Annons

Rapace betalade miljon för kontraktet – härvan i Stockholms innerstad växer

Stockholm Skådespelaren Ola Rapace köpte ett svartkontrakt 2013. Och han var inte ensam. Hem & Hyra har granskat en svindlande härva som startar i en våning på Strandvägen och växer ju fler stenar vi vänder på.
Foto: Kenneth Samuelsson/Jessica Gow/TT
En av dem som köpt lägenhet svart på Hornsgatan 153 är Ola Rapace. Köpet skedde 2013 innan det blev olagligt att köpa lägenhetskontrakt.

År 2013 står skådespelaren Ola Rapace i en våning på Strandvägen och lämnar över 50 000 i kontanter till en äldre kvinna. Kvinnan äger flera hyreshus och pengarna är en delbetalning för ett svartkontrakt i hennes hus på Hornsgatan 153. Totalt betalar skådespelaren under 2013 in strax över en miljon kronor i kontanter och till konton, som värden angivit, för två hyresrätter i huset. Enligt en källa ska han ha byggt om lägenheterna till en stor lägenhet. Uppgifterna om hur affären gick till är hans egna och återfinns i en stämningsansökan i Stockholms tingsrätt.

Det var den 19:e november som Hem & Hyra i en artikel avslöjade att Ola Rapace och tio andra personer köpt sina lägenheter svart och i en stämningsansökan krävde tillbaka sina pengar. Det som gjorde historien unik är att hyresvärden var död och de krävde pengarna av dödsboet, men också att så många personer erkände att de köpt sin lägenhet svart.

Läs ocksåStor härva med svartkontrakt avslöjad – Ola Rapace kräver tillbaka 1,7 miljoner av död värd

De hyresgäster som säger att de har köpt sina lägenheter av värden har inte gjort något olagligt, det blev olagligt att köpa hyreskontrakt  först första oktober 2019. Att sälja hyreskontrakt har däremot varit olagligt länge.

Efter det har Hem & Hyra fortsatt att granska den avlidna hyresvärdens affärer. Bilden som växer fram är att de elva personerna i stämningsansökan bara är toppen på ett isberg.

Efter publiceringen har flera personer hört av sig och berättat att de köpt sin lägenhet av värden. Vi har också ringt hyresgäster i hyreshusen på Hornsgatan, Ringvägen, Erstagatan och Hantverkargatan.

Läs ocksåElitens svarta handel med hyreskontrakt - så går den till

Totalt har vi pratat med tio personer som bor eller har bott i den nu avlidna kvinnans fyra hyreshus i Stockholms innerstad.

Vi hittar tre till hyresgäster, utöver de elva, som vittnar om att de har köpt sina lägenheter på Hornsgatan 153.

Annons

Men det slutar inte där. Flera före detta och nuvarande hyresgäster på Ringvägen 156 och Erstagatan 21, (det senare såldes nyligen till en  bostadsrättsförening), berättar att det sålts hyresrätter i husen, som kvinnan ägde fram till sin död.

Läs ocksåHär är värdarnas metoder för att upptäcka svartuthyrning - röda kalsonger bevis när Arman skulle vräkasBildkollage med en ryggtavla i blå jacka och röd stickad mössa. En husfasad med balkonger och ett förstoringsglas i vilket man ser fingrar som håller en penna och skriver på ett andrahandsavtal.
Flera personer vittnar om att förekommit handel med hyreskontrakt i hyreshuset på Ringvägen 156.

En hyresgäst, som vill vara anonym, berättar att hen köpte sin lägenhet av den nu döda värden.
– Jag trodde jag var ensam om att ha köpt men sedan pratade jag med en ­hyresgäst som sa att många i huset har köpt sin lägenhet, säger personen.

Greger Boström är jurist och företräder de elva personerna på Hornsgatan 153, som har stämt dödsboet efter hyresvärden och kräver tillbaka de pengar som de menar att de har betalat för sina hyresrätter. Han berättar att ytterligare tre-fyra personer, som säger att de har köpt sin lägenhet av värden, har hört av sig efter att stämningsansökan lämnades in.

– Flera av dem vill stämma dödsboet så vi kommer absolut att lämna in en ny stämningsansökan med fler personer senare. Åtminstone en av dem bor i ett annat hyreshus än det på Hornsgatan, säger han.

Vad är upprinnelsen till att hyresgästerna stämde dödsboet?
– I samband med att hyresvärden avled så började hyresgästerna fundera på hur de skulle få tillbaka sina pengar som de blivit lovade. Då bestämde de sig för att stämma dödsboet för att få igen dem.

Majoriteten av hyresgästerna i stämningsansökan, som hävdar att de köpt sina lägenheter, har gjort det före 2010. Den första frågan som tingsrätten nu ska avgöra i en mellandom, är om de händelser som skett innan 2010 är preskriberade eftersom tio år passerat. Först därefter kan frågan om hyresgästerna har rätt att få tillbaka sina pengar prövas i en rättegång.

Annons

Greger Boström hävdar dock att tio-årsregeln inte gäller. Eftersom hyresgästerna inte har fått tillbaka sina pengar kan överenskommelsen räknas som ett löpande avtal, och då är inte köpdatumet så viktigt.
– Vi menar att det mer rör sig om en deposition till hyresvärden som de har blivit lovade att få tillbaka när de flyttar. Och för deposition finns ingen preskriberingstid, säger han.

Enligt vittnesmål har försäljning av hyreskontrakt varit vanligt i huset på Erstagatan 21.

Dödsboets advokat, Lennart Melchior på Hellström Advokatbyrå KB, har i inlagor till tingsrätten varit tydlig med att dödsboet bestrider alla ”påstådda fordringar”.
– Problemet är att man stämmer ett dödsbo och eftersom den tidigare värden är avliden är det inte så lätt att veta vad som har hänt och vad som är sanningen. Vi är helt enkelt inte övertygade om att det gått till på sättet som det framställs.

Men de hyresgäster som menar att de har köpt sin lägenhet har många vittnen…
– Ja, men de har inte lämnat några vittnesmål än så vi vet inte vad de kommer att säga.

Flera hyresgäster i dödsboets andra hyreshus på Erstagatan 21 och Ringvägen 156 hävdar att de också köpt sin lägenhet. Hur ser du på det ?
– Varken jag eller min huvudman har någon kännedom om det. Ingen hyresgäst har tagit någon kontakt i den frågan.

Om hyresgästerna kommer att få tillbaka sina pengar är oklart. När parterna träffades i tingsrätten 2020 så konstaterades att det inte fanns förutsättningar för att nå en förlikning. Nu ska tingsrätten först avgöra om de köp som hyresgästerna menar ska ha skett före 2010, är preskriberade eller ej.
– Jag menar att preskriptionstiden är tio år och då är de flesta påstådda köpen preskriberade, säger Lennart Melchior.

Fakta: Man köpte kontraktet på sjukhus

Enligt ­stämningsansökan till tingsrätten så skulle mannen få ta över ett lägenhetskontrakt på Hornsgatan 153 i ­januari 2015 om han betalade 450 000 till hyresvärden. När överföringen skulle ske låg hyresvärden inlagd på Sabbatsbergs sjukhus och därför över­lämnades pengarna i kontanter på sjukhuset och togs om hand av kvinnans dotter. Som bevis för affären ­redovisar mannen kontoutdrag på stora kontantbelopp.

Fakta: Pappa lämnade 340 000 i värdens paradvåning

Den här ­affären börjar enligt stämningsansökan med en lunch på ­restaurangen Ulla Winblad mellan hyresvärden och en pappa som ville köpa en hyresrätt till sin ­dotter. Efter lunchen överlämnades 340 000 kronor i ­värdens paradvåning på Strandvägen. Medan värdens fastighetsförvaltare räknade pengarna skrev värden på hyreskontraktet till dottern.

Fakta: Kvinna sålde bostadsrätt och köpte hyresrätt.

Den här kvinnans bakgrund är att hon säljer en bostadsrätt på Södermalm och tar 330 000 och köper ett svart­kontrakt på Hornsgatan 153. Enligt stämnings­ansökan betalade kvinnan pengarna kontant i hyresvärdens våning på Strandvägen i sällskap av värdens ­förvaltare. Kvinnan beskriver i stämningsansökan att hon har ett vittne till affären.

Fakta: Manlig mäklare förmedlar svartkontrakt.

I flera fall har hyresgäster berättat att olika mäklare har hjälpt dem att få kontakt med värden och köpa ett kontrakt. Så är fallet med en pappa som hjälper sin dotter att köpa ett hyreskontrakt för 270 000, i december 2005, enligt ­stämningsansökan. Enligt ansökan säljer pappan ­aktier för att få fram pengarna som överlämnas kontant till hyres­värden i hennes våning. Återigen är hennes ­förvaltare med som vittne.

Läs också Nu kan du ange din granne på webben – värden vill komma åt svartuthyrning Anonym tipstjänst för hyresgäster - nytt sätt att jaga svarta kontrakt: "På gränsen till angiveri"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.