Annons

Rapport: Trots rekordhöga hyreskrav – privata värdar gör fortsatt vinst: ”Lönsam bransch”

Nyheter Kraven på hyreshöjningar ökar. Värdarnas vinster minskar. Men fastighetsägarnas marginaler är stabila och den värsta krisen är över. Det skriver Hyresgästföreningen i en ny rapport.
Foto: Filippa Ländin / Heimstaden / Montage
Heimstadens vd Helge Krogsbøl menar att räntenedgången inte kommer att ha någon större effekt på bolagets vinster på kort sikt. Hyresgästföreningens chefekonom tror att fastighetsbranschen kommer att bli mer lönsam än på mycket länge när räntorna sjunker.

Mitt under brinnande hyresförhandlingar väljer den ena parten att nu granska den andras ekonomi. Alla är överens om att hyresvärdarnas kostnader skenat de senaste åren, men hur ser vinstmarginalerna egentligen ut?

”Stabila och goda” enligt en ny rapport från Hyresgästföreningen som granskat 30 privata värdar av olika storlek och verksamma på olika orter i landet.

Läs ocksåUnik överenskommelse: Hyrorna satta ända fram till 2030Christian Kylin, vd på Halmstads kommunala bostadsbolag HFAB.

Slutsatsen i rapporten är att vinsten per hyreskrona minskat från 27 procent till 17 procent mellan 2018 och 2023.

– Det låter på ett sätt på debattsidorna men läser man årsredovisningarna så låter det på ett helt annat sätt, säger Martin Hofverberg, chefekonom på Hyresgästföreningen och ansvarig för rapporten.

Enligt honom formulerar sig många bolag om att det värsta nu är över i sina årsredovisningar. Därmed är rapporten delvis ett sätt att attackera motparten under en pågående hyresförhandling, men också ett sätt att försöka beskriva lönsamheten för privata fastighetsägare.

Läs ocksåHalvtid i hyresförhandlingarna – här är värdarna som höjer mest

– Det är en komplex bransch med väldigt många olika sätt att se på lönsamhet. Med vinst per hyreskrona vill vi etablera ett mått som ger en samlad bild av lönsamheten, säger Martin Hofverberg, chefekonom på Hyresgästföreningen, som tagit fram rapporten.

Annons

Hyresvärdarna som ingår i rapporten är allt ifrån Heimstaden, med nära 50 000 lägenheter, till Varbergs Stenfastigheter, med 655 lägenheter. Tillsammans innehar de 30 värdarna ungefär 18 procent av beståndet i landet och tanken är att siffrorna ska representera landets privata värdar i helhet.

Den största förändringen för många hyresvärdar har varit räntekostnaderna. De steg kraftigt under 2022 och 2023 vilket ligger till grund för att vinsterna minskat de åren. Men något annat som hänt är att marknadsvärdet på fastigheterna därmed minskat. 2023 är det som lägst i jämförelsen.

Läs ocksåHyresvärden lämnade Fastighetsägarna efter skyhöga hyreskrav: "Var chockad"Moa Arnberg Herbhus

– I takt med att räntorna höjts så minskar marknadsvärdet. När Heimstaden exempelvis har köpt en stor mängd fastigheter till ett högt marknadsvärde och det sen sjunker så kommer det se illa ut i deras böcker. Är det ett lägre värde så hotar det hela deras affär. Ska då hyresgästerna gå med på extra höjningar för att hålla uppe marknadsvärdet? Det tycker inte vi. Vi ska betala för bra bostäder, inte för att bolag köpt övervärderade fastigheter.

Men att fastighetsägarna fortfarande gör vinst på varje hyreskrona menar han gör att de kommer gå starkt de kommande åren.

– Det intressanta blir vad som händer när räntorna sjunker tillbaka, då har vi sannolikt en mer lönsam bransch än på mycket länge, säger Martin Hofverberg.

Annons

Helge Krogsbøl, vd för Heimstaden, säger att det för deras del inte har jättestor betydelse att räntorna nu sjunker.

– Att räntorna går ner är självklar positivt för alla som är belånade, men om du tar Heimstaden som exempel så har vi lån i flera länder i euroområdet och i Norden. Det är olika typer av finansering, med olika löptider. Att räntorna går ner på kort sikt har ingen större effekt.

Att värdeminskningen på Heimstadens fastigheter skulle påverka hyresnivåerna håller han inte heller med om.

– Våra hyresjusteringar utgår från gällande regler och ramar för de olika marknader där vi finns. I Sverige förhandlas hyran lokalt på de olika orterna och är kostnadsbaserad. Det speglar inte vilken prisnivå fastigheterna har köpts för, säger Helge Krogsbøl.

Fakta: Det visar rapporten

Antalet lägenheter för de 30 granskade bolagen har ökat med 57 500 under de senaste sex åren. Totalt förvaltar bolagen nära 200 000 bostäder.

Företagens genomsnittliga vinst per hyreskrona var 2023 17 procent. Det är den lägsta under jämförelseperioden 2018-2023. Måttet ”vinst per hyreskrona” är framtaget av Hyresgästföreningen och baseras på bolagens resultat före skatt i förhållande till hyresintäkter. Vissa poster har dragits av i beräkningarna för jämförelsens skull.

Värdarna som ingår i rapporten är: Heimstaden, Rikshem, Willhem, Wallenstam, KlaraBo, Studentbostäder i Norden, Einar Mattson Fastighets, K2A Knaust & Andersson, Stena Fastigheter Öst, K-Fastigheter Holding, Trianon, John Mattson, Wåhlin Fastigheter, BoTrygg, Olov Lindgren, Heba Fastighets, Fortinova, HSB Sundsfastigheter, Stena Fastigheter Syd, Ernst Rosén, KAB Fastigheter, Rosengård Fastighets, Robert Dickson Stiftelse, Ivar Kjellberg Fastighets AB, Stena Fastigheter Stockholm, Solporten Fastighets, Varbergs Stenfastigheter.

Källa: Hyresgästföreningens rapport ”Privatvärdarnas ekonomi 2023”. Här hittar du hela rapporten.

Läs också Skiljemän utsedda – de bestämmer hyran för 70 000 lägenheter i Stockholms län och Gotland Mimer höjer hyrorna med 5 procent – vice vd:n: ”Jag tycker att vi har landat på en nivå som är schysst”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.