”Rapporten behandlar vad vi ser hittills”
LÄS MER: Kritik mot Chalmers renoveringsstudie
Studien om flyttningar vid renovering finansieras till stor del av Framtiden, Göteborgs kommunala bostadskoncern.
Det var deras och finansiären CMB:s önskemål med en tidig pilotstudie, säger Paula Femenias, docent i arkitektur.
– Vi har sagt till Framtiden att vi egentligen inte vill gå ut med något så här tidigt, men jag antar att de behöver någon sorts resultat att visa upp för sina ägare. Det har lett till att några deltagande forskare valt att inte stå som medförfattare till rapporten, säger Paula Femenias.
Samtidigt påpekar hon att rapporten är transparent när det gäller underlaget och att det inte går att dra generella slutsatser av det.
– Den behandlar vad vi ser hittills. Men vi behöver absolut mer underlag och vi behöver också analysera det mer. Det kan finnas kontextuella faktorer som vi kommer att undersöka mera, säger Paula Femenias.
Hon säger att forskarteamet jobbar aktivt för att få ett lägre bortfall av svarande avflyttare. Forskarna försöker även analysera vad det beror på att människor inte går att få tag på eller väljer att inte delta.
Vad gäller kritiken om att till exempel Boverkets eller Hyresgästföreningens studier inte fått så stor plats, svarar Paula Femenias att sådant ska komma senare, när djupare analyser gjorts och forskargruppen har mer material. Hon tillägger också att det finns skillnader mellan de olika studierna.
– Hyresgästföreningens rapport handlar om hypotetiska hyreshöjningar med 50 procent. Boverkets studie handlar om omfattande renoveringar. Vi har valt att följa alla renoveringar under en viss tid. Även de där det inte blir någon stor hyreshöjning, men däremot kanske en hel del störningar. Ambitionen är att få ett så stort och så objektivt kunskapsunderlag som möjligt, säger hon.
Det finns begränsningar i underlaget, till exempel att inga privata bostadsbolag hittills velat medverka.
– Det gör att vi inte vet vad som händer hos de privata. Jag hade även önskat att fler av renoveringsprojekten låg i ytterområden. Nu har vi bara två, ett i Gärdsås och ett i Lövgärdet. I Lövgärdet är det väldigt få som flyttat, vilket verkar konstigt. Vi ska titta mer på det, säger Paula Femenias.
Hon menar också att det kanske inte är så märkligt att Håkan Thörn är kritisk.
– En utgångspunkt i hans forskning är att undanträngning sker. Det finns all anledning att inte förminska att problem förekommer. Samtidigt är det också viktigt att inte sätta hela vår tilltro till tidigare studier som gjorts kring oro och bortträngning, vilka också bygger på ett litet underlag.
Vad säger du om hans åsikt att du bagatelliserar problemet med renovräkning?
– Jag tycker absolut att man inte skall bagatellisera att vissa grupper kan vara väldigt utsatta vid renovering. Där är Framtidens bolag väldigt noga med. Om så bara ett fåtal pensionärer eller barnfamiljer, eller vilka det är, upplever att de blir bortträngda från sin bostad så är det ett problem. Däremot så tycker jag att det intressant att visa att alla hyresgäster inte upplever samma sak.