresvärdar bromsar byggandet - oroas av räntesmäll Nybygget som blev ett fuskbygge
Länkar

Ramunderstaden vill höja hyrorna

Söderköping Kommunala hyresvärden Ramunderstaden vill höja hyrorna med 2,85 procent nästa år. Orsaken är ökade kostnader för drift och personal, uppger bolaget.
Foto: Jakob Kindesjö
Kommunägda Ramunderstaden har cirka 800 lägenheter i Söderköping

Hyresförhandlingarna mellan Ramunderstaden och Hyresgästföreningen har nu inletts. Från årsskiftet vill bolaget höja hyrorna med 26 kronor per kvadratmeter, vilket motsvarar 140 kronor mer i månadshyra för en normal tvårumslägenhet.

Enligt Ramunderstaden behövs höjningen för att finansiera ökade driftskostnader och organisationsförändringar, bland annat ska det anställas en ny fastighetsvärd samt en ny fastighetsförvaltare. Den största anledningen till hyreshöjningen anges vara ökade taxeavgifter och löner.

Läs ocksåSå höjs hyrorna i Söderköping: ”Det pekar åt rätt håll”

Samtidigt är behovet av underhållsinsatser fortsatt stort, främst i hyreshusen från slutet av 1960-talet och början av 1970-talet. 

Annons

”En för låg underhållsnivå gör att vi får en lägre standard i våra fastigheter och det kommer att drabba våra hyresgäster. Därför vill vi inte minska på underhållet”, skriver Torbjörn Olsson, vd på Ramunderstaden, i en kommentar på bolagets hemsida.

Annons
Läs också Hyresgäster tvingas leva med fel efter renovering: "Vi har varit helt gråtfärdiga" Flera renoveringar stoppas efter byggfirmans konkurs Hyresvärdar bromsar byggandet - oroas av räntesmäll Nybygget som blev ett fuskbygge

Ramunderstaden vill höja hyrorna

Söderköping ​Ramunderstaden i Söderköping vill höja hyrorna med i genomsnitt fyra procent 1 januari. Men hyresgästerna i bolagets nybyggda hus på Stationsmästaren slipper höjning.

​Ramunderstaden är först ut med krav på hyreshöjning bland de kommunägda bostadsbolagen i Östergötland.

Ökade kostnader för el, räntor och löner och höjda taxor för sådant som sophämtning, vatten och avlopp ligger bakom hyreskravet.

Läs ocksåSå höjs hyrorna i Söderköping: ”Det pekar åt rätt håll”

– Vi har en inflation på nästan 3,6 procent. Allting blir dyrare, säger Ramunderstadens vd Torbjörn Olsson.

– Alternativet till att höja hyrorna är att minska på underhållet och det vill vi helst inte göra, eftersom vi har ett stort behov.

Annons

Målning av träfasader i Alboga och fortsatt ombyggnation i Kullborg är några av de projekt som Torbjörn Olsson anser är viktiga att kunna genomföra.

Läs ocksåHyresgäster tvingas leva med fel efter renovering: "Vi har varit helt gråtfärdiga"Hyresgäst i kök, barack från byggfirma.

En höjning med fyra procent skulle innebära att en lägenhet som i dag kostar 5 000 kronor i månaden skulle bli 200 kronor dyrare.

– Jag tycker att det är ett högt krav, säger Hyresgästföreningens förhandlare Kristina Jonsson, som dock betonar att hon ännu inte har hunnit fördjupa sig i siffrorna.

– Därför kan jag inte säga så mycket mer ännu.

Annons
Läs ocksåFlera renoveringar stoppas efter byggfirmans konkurs

Området Stationsmästaren undantas från förhandlingen. Anledningen är att hyresgästerna som flyttade in i lägenheterna i första etappen bara hann bo ett halvår innan deras hyror höjdes. För några veckor sedan var det inflyttning i etapp två. Genom att frysa hyrorna 2012 kommer man i fas så att hela området, även de lägenheter som ännu inte är färdigbyggda, får samma hyresnivå. Om man räknar med även Stationsmästaren blir det genomsnittliga hyreskravet 3,6 procent.

Förhandlingarna inleds 31 oktober.

Läs också Hyresvärdar bromsar byggandet - oroas av räntesmäll Nybygget som blev ett fuskbygge

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.