Rapport: Skulder vanligast bland utrikes födda och hyresgäster
Den som är född i utlandet löper större risk att få skulder hos Kronofogden. Det visar en ny rapport som tagits fram i samarbete med Lunds universitet.
– Jag har själv en bakgrund som inspektör hos Kronofogden och vi har haft indikationer på att utrikes födda är överrepresenterade, men aldrig haft det svart på vitt, säger Davor Vuleta, som genomfört undersökningen.
– Men jag blev förvånad över att överrepresentationen var så stor.
17 procent av befolkningen är födda utomlands, men bland de med skulder hos Kronofogden är motsvarande siffra 28 procent, alltså betydligt högre. Även personer som bor i hyresrätt är kraftigt överrepresenterade.
Bara 27,4 procent av svenskarna bor i hyresrätt medan 64,6 procent, alltså en absolut majoritet, av alla som har skulder hos Kronofogden bor i hyresrätt. Bland utrikes födda med skulder hos Kronofogden är siffran ännu högre, hela 74,6 procent i denna grupp bor i hyresrätt.
Skulder till myndigheter som Försäkringskassan och Radiotjänst utgör en majoritet av skuldbördan och även här är utrikes födda överrepresenterade.
– Så fort du sätter din fot i landet så har du med staten att göra och skulderna till det offentliga har en snabbare väg in till Kronofogden. Du får en påminnelse och i värsta fall går ärendet sedan direkt till Kronofogden, säger Davor Vuleta.
Tydligare information och förebyggande arbete skulle därför kunna göra att färre hamnar i skuldfällan. Men det finns tre övergripande faktorer som är svårare att komma åt. Låg utbildning, låga inkomster och arbetslöshet är nämligen avgörande.
– Ingenting i rapporten pekar på att etnicitet i sig är enda orsaken till överskuldsättning. Skulle alla ha ett bra jobb och bra inkomst så tror jag att våra register skulle ligga på en minimal nivå, säger Davor Vuleta.
Medelåldern bland skuldsatta är 46 år.
61,7 procent är män och 38,3 procent är kvinnor.
Männen har 15 skulder i snitt, kvinnor har 10.
Den man som har flest skulder har 4 898 allmänna mål.
Fyra av tio skuldsatta har jobb.
54,8 procent av de skuldsatta tjänar 150 000 kronor eller mindre om året.
Tabellen visar antalet skuldsatta personer i varje län, samt hur den siffran stämmer överens med befolkningsmängd. I Södermanland, Skåne och Värmland är skulder vanligast. I Uppsala, Halland och Västerbotten är det minst vanligt.
Källa: Rapporten ”Ekonomisk otrygghet – En deskriptiv analys av migranters överskuldsättning”.